1. Welkom op het Hardware.Info Forum

    Hier kun je terecht met al je vragen over computerhardware en consumentenelektronica. Wil je zelf een vraag stellen of deelnemen aan discussies, dan moet je je registreren of inloggen met je Google of Facebook account. Veel plezier op het Hardware.Info Forum!

    Notificatie sluiten

Verschillen tussen diverse i5 CPU's

Discussie in 'CPU's, moederborden en geheugen' gestart door Plantje1978, 1 jan 2019.

  1. Plantje1978

    Plantje1978 Senior Member

    Sinds:
    5 jul 2011
    Berichten:
    217
    Tijd geleden mijn PC een upgrade gegeven. Onlangs een Surface Pro (2017/i5/8GB/256GB) gekocht met het idee mijn desktop te vervangen, maar dat gaat 'm niet worden. Vind het idee om gewoon naast de Surface Pro ook een volwaardige desktop te hebben toch wel prettig.

    Ik heb er destijds een Intel Celeron G3900 op een 1151 socket in gezet. Idee was een beetje dat wanneer de CPU's goedkoper worden ik gemakkelijk kan upgraden. Dat is nu bijna een jaartje geleden en ik merk, dat ik toch wel toe ben aan een i5. (Zeker nu ik die SP heb)
    Nu ben ik eens een beetje op Marktplaats.nl en hier in de prijsvergelijker aan het kijken. En ik zie nogal wat prijsverschillen tussen de diverse varianten. Ook zie ik 4-6 cores met redelijk wat verschillende kloksnelheden.

    Een 4 core lijkt me op zich genoeg. En de getalletjes kan ik op zich wel lezen, maar praktisch gezien: wat zijn de grote verschillen tussen bijvoorbeeld deze twee?
    https://nl.hardware.info/product/376641/intel-core-i5-7600t-boxed
    https://nl.hardware.info/product/437175/intel-core-i5-8500-boxed

    Ik zou verwachten, dat de 8500 veel duurder is dan de 7600. En zou ik het verschil tussen een goedkopere en wat duurdere merken? Ik ga geen benchmarks draaien, ik ga geen systemen naast elkaar draaien.
     
  2. DatAccountz

    DatAccountz Senior Member

    Sinds:
    13 nov 2012
    Berichten:
    9.735
    die 7600T zal wel EOL zijn, of nagenoeg EOL.
     
  3. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    10.882
    G3900 dus geen S1151v2, dus die i5-8500 gaat sowieso niet werken.

    7600T is low-power ding, niet doen.

    Gebeurd niet, alleen 2e hands. CPU's gaan gewoon EOL en that's it.

    Wat is de rest van het systeem?

    2e hands zijn i5's meestal wel een stuk redelijker geprijsd als de i7's
     
  4. Plantje1978

    Plantje1978 Senior Member

    Sinds:
    5 jul 2011
    Berichten:
    217
    Ah, op die manier. Dus voor mijn voorbeeld gewoon de verkeerde gepakt ;)
    In het dagelijks gebruik verwacht ik echt wel verschil te zien met die Celeron die ik nu heb. Maar belangrijkste is: ga ik ook (grote) verschillen zien tussen van die i5's onderling?
     
  5. Plantje1978

    Plantje1978 Senior Member

    Sinds:
    5 jul 2011
    Berichten:
    217
    O? Ik dacht socket 1151 te hebben en daar gewoon een andere socket 1151 op te kunnen prikken.
    Dit is het moederbord, dat ik heb:
    https://azerty.nl/product/gigabyte/2541699/ga-b250-hd3p-1-0-motherboard

    Ah, ok... in de lijst volgens mij te herkennen aan die T erbij. Dat helpt alweer te beperken.
    Ja, daar begon ik een paar weken geleden ook al achter te komen :)
     
  6. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    10.882
    Nope. Borden met chipsets 100 en 200 serie doen alleen Skylake (6) en Kabylake (7) (100 serie na BIOS update) cpu's, borden met 300 serie chipsets doen de 8 en 9 serie cpu's. Er is dus een harde knip qua compatibiliteit. Om dit enigsinds logisch te benoemen zijn er wel sites die werken met 'S1151v2' voor de 300 serie borden en 8 en 9 serie cpu's

    Celerons en Pentiums zijn *** qua nummering omdat G3900 dus Skylake is. Skylake i3, i5, i7 beginnen met i#-6###

    Passende i5's zijn hier dus o.a. i5-6(4/5/6)00, i5-7(4/5/6)00
     
  7. Roel1966

    Roel1966 Senior Member

    Sinds:
    17 feb 2010
    Berichten:
    12.807
    Nog een aanvulling op het soort i5 dat je kan kiezen namelijk een K zoals de i5 7600 K heeft ook weinig zin omdat je een moederboard met B250 chipset hebt. De K versies zijn de OC versies van de i5 echter hiervoor heb je dan wel weer een Z270 chipset nodig.
     
  8. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    10.882
    Of Z170. Maar daarom ook de -K weggelaten uit m'n post
     
  9. Manyuken

    Manyuken Senior Member

    Sinds:
    20 feb 2013
    Berichten:
    806
    Lekker kijken naar een goede tweedehands i5 processor in de 6000 lijn of 7000 lijn en bij voorkeur minimaal een 6500 of 7500.
    Zoals boven al gezegd hoef je niet een 'K' processor te kopen want jouw moederbord is daar niet echt geschikt voor om deze processors ook over te clocken.. Dus dan betaal je meer voor een functie die je toch niet gaat gebruiken..
     
  10. seb83

    seb83 Senior Member

    Sinds:
    31 okt 2016
    Berichten:
    1.337
    Voor de duidelijkheid: die 6/7600K werkt gewoon op jouw moederbord, en is ook nog iets hoger geklokt dan de non-K 6/7600. Dus als je een gunstig geprijsde tegenkomt hoef je 'm voor de compatibiliteit niet te laten liggen.

    Edit: deze bijvoorbeeld
     
  11. division

    division Senior Member

    Sinds:
    22 okt 2017
    Berichten:
    1.531
    I5 maximum is 6600, 7600. I7 maximum is 6700, 7700. En idd zoals hier boven gezegt is, de K versies werken ook gewoon en zijn ook net iets hoger geclocked. Mocht je die voor dezelfde prijs krijgen dan ga er gewoon voor.
     
  12. Plantje1978

    Plantje1978 Senior Member

    Sinds:
    5 jul 2011
    Berichten:
    217
    Super! Bedankt voor de reacties allemaal. Weer flink wat van opgestoken en dit dunt de mogelijke opties aardig uit!
    Zo kan ik op een best betaalbare manier mijn PC weer jaren lang mee laten gaan.

    Leuk zo een forum waar echt flink meegedacht wordt!
     
    joz vindt dit nuttig.
  13. Roel1966

    Roel1966 Senior Member

    Sinds:
    17 feb 2010
    Berichten:
    12.807
    Die werkt inderdaad ook gewoon op een B-250 board maar het ging er meer om dat de topicstarter niet extra geld zou gaan besteden in de verwachting dat hij de cpu kan OCjen.
     
  14. Plantje1978

    Plantje1978 Senior Member

    Sinds:
    5 jul 2011
    Berichten:
    217
    O ja... ik was ook van plan om die i5 er gewoon in te ploppen en pas bij eventuele problemen Windows 10 opnieuw te installeren. Of ga ik dat sowieso moeten doen?
     
  15. division

    division Senior Member

    Sinds:
    22 okt 2017
    Berichten:
    1.531
    Windows 10 werkt meteen als het al geïnstalleerd is. Hij stelt alles vanzelf in.
     
  16. Plantje1978

    Plantje1978 Senior Member

    Sinds:
    5 jul 2011
    Berichten:
    217
    Helemaal mooi! Wat werkt het toch allemaal een stuk gemakkelijker dan 15-20 jaar geleden!
     
  17. nutty

    nutty Senior Member

    Sinds:
    10 okt 2009
    Berichten:
    2.546
  18. division

    division Senior Member

    Sinds:
    22 okt 2017
    Berichten:
    1.531
    130,- veelste duur.. Die kan je echt wel goedkoper krijgen.
     
  19. Plantje1978

    Plantje1978 Senior Member

    Sinds:
    5 jul 2011
    Berichten:
    217
    Die gast wil er € 125,- voor hebben en niet minder. Is wel in Doetinchem; voor mij beter op rij afstand. Alles van € 100,- of meer haal ik bij voorkeur op.
     
  20. Manyuken

    Manyuken Senior Member

    Sinds:
    20 feb 2013
    Berichten:
    806
    Dan zou ik zeggen, "Of je blijft wachten totdat iemand 125 biedt, of ik rij nu langs en ik biedt je 110 euro cash!" ;)
     
    wailingwimmy en division vinden dit nuttig.