AVM Fritz!WLAN Repeater DVB-C productervaring door p750mmx

p750mmx 5 maart 2015 23:58
3.5 van de 5
Algemene gegevens
Aanschafdatum product februari 2015
Product verkregen via Gekocht (eigendom)
Zou je dit product aan anderen aanbevelen? Ja
Zou je weer access point van AVM kopen? Ja

Min- en pluspunten

  • Bij het ingebruik nemen mag er geen LAN kabel aangesloten zijn, bestaande router raakt van slag als dit wel gebeurd
  • Product is op dit moment (nog) niet geschikt voor het volledige Ziggo/UPC gebied (na migratie), niet alle FTA/C zenders worden gevonden waaronder geen enkele HD zender en bijvoorbeeld geen NPO1 t/m 3. Dit lijkt echter Ziggo regio gebonden te zijn.
  • Het AC bereik is goed te noemen, is echter aangekocht voor de DVB-C mogelijkheden.
  • Voor een dual DVB-C tuner en zijn AC mogelijkheden relatief goedkoop
  • Support voor Nederlanders lijkt beter te worden

Deze AVM FRITZ! WLAN Repeater DVB‑C tuner aangekocht om via het bestaande netwerk het aangeboden Ziggo/UPC tv signaal te kunnen delen. Voor net geen €100,- lijkt een AC repeater met dubbele DVB-C tuner, een uitstekende koop. Helaas blijkt dat het apparaat op dit moment niet geschikt is voor het Ziggo/UPC signaal. De tuner pikt niet alle vrij beschikbare SD en/of HD zenders uit het aangeboden signaal. Er worden, bij een korte of lange scan (laatste duurt 2-5 uur), niet alle TV zenders gevonden en slechts 2 radio zenders, met een onvolledige verzameling zenders tot gevolg.

Een contact met AVM support werd keurig opgepikt en een speciaal op maat gemaakte firmware_update bracht helaas geen veranderingen in het resultaat. De laatste reactie van AVM gaf als reden voor het niet volledig aantal beschikbare kanalen, dat het apparaat gericht is op de Duitse markt. Omdat het ook bij enkele shops in Nederland te koop wordt aangeboden vind ik een waarschuwing op zijn plaats (zien mijn aanvulling onder).

Om invloeden van buitenaf tot een minimum te beperken en om alle twijfel uit te sluiten, heb ik tot aan het apparaat alle bekabeling vernieuwd. Vanaf de groene kabel tot aan het apparaat, is alle hardware en bekabeling vervangen. Ik heb zelfs een nieuw opnamepunt geplaatst in de meterkast. Geen enkele kabel is langer dan 1 meter.

Let wel. De gevonden zenders worden keurig via het netwerk gedeeld en zijn prima om aan te zien. Het resultaat van een geëxporteerde zenderscan kan simpel in VLC of GOMplayer worden weergegeven en de zenders kunnen met 2 verschillende apparaten tegelijk worden bekeken, op PC, Tablet en mobiel. Ook binnen Kodi/Mediaportal bekijken gaat probleemloos, maar helaas niet alles aan FTA/C zenders dus.

Omdat het resultaat van de zenderscan volledig intern in het apparaat wordt afgehandeld en opgeslagen, is het ook niet mogelijk om een zenderscan uit te laten voeren door bijvoorbeeld DVBViewer.

Aanvulling (12-03-2015): AVM geeft het blijkbaar nog niet op en heeft vandaag opnieuw contact met mij gezocht via email met daarin vrij specifieke vragen. Ze hopen nu een speciale firmware aan te kunnen bieden die tijdens het scannen kan registreren waar het fout gaat. Omdat een zender-scan, standaard of uitgebreid, iedere keer tot een volledig einde komt (100%), en niet spontaan wordt afgebroken, hopen ze de oorzaak te kunnen lokaliseren. Ik heb mijn volledige medewerking toegezegd en ben alvast begonnen met het vastleggen (foto's) van het uitgebreide scannen. Zo heb ik nu vastgesteld dat het totaal aantal gevonden zenders (36 TV, 2 radio), bij 45% scannen al is bereikt, het scannen zelf gaat echter nog uren door omdat het volledige Ziggo zender-spectrum reikt tot boven 900MHz. Ik heb het idee dat er nu t/m 480MHz zenders worden vastgelegd. Wordt vervolgd ......

Aanvulling (04-05-2015): Vandaag weer een reactie gehad van AVM support, ik moet ze weer even up to date brengen na de release van de laatst uitgegeven firmware (6.23). Dat heb ik snel gedaan want er is helemaal niets veranderd.

Aanvulling (23-05-2015): In mijn situatie is ondertussen niets veranderd maar er valt wel het e.e.a. te melden aan nieuws.

1) Probleem lijkt duidelijk Ziggo regio gebonden, er is een andere persoon die dit apparaat heeft aangekocht, die in een ander gedeelte van het Ziggo gebied woont, en geen probleem heeft met het scannen van de FTC kanalen. Ik zit in regio Mill, de ander in de regio rondom Rotterdam, beiden zijn altijd Ziggo gebied geweest.

2) Er is niets mis met de hardware, om dat uit te sluiten heb ik simpelweg nog zo'n apparaat besteld maar deze heeft hetzelfde euvel. Is inmiddels alweer retour.

3) AVM denkt dat het apparaat inmiddels wel geschikt is voor de Nederlandse markt want je komt het nu ook op de NL website van AVM tegen.

Een uitgebreide terugkoppeling aan AVM, met daarin bovenstaande ervaringen, heeft geen reactie meer losgemaakt. Wel is er door AVM aan een andere persoon, die duidelijk meer gespecialiseerd is in het DVB-C gebeuren, teruggekoppeld dat ze werken aan een meer "internationale" oplossing. Hoe ze dat denken te bereiken is echter niet duidelijk. Volgens de DVB-C specialist lapt AVM de DVB-C specificaties aardig aan de laars, met alle gevolgen van dien.

Aanvulling (06-08-2015): Op 06-08-2015 verscheen firmware 6.30, deze was enkel gericht op het aanpakken van Wifi en netwerk problemen. Helaas geen ingrijpende wijzigingen op het gebied van DVB-C.

Aanvulling (21-06-2016): Het gaat allemaal niet zo heel erg vlot maar met de laatste beta versies die ik heb mogen ontvangen, kunnen de diverse scan instellingen dusdanig worden aangepast dat ook in mijn omgeving het volledige Ziggo FTC (free to cable) pakket gevonden en bekeken kan worden.
Het gaat dus werkelijk de goede kant op. Beta versies zijn echter niet publiekelijk beschikbaar.

Aanvulling (22-06-2016): De gesloten Beta is blijkbaar n.v.t. geworden, via een Duits forum kwam onderstaande link bovendrijven.

https://service.avm.de/downloads/be...repeater_dvbc/deutsch/

Ik ben hierna gestopt met het terugkoppelen van mijn Beta ervaringen naar AVM, waarom zo geheimzinnig doen met die Beta's als men de handel toch openbaar zet voor iedereen?

Nieuwe Beta updates komen na installeren van bovenstaande Beta via de GUI van het apparaat.

Aanvulling (15-07-2016): Publieke 6.50 release

[url]ftp://download.avm.de/fritz.box/fritz.wlan_repeater_dvbc/firmware/[/url]

Advies: aankopen via Amazon.de en als het niet goed mocht werken gratis retour via de uitstekende Amazon retour service.

Foto's

Vergelijk  

Product

Prijs

AVM Fritz!WLAN Repeater DVB-C

AVM Fritz!WLAN Repeater DVB-C

  • 802.11ac
  • 450 Mbit/s
  • 1300 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
0
*