Imagination onthult nieuwe GPU's voor verschillende markten — mét chiplets!

9 reacties

Imagination heeft vandaag nieuwe grafische chips onthuld in de B-serie. Opvallend is dat deze producten beter moeten zijn dan de A-serie van het bedrijf, in plaats van andersom.

De BXT-productlijn zal gericht zijn op de automotive-industrie en gaat gebruikt worden in dashboards, 'infotainment units' en dergelijke toepassingen. Het Chinese bedrijf Innosilicon heeft volgens The Register al een licentie voor de BXT-ontwerpen en gaat de ontwerpen gebruiken in pcie 4.0-uitbreidingskaarten voor in servers. Ze zullen gebruikt gaan worden in 'datacentra en 5G-cloudgamingapplicaties'. Deze uitbreidingskaarten moeten ook geschikt gemaakt kunnen worden in desktops die met 4K- en 8K-resoluties overweg moeten kunnen en voorzien zullen worden van gddr6. De servermarkt moet eerder aan de beurt zijn, en het is niet duidelijk hoe de producten voor de desktopmarkt vorm zullen krijgen.

De BXT-cores maken opvallend genoeg gebruik van maximaal vier chiplets, waarmee Imagination de eerste is die gebruikmaakt van meerdere chips per grafisch product. Elk van de vier clusters heeft vier gpu-kernen, waarmee er zestien cores in totaal zijn. Deze serie moet geschikt zijn voor zowel servers als voor mobiele apparaten. De BXT 32-1024 MC4 met vier clusters moet goed zijn voor 6 teraflops aan single precision-rekenkracht. Bij gebruik van int8 moet hij een output van 24 tops hebben en 192 gigapixels per seconde kunnen verwerken. De BXM-serie moet zich van de BXT-serie onderscheiden door minder brede alu's te gebruiken, waardoor de prestaties-per-watt hoger zijn.

In totaal moet de gebruikte architectuur in de B-series zo'n 15% zijn verbeterd ten opzichte van de vorige generatie, de fysieke verbeteringen zorgen voor nog eens 15% voor een totale verbetering van de energie-efficiëntie van 30%. Dit moet voor een deel worden veroorzaakt door een verbetering in kloksnelheden. Helaas weten we niet welk productieproces is gebruikt, maar het topmodel moet een kloksnelheid van 1,5 GHz kunnen bereiken. De BXT-serie moet een lichte architectuur gebruiken, de chiplets hebben alleen een interrupt request line nodig om aan te geven dat hun taak erop zit.

De BXE-serie is gericht op grafische UI's in embedded en low-end apparaten. Daar vallen internet-of-things-apparaten, 8K-displays, slimme televisies en industriële apparaten. Ook hier wordt er weer gebruikgemaakt van maximaal vier losse chips, maar er is maar één gpu-core per chip aanwezig en er is maar één firmware processor. Wederom zijn er weinig details over bijvoorbeeld de grootte van de chip, maar hij gezien de toepassingen waar hij voor gebruikt kan worden zal het formaat gering zijn. Het BXE 4-32 MC4-topmodel moet tot 128 gigaflops en 16 gigapixel per seconde aankunnen.

Alle producten in de B-serie moeten overweg kunnen met een lossless en lossy beeldcompressietechniek die Imagination 'imgic' noemt. Dit wordt gebruikt tussen de driverhardware van het display en de gpu-cores, zodat de verbinding ertussen minder bandbreedte nodig heeft.

Dan is er de BXS-serie, die ook bedoeld is voor de automotive-sector maar zich richt op het monitoren van veiligheid. De clusters in deze producten kunnen elkaar controleren op fouten, waardoor ze het  ISO 26262-veiligheidskeurmerk verdienen. Er is ook een extra end-to-end-mechanisme ingebouwd waarmee de betrouwbaarheid van de data kan worden gecheckt. Verder kunnen meerdere gpu's in één package met elkaar samenwerken aan één taak, terwijl een derde of een vierde chiplet zich in een andere gpu-partitie bevindt en aan een andere taak werkt. Hardwarevirtualisatie maakt het tegenovergestelde mogelijk, zodat je een enkele core twee taken tegelijkertijd kan laten doen.

Verder haalt de gpu-maker zijn intellectueel eigendom rondom raytracing weer uit de lade, nu dit begrip met het woord real-time in één zin genoemd kan worden. Het is nog niet duidelijk hoe Imagination raytracing-producten precies in gedachten heeft, maar er moet een product verschijnen dat in staat is om raytracing op 'level 4' te verwerken, waar AMD's en Nvidia's producten op het moment niveau 3 aankunnen. Het is niet duidelijk of deze producten op de korte termijn zullen verschijnen of op de wat langere termijn. Hoewel alle genoemde producten gebaseerd blijken te zijn op chiplet-architecturen is het niet bekend hoe groot de impact op bijvoorbeeld latencies is.

Bronnen: The Register, Imagination, Anandtech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*