11 geluidskaarten review

58 reacties
11 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Opkomst geluidskaart
 3. 3. Ruimtelijk
 4. 4. Beveiligd pad
 5. 5. Meten
 6. 6. Asus Xonar DG
 7. 7. Asus Xonar DS
 8. 8. Asus Xonar DX
 9. 9. Asus Xonar HDAV1.3 Deluxe
 10. 10. Asus Xonar HDAV1.3 Slim
 11. 11. Asus Xonar Essence STX
 12. 12. Asus Xonar Xense
 13. 13. Auzentech X-Fi Prelude 7.1
 14. 14. Auzentech Home Theater HD
 15. 15. Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Champion
 16. 16. Creative Sound Blaster Titanium HD
 17. 17. Testresultaten
 18. 18. Testresultaten games
 19. 19. Conclusie
 20. 11 besproken producten
 21. 58 reacties

Meten

Voor een zo zuiver mogelijk geluid is het belangrijk dat een geluidskaart een goede signaal/ruisverhouding heeft. Dit houdt in dat er zo min mogelijk storing in het geboden signaal voorkomt. Een signaal/ruisverhouding wordt voor geluid aangegeven in decibel; hoe lager deze waarde is, des te zuiverder het weergegeven geluid. Een goede on-board geluidskaart heeft een signaal/ruisverhouding van zo’n -90 dB. De maximale waarde wordt bepaald door de precisie van de bit rate: bij 16-bit samples is de maximaal haalbare waarde -96 dB. Aparte geluidskaarten met een hogere bitrate van 24-bits hebben een theoretisch plafond van -144 dB. In de praktijk is ongeveer -120 dB haalbaar, maar hoger zien we niet – in ieder geval niet met op dit moment gangbare technologie die bestemd is voor eindgebruikers. Dat is ook niet erg: ook al is een zo hoog mogelijke waarde mooi meegenomen, vanaf ongeveer -90 dB is er vrijwel geen verschil meer hoorbaar in kwaliteit. Met Rightmark Audio Analyzer hebben wij de geluidskaarten getest op de kwaliteit van het geluid.

De test

Voor deze test hebben we zoveel mogelijk geluidskaarten aangevraagd, die nog goed leverbaar zijn en die we nog niet eerder getest hebben. Een aantal al geteste kaarten nemen we toch nog even onder de loep vanwege nieuwe drivers of omdat het ‘benchmark’ modellen zijn die goed als referentie kunnen dienen. Bij de test besteden we aandacht aan geluidskwaliteit, zoals gemeten met Rightmark Audio Analyzer. Daarnaast kijken we naar de functionaliteit en extra features. In de tabel zijn de resultaten van de diverse tests opgenomen. Een termen verdient wellicht nog toelichting, stereo crosstalk: wanneer er sprake is van stereo crosstalk, dan is geluid dat alleen voor het linker kanaal bedoeld is ook te horen in het rechterkanaal. Dit wordt ook wel bleeding genoemd. Vanaf ca. 30 dB is stereo crosstalk al niet meer storend; de kaarten in deze test hebben veelal een betere waarde, rond de 90dB, waardoor er nog minder kans bestaat op crosstalk: met deze waarde ontstaat er pas crosstalk wanneer er met 90 dB wordt versterkt.

Naast de kwaliteitstest hebben we onderzocht of er prestatieverschillen waren tussen de geluidskaarten bij het spelen van een aantal games, waaronder Dirt 2, dat in theorie profijt zou moeten hebben van directe toegang tot de geluidskaart en hardware versnelling, dankzij de gebruikte Rapture3D audio engine. We konden echter hier in het geheel geen aanwijzing vinden voor verschillen qua game prestaties. De weergave van 5.1 surround zorgt af en toe voor een verlaging van de frame rate, maar er is geen verschil per kaart. Voor deze test is gebruik gemaakt van een AMD Phenom X4 9950 procesor, AMD 790FX chipset, ATI Radeon HD5850 videokaart, 4GB  werkgeheugen en Windows 7 64bit. 


11 besproken producten