CPU-koelers update: Cooler Master / Zalman / Xigmatek

Vijf nieuwe CPU-koelers vergeleken

Door


Xigmatek EP-CD901

Xigmatek is een relatief nieuwe speler op de Nederlandse markt. De koelers van dit merk zijn tot nu toe dan ook slechts bij een beperkt aantal shops te krijgen. Toch mogen we het bedrijf geen echte nieuwkomer noemen: het is immers opgericht door een aantal ex-werknemers van diverse andere koeler- en voedingfabrikanten. Om uitgebreid kennis te maken met het productaanbod, gingen we aan de slag met een drietal koelers, de EP-CD901, de HDT-SD964 en de HDT-D1284. 

Om met de eerste te beginnen; de EP-CD901 is een liggende koeler volgens het bekende waaierprincipe, zoals dat jaren geleden voor het eerst door Zalman bedacht is. Binnen de koeler vinden we een 9,2 centimeter fan, die geheel volgens de Xigmatek huisstijl oranje oplicht. Onze weegschaal toont 285 gram bij de CD901 en daarmee is het overduidelijk de lichtste van de vijf geteste koelers. Nederlandse shops blijken de CD901 (nog) niet te voeren, maar we vinden hem wel in onze Amerikaanse prijsvergelijker voor $ 16,99. Met het bekende 'Euro = Dollar' principe dat vaak in deze markt opgaat, mogen we dus verwachten dat de koeler lekker goedkoop is. Kijken we naar de resultaten, dan is het enthousiasme echter snel getemperd: met 57,7 graden bij 100W belasting koelt de CD901 alles behalve goed. Met de fan op lage draaisnelheid meten we zelfs 65,4 graden. Daar komt nog eens bij dat we de koeler ook zeker niet stil kunnen noemen. Terecht dat de Nederlandse winkels dit model niet voeren.

 Xigmatek Apache EP-CD901
Xigmatek EP-CD901


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

*