Asustor AS-302T productervaring door Adriaan van den Brand

Adriaan van den Brand 2 mei 2014 21:04
4.5 van de 5
Algemene gegevens
Aanschafdatum product april 2014
Product verkregen via Gekocht (eigendom)
Betrouwbaarheid
Prestaties
Gebruiksgemak
Functieomvang
Compatibiliteit
Zou je dit product aan anderen aanbevelen? Ja
Zou je weer nas device van Asustor kopen? Ja

Min- en pluspunten

  • Matig als mediaspeler (geen 24p)
  • Mail server pas in ADM2.2 (nu beta)
  • Snel
  • 1GB ram
  • Media recoding
  • HDMI
  • 4 cameralicenties

(Eerste review op hardware.info, feedback welkom)

Achtergrond
Getwijfeld tussen Synology DS-214 en DS-214play en deze. Vorige Nas (Conceptronic CH3MNAS) was te langzaam, en niet geschikt voor online toepassingen.
Gekozen vanwege:
- 1GB ram
- prijs (€288 betaald)
- degelijke behuizing
- HDMI als nice to have, als tijdelijke vervanging van mijn oude Playon!HD mini (totdat de NUC dn2830fykh beschikbaar is)

Gebruik: als media-opslag (films, mp3) en backup en toegang tot mijn foto's (amateurfotograaf)
Op dit moment met 1x 4TB WD Red schijf.
Configuratie
1x WD-RED 4TB. Binnenkort 1 extra in JBOD met dan ook een USB backup drive.
Software: 2.2.0.R6O2, XBMC 12.3, XBMC0.12.3.r12, Plex 0.9.9.7.429

Betrouwbaarheid
Top. 1 crash (1e dag), daarna nooit meer (10 weken ervaring) Update ADM 2.1 -> 2.2 : probleemloos.
Application Crashes:
- XMBC : diverse keren (alleen de App, App kan daarna weer gestart worden)

Prestaties
Bij het overzetten van bestanden van mijn oude NAS (CH3MNAS, traag) heb ik :
- per folder naar mijn lokale disk gekopieerd, om en om data-schijf en USB3 schijf
- per folder die klaar was naar Asustor gekopieerd. Snelheid ca. 70MB/sec (volgens windows 7)
Daarna nog een testje gedaan met een 1GB file van/naar SSD (OZC Agility 3 128GB). Hierbij gingen de snelheden naar 95-100MB/sec. Dit is wat ik verwachte na de hardware.info review.
(ADM 2.3 update bracht versnelling van 50-55 naar 70MB/secvoor HDD en 85 naar 95 voor SSD)

Gebruiksgemak
Installatie van de schijven was ideaal. Klepje open, schijf vastschroeven op carrier en terugklikken. En dan aanzetten.

Voor het eerste gebruik CD in pc gestoken. Deze vond de NAS nadat ik mijn firewall even uitgezet had. Ik vermoed dat hier multicast voor wordt gebruikt. Apps e.d. werken erg gemakkelijk. Installatie vergelijkbaar met Google Play e.d.

Functieomvang
Boven de normale functionaliteit zoals by de grote merken, heeft de AS-302T een HDMI poort waarmee XMBC en Boxee gebruikt kunnen worden. Dit zag ik als bonus, maar heb het wel getest uit interesse en met een beetje hoop.

XBMC
Installatie is gemakkelijk. Daarbij moet de NAS in Media-mode gezet worden (waarbij resources voor media-gebruik gealloceerd worden om constante streaming te kunnen garanderen). Bediening via remote control App van Asustor. Deze (Android versie getest om SGS4 telefoon) vond ik matig omdat deze vooral cursorbediening en een trackpad biedt. Ik ben Yatze gewend. Pas na opstarten van XMBC werkt Yatze ook. Een infaroodbediening is beschikbaar, maar die heb ik niet. Instellen van XMBC werkte verder eenvoudig, er kan direct voor gedeelde mappen gekozen worden bij het opbouwen van de bibliotheek. Ik heb 'm gebruikt in combinatie met een Onkyo TX-NR414 met audio over HDMI. DTS e.d gaat goed. DTS-MA werkt niet goed (versterker ziet het als DTS, audio signaal stotterde). Mijn grootste bezwaar: ik heb geen 24p playback gevonden. Dat is mijn primaire eis waardoor ik 'm aan de kant zet als mediaspeler. De NAS is best stil, maar zelfs in mijn afgesloten audio/video-meubel kast is deze (net) te horen (ik ben erg precies als het op geluid aankomt).
(update 1-5-2014): Toevallig (bij het maken van screenshots voor deze review) gevonden: ik kan de resolutie configureren. Of 1080p (?), of 1080p50 of 1080p24 of ... Ik wil echter ze allemaal en zonder reboot.
(update 15-5-2014):
Geteste video's : DTS HD-Master Audio Sound Check 5.1 van http://www.demo-world.eu/trailers/h...efinition-trailers.php: Stottert. Af en toe audio.
Birds van http://cybernetnews.com/xbmc-high-bitrate-sample-videos/ (40MBps). Hapert.
Matrix-2 AVDHD : niet soepel
Riddick 2013 Bluray extended edition: beeld niet soepel (24P).

[uPNP]
Nog werk in uitvoering. Een Philips smarttv vond de UPNP2 app niet goed genoeg. Ik ben nu met Plex aan het spelen, welke ook recoding ondersteunt. Muziek vanuit Onkyo (TX-NR414) werkt top

Compatibiliteit
Voor zover ik kan beoordelen : goed. In gebruik als SAMBA en NFS. Een Raspberry PI (Openelec) ziet de NAS ook als ZeroConf device.

Updates
1-5-2014 : Portal en browser view toegevoegd. 24p info bijgewerkt.
15-5-2014: Na XMBC artikel Hardware.info info toegevoegd.
28-5-2014: geen crashes na eerste dag. Software versies toegevoegd, uPNP bijgewerkt
4-7-2014: update ADM 2.2 toegevoegd. Geen crashes meer. XBMC niet meer geprobeerd.
10-12-2014: Update ADM 2.3. Snelheid++ :-)

Foto's

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Asustor AS-302T

Asustor AS-302T

  • 2 bay(s)
  • 0 GB
  • 2.5 en/of 3.5 inch
  • Intel Atom CE5335
  • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
0
*