1. Welkom op het Hardware.Info Forum

    Hier kun je terecht met al je vragen over computerhardware en consumentenelektronica. Wil je zelf een vraag stellen of deelnemen aan discussies, dan moet je je registreren of inloggen met je Google of Facebook account. Veel plezier op het Hardware.Info Forum!

    Notificatie sluiten

Wil van 2x2gb ram 4x2gb ram maken. Windows en BIOS pakken maar 4gb ram.

Discussie in 'CPU's, moederborden en geheugen' gestart door dnh300, 22 feb 2019.

  1. dnh300

    dnh300 Member

    Sinds:
    27 apr 2017
    Berichten:
    13
    24DA42E8-D660-4858-8BAE-3E72646A6504.jpeg 7A50558F-27BB-4E6E-AA9F-C45B14306CCD.jpeg 846ABADE-EA0F-425F-9D90-300E124171A6.jpeg Hallo! Ik heb dus een probleem met mijn ram geheugen. Ik heb 4 sticks van elk 2gb ram en die lopen op 1333mhz. Als ik twee stickjes gebruik maakt het niet uit of ik ze in socket 1&3 of 2&4 doe dan werken ze. Maar zodra ik er 3 stuks of 4 stuks in doe, pakt hij maar 4 gb ram. De bios herkent ook maar 4gb ookal zegt hij wel dat er 4 sticks inzitten. Ook windows herkent maar 4gb ram. Nu heb ik 2 exact dezelfde stickjes en 2 verschillende (uitgaves). Maar de verschillende werken samen. Heeft iemand een idee waar dit door komt? Wel zijn de twee verschillende stickjes iets anders dan de twee die met de pc kwamen. De bios zegt namelijk dat de “DRAM tRFC” verschillend is. Ik heb wat fotos toegevoegt zou de “DRAM tRFC” het probleem kunnen zijn?
     
  2. philpend

    philpend Senior Member

    Sinds:
    8 apr 2014
    Berichten:
    4.453
    Wellicht gebruik je een 32-bits besturingssysteem? Op de foto lijkt het om hele oude hardware te gaan dus zou de oorzaak kunnen zijn.
     
  3. wailingwimmy

    wailingwimmy Senior Member

    Sinds:
    15 feb 2010
    Berichten:
    3.068
    Dan zou de 8gb in de bios wel zichtbaar moeten zijn toch ?
     
  4. wailingwimmy

    wailingwimmy Senior Member

    Sinds:
    15 feb 2010
    Berichten:
    3.068
    lijkt me sterk maar het zou kunnen.
    heb je al geprobeerd de sticks uit 2 en 4 in 1 en 3 te zetten ?
     
  5. philpend

    philpend Senior Member

    Sinds:
    8 apr 2014
    Berichten:
    4.453
    Dat weet ik niet helemaal zeker, het is al een eeuwigheid geleden dat ik zelf een 32-bits OS gebruikte.
     
  6. dnh300

    dnh300 Member

    Sinds:
    27 apr 2017
    Berichten:
    13
    Ik maak gebruik van een 64-bits systeem met windows 10 home. De stickjes heb ik al eens in 1 & 3 gezet maar dat maakt geen verschil ze werken allemaal. Maar niet alle 4 met elkaar.
     
  7. dnh300

    dnh300 Member

    Sinds:
    27 apr 2017
    Berichten:
    13
    Bios ziet een totaal van 4gb ram maar ziet wel 4 stickjes.
     
  8. wailingwimmy

    wailingwimmy Senior Member

    Sinds:
    15 feb 2010
    Berichten:
    3.068
    je moet misschien het imc voltage iets verhogen.
     
  9. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    11.205
    Welk moederbord? Iets hoger voltage wil ook nog wel eens helpen tegen spokende reepjes.

    OS staat los van wat de BIOS weergeeft. Die zou gewoon 8GB moeten laten zien.
     
  10. wailingwimmy

    wailingwimmy Senior Member

    Sinds:
    15 feb 2010
    Berichten:
    3.068
    precies, bij te lage voltages wil de memory training nog wel eens dimms uitsluiten.
     
  11. division

    division Senior Member

    Sinds:
    22 okt 2017
    Berichten:
    1.726
    Bios update mogelijk? Ook dat kan wel eens is helpen..
     
  12. dnh300

    dnh300 Member

    Sinds:
    27 apr 2017
    Berichten:
    13
    Ik zal het voltage is verhogen straks! Ben nu even weg ik zal jullie laten weten of het gelukt is. Bedankt voor de tips alvast!
     
  13. suijkerbuijk

    suijkerbuijk Senior Member

    Sinds:
    21 dec 2016
    Berichten:
    152
    Probeer deze oplossing .

    Met je twee sticks de pc opstarten .
    in de bios zelf niet op auto maar zelf in vullen.
    Select de laagste bus van voor je geheugen die je kan instellen .

    dan reboot systeem .
    laat alles even draaien .
    Sluit de pc af .
    Zet de nieuwe geheugen sticks er bij .

    Wat nu fout gaat is dat spd niet goed word uit gelezen .
    Vermoedelijk om dat een van je sticks niet 100% compatebel is met de anderen .

    Later kan je de klok verhogen handmatige .
    Dus let op alles zelf los instellen

    Trouwens binnen kort ga ik opruiming houden .
    Zie later bij de verkoop afdeling van hwi .
    Gaat van de wekend een zooi geheugen modeulens geplaats worden .
     
  14. dnh300

    dnh300 Member

    Sinds:
    27 apr 2017
    Berichten:
    13
    Wat voor voltage raad je aan? De pc zegt dat het beter is niet boven de 1.65 volt te komen.
     
  15. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    11.205
    Welk moederbord?
     
  16. suijkerbuijk

    suijkerbuijk Senior Member

    Sinds:
    21 dec 2016
    Berichten:
    152
    1,7 volt is standaard
    1,8 tot 2 volt is overklok geheugen .
    Aangezien jij 1x modeulen anders is . (game versie)
    Zal deze iets meer spanning nodig hebben.

    maar goed tik de nummers in van het geheugen en je kan dan de specs vinden .
    Als ik zo kijk heb je een i5 2500 met ddr3 pas op met spanning daar kan de geheugen controller van je cpu niet goed tegen.
     
  17. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    11.205
    Huh wat? Volgens mij heeft hij het over het geheugen voltage. Bij DDR3 is 1.5V standaard, of zelfs 1.35V voor DDR3L
     
  18. wailingwimmy

    wailingwimmy Senior Member

    Sinds:
    15 feb 2010
    Berichten:
    3.068
    Gezien het memory z screenshot wordt de spd wel goed uitgelezen.
    En zoals @Forum m8 ook zegt is DDR3 1333C9 @ 1,5vv de std spd.
    Alleen in het begin van DDR3 waren voltages van 1,7 tot 2,1v gangbaar.
    Meestal heeft OC geheugen van 1600 of hoger 1,65v nodig (uitzonderingen daar gelaten, mijn DDR3 set doet 2133C@1,5v), die afwijkende dimm zal 1,65v bij ddr3 1600 nodig hebben.
    Nu heb je wel gelijk dat de IMC bij sandy bridge niet super was en voltage >1,65v vond hij idd. niet leuk, vooral niet bij 4dimms.
    uit ervaring weet ik dat het IMC bij 4 dimms vaak ook extra voltage nodig heft.
     
  19. suijkerbuijk

    suijkerbuijk Senior Member

    Sinds:
    21 dec 2016
    Berichten:
    152

    Dat is ook de reden dat hij de geheugen type op google kan kijken .
    Dan heeft hij de juist specs te pakken .

    De waarheid is dat ddr3 veilige tot 1.7volt is.
    De bios waarschuwt al op 1.65volt .
    Zo lang we niet wat er op de modeulen staat .
    Is het toch gokken .
     
  20. suijkerbuijk

    suijkerbuijk Senior Member

    Sinds:
    21 dec 2016
    Berichten:
    152
    je vergeet er een
    DDR3LU 1,25volt

    En ja er zijn 1.65volt ddr3 dimms
    dat waren de eerste dimms die boven de ddr3 800 en ddr3 1066 gingen.
    Die krengen loopte pas stabiel boven de 1,65volt.
    En vaak boot de pc niet met de spd van 1,5volt .
    Heb hier nog een set liggen van corsair ddr3.
    Ik moest een 1gb ddr3 kingston 1066 pakken en alles handmatige invoeren in de bios welke speed en welke voltage.
    Na dat ik dat gedaan heb de pc uit zetten en kon ik die overklok modeulens plaatsen .
    Dan booten en de rest aan passen.
    boot de pc niet kon ik weer met die kingston alles opnieuw doen.
    Dit was in de pentium-d serie tijd

    Maar als het werkte vloog die pentium 805d als een speer op 4g
    Stroom verbruik was ook niet normaal .