ALDI Envivo draadloze HDMI-set review

Ongecomprimeerd 1080p door de lucht

Door


WHDI

Om beeld en geluid digitaal zonder compressie te versturen is veel bandbreedte nodig, in het geval van 1080p60 zo’n 3 Gigabit per seconde. Om dit mogelijk te maken maakt Envivo gebruik van het WHDI protocol voor draadloze beeldoverdracht, net als Marmiteks Gigavideo 800 die wij eerder testten. WHDI maakt gebruik van 5 GHz signalen met een bandbreedte van 20 of 40 MHz. De Gigavideo 800 maakte hierbij gebruik van een 20 MHz signaal, waardoor de bandbreedte ‘slechts’ 1,5 Gigabit per seconde is en maximaal 1080i60 mogelijk was.

drie printplaten

Envivo’s product maakt dus wél gebruik van een 40 MHz  kanaal met de volledige bandbreedte. Ook Envivo heeft echter wel te maken met een beperking op het gebied van audio: bij WHDI is de maximale bandbreedte voor audio is 3 Mbit. Dat is meer dan genoeg voor normale Dolby Digital en DTS signalen, maar Dolby True HD, DTS Master Audio en ongecomprimeerde meerkanaals PCM signalen kunnen niet draadloos verstuurd worden.

Onder de kap

Maken we de apparaten open, dan valt op dat zowel de zender als de ontvanger uit slechts één printplaat bestaan, met daarop alle logica inclusief de antennes.

Envivo zender ENV-1111

De opvallendste chip van de zendmodule is de CAT6023, een dual-port HDCP compatible HDMI 1.3 receiver die naast met beeldsignalen tot 1080p60 ook overweg kan met digitale audio in alle bekende formaten. Deze chip is gekoppeld aan een Amimon AMN2120 transmitter chip.

Deze tweede generatie WHDI chip kan digitale videosignalen tot 1080p doorsturen. Anders dan producten van de eerste generatie wordt nu dus ook 1080p met 50 en 60 Hz ondersteund, eerdere producten konden alleen 1080p24 of 1080i 50 en 60 Hz verwerken. De AMN2120 chip is gekoppeld aan een zendmodule ­­met vijf antennes. Het gebruikte WHDI protocol heeft minder dan 1 milliseconde vertraging en stuurt beelden in originele kwaliteit draadloos over, de beeldkwaliteit is daardoor identiek aan een bekabelde verbinding. Volgens de WHDI norm zijn afstanden tot zo’n dertig meter te overbruggen, EnVivo claimt zelf dat de range van de ENV-1111 set in het ‘open veld’ twintig meter bedraagt, binnenshuis en door muren zou tien meter mogelijk moeten zijn.

ontvanger printplaat
Op de printplaat van de ontvanger vinden we een Amimon AMN2220 chip terug, die het via de lucht opgevangen WHDI signaal weer omzet in digitale video- en audiosignalen. Deze signalen wordt vervolgens door een CAT6613 HDMI 1.3 transmitter weer omgezet naar een HDMI signaal dat door de aangesloten televisie begrepen kan worden.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

*