11 geluidskaarten review

Daar zit muziek in

Door


Conclusie

De markt voor insteek geluidskaarten is onderhand bijzonder klein geworden. De enige merken die nog iets nieuws lijken te doen, zijn de drie die in dit artikel aan bod komen – waarbij het vooral om heel veel variaties op een thema gaat. Windows Vista heeft het fenomeen van hardware versnelling beëindigd en Windows 7 heeft hier niets aan veranderd. Een geluidskaart is om die reden alleen interessant voor wie substantieel hogere kwaliteit wenst dan wat on-board kaarten bieden. Modellen met HDMI doorlusfunctie en de mogelijkheid HD audio te bitstreamen zijn ingehaald door de realiteit: met de GTX 460 heeft nu ook nVidia zijn videokaarten hiervoor geschikt gemaakt – AMD kon het al langer.

Is een aparte geluidskaart dan compleet zinloos? Nee, de muziekliefhebber heeft baat bij een goede kaart; ook wie games speelt maar geen kabelbundel naar een aparte versterker wilt trekken, heeft iets aan on-the-fly Dolby of DTS codering. De hiervoor benodigde licenties zitten zelden bij on-board geluidschips.

De Asus Xonar DG is een prima keuze voor wie een ‘betere dan on-board’ geluidskaart wil en met 35 euro nog redelijk betaalbaar: goed voor een Bronze Award. De Xonar Xense combinatie is ideaal voor de muziek- en filmliefhebber en gezien het geleverde is de prijs te verantwoorden. De beste keuze voor gamers, ook vanwege compatibiliteit met oudere games en de DD Live / DTS Connect mogelijkheden, is de Creative Titanium HD. Beide goed voor een Silver Award.

Klik hier voor een volledige vergelijkingstabel van alle geteste producten.

Asus Xonar Xense
Creative Titanium HD

Asus Xonar DG


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

*