3DTV's met internet roundup review

Zeven high-end modellen getest

Door


Panasonic TX-P42GT20

Zoals we van Panasonic mogen verwachten leverde de Japanse fabrikant voor deze test van high-end televisies een plasma-model aan. Eigenlijk als enige fabrikant zet Panasonic nog altijd in op deze technologie voor haar topmodellen; Samsung en LG passen plasmatechnologie alleen nog toe in grote schermen die tegen een zo gunstig mogelijke prijs over de toonbank moet gaan. Panasonic pakt het anders aan en biedt met haar G13 NeoPDP plasmapanelen momenteel het neusje van de zalm qua beeldkwaliteit. De door ons geteste P42GT20 is voorzien van zo’n NeoPDP paneel en is geschikt voor 3D weergave.

Panasonic TX-P42GT20

Het verschil tussen de geteste GT20 en de duurdere VT20 serie zit hem in het iets betere contrastfilter,  andere­ speakers en de twee meegeleverde 3D brillen en Wifi adapter bij de VT20. De GT20 wordt geleverd zonder 3D brillen en beschikt over een – in theorie – iets mindere coating over het scherm. In de praktijk blijken de prestaties van beide series vrijwel overeen te komen. Wil je dus wél een uitstekende plasmatelevisie maar (nog) geen 3D brillen, dan houdt je met de TX-P42GT20 500 euro in je zak ten opzichte van de even grote 42VT20.

De beeldkwaliteit van de TV blijkt uitstekend. Zowel in 2D als in 3D modus laat het plasmascherm een mooi natuurlijk beeld zien met goed contrast en natuurlijke kleurweergave. Wat 3D betreft blijft plasma voorlopig sowieso de beste keuze: omdat de reactiesnelheid van plasma beter is dan bij LCD is van crosstalk, ofwel overspraak tussen het linker en rechterbeeld, vrijwel geen sprake. Crosstalk kan vooral bij sterk contrasterende overgangen opvallen en de 3D beleving verstoren. Van alle geteste televisies heeft de Panasonic hier duidelijk het minst last van. De ontspiegeling van het scherm is ook prima, ironisch gezien zelfs beter dan dat van de meeste borderless LCD televisies uit deze test. Enige mopperpuntje blijft het energieverbruik, want ondanks dat de P42GT20 een van de kleinere TV’s uit de test is, hoort het bij de grootste qua energieverbruik.

Viera Cast

Wat mediafunctionaliteit betreft zit het met de TX-P42GT20 wel snor.  Zowel via USB als via de netwerkaansluiting kunnen MP3, AAC, JPG, MPG Dvix, AVCHD en MKV bestanden afgespeeld worden.  Onder de noemer ‘Viera Cast’ biedt Panasonic bovendien een aantal internetdiensten aan.  Het aanbod van Viera Cast verschilt per land, in Nederland komen we onder andere Youtube, Eurosport, Picasa fotoalbums, Dailymotion, Twitter, Weatherinfo en Skype tegen.

Panasonic TX-P42GT20

Voor die laatste functie is helaas wel een speciale Panasonic webcam nodig die ruim 150 euro kost. Panasonic’s internetfunctionaliteit werk lekker vlot en het aanbod is aardig, maar helaas missen we specifiek op Nederland gerichte diensten zoals uitzending gemist van de publieke en commerciële omroepen.

Panasonic TX-P42GT20
Gemiddelde prijs € 1024,-
VOORDEEL Uitstekende 2D en 3D beeldkwaliteit, goede internetfunctionaliteit
NADEEL relatief hoog energieverbruik


Lees ook deze televisie artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

*