11 geluidskaarten review

Daar zit muziek in

Door


Beveiligd pad

Een belangrijke reden voor de gewijzigde manier waarop audio data wordt verwerkt in Windows Vista en 7 is het Protected Audio Path dat deel uitmaakt van deze besturingssystemen. Dit is samen met het Protected Video Path geïntroduceerd in Windows Vista om data op filmdragers als Blu-ray te beschermen tegen ongeoorloofde kopieën. Blu-ray Discs zelf zijn versleuteld met AACS encryptie, maar zodra deze data gedecodeerd wordt door het systeem ontstond een veiligheidslek: de data kon simpelweg uit het werkgeheugen gekopieerd worden, waardoor een exacte kopie alsnog mogelijk was. Met het protected path blijft de data echter versleuteld met AES-encryptie, wat het moeilijk moest maken om Blu-ray films te kopiëren.

Wat er feitelijk gebeurt, is dat de AACS encryptie wordt ontsleuteld en dat de applicatie waarin de Blu-ray titel wordt afgespeeld, de data weer opnieuw versleutelt totdat het de videokaart bereikt en het daar weer ontsleuteld kan worden. Hierna maakt de videokaart er een beschermd HDCP signaal van. HDCP beschermt de data wanneer het de computer verlaat, richting het HDCP gecertificeerde beeldscherm, zodat het niet mogelijk is om een directe kopie van een Blu-ray disc te maken.

Eenzelfde principe gaat op voor digitale audio, tenminste, de HD audioformaten die onderdeel zijn van Blu-ray: Dolby Digital TrueHD en DTS HD Master Audio. Wil je gebruik maken van deze formaten, dan moet de hardware hier ondersteuning voor bieden. De HDMI 1.3a standaard kan HD audio-signalen doorgeven, maar in 2006 waren er nog geen videokaarten die hiermee overweg konden. De enige oplossing was dus het analoog uitsturen van het geluid. Asus en Auzentech ontwikkelden los van elkaar een oplossing om het mogelijk te maken niet alleen een digitaal meerkanaals LPCM-signaal over HDMI uit te sturen, maar ook de oorspronkelijke bitstream in Dolby of DTS formaat. Totdat deze producten op de markt kwamen, kon je alleen een gedownsamplede versie van een audio-spoor van een Blu-ray film beluisteren bij afspelen op een computer: het signaal werd altijd in kwaliteit verlaagd naar 16-bit/48Khz.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

*