1. Welkom op het Hardware.Info Forum

    Hier kun je terecht met al je vragen over computerhardware en consumentenelektronica. Wil je zelf een vraag stellen of deelnemen aan discussies, dan moet je je registreren of inloggen met je Google of Facebook account. Veel plezier op het Hardware.Info Forum!

    Notificatie sluiten

upgrade cpu of gpu

Discussie in 'Systemen en (thuis)servers' gestart door snowman77, 12 mrt 2018.

  1. snowman77

    snowman77 Member

    Sinds:
    12 mrt 2018
    Berichten:
    4
    hallo, ik heb nu een i3 2130 met een gtx 1050 en 10 gb aan ddr3 geheugen.

    Nu is mijn vraag wat ik als eerst moet gaan upgraden,mijn cpu of gpu om wat meer game performance te krijgen.

    budget is niet echt hoog dus moet 1 van de twee doen (+- 250 )

    alvast bedankt
     
  2. Etxalar

    Etxalar Senior Member

    Sinds:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    278
    Welke games?

    Wat is het exacte type van het moederbord?
    Welk merk en type voeding?

    Draai eens MSI Afterburner als je aan het gamen bent zodat je kan zien welk onderdeel het meest belast wordt.
     
  3. Impulz

    Impulz Senior Member

    Sinds:
    27 apr 2017
    Berichten:
    101
    Gezien de prijzen van de GPU door de mining gekte en je budget, denk ik dat je sowieso nu beter voor een CPU upgrade kan kiezen vanwege dat je al een gtx1050 hebt. Of je moet een tweedehandse GPU willen, maar is dat iets wat je wilt?
     
  4. snowman77

    snowman77 Member

    Sinds:
    12 mrt 2018
    Berichten:
    4
    mijn moederboard is een msi ms-7788 met een 1155 socket.
    voeding zat er al in een 450 watt merk zou ik niet weten
    en qua games is het van alles wat (waar ik net zin in heb) space engineers,gold rush , world of warships etc

    2e hands cpu voor mijn moederboard is best lastig te vinden en soms best prijzig vergeleken met een nieuwe cpu

    vind alleen de keuze echt moeilijk door dat er zoveel keuze is,i3 of een ryzen...

    en wat voor 2ehands gpu moet ik aan denken dan?
     
  5. Etxalar

    Etxalar Senior Member

    Sinds:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    278
    Je zou https://tweakers.net/aanbod/1614661/intel-xeon-e3-1270-tray.html in het mobo kunnen prikken. Is €150,- goedkoper dan een cpu/mobo/ram upgrade en presteert niet onaardig tov een 8e gen i3 of Ryzen 3. Wel zorgen dat het moederbord minimaal is voorzien van biosversie 2.4. Verkoop daarna je GTX 1050 voor €100 en koop een gebruikte GTX 970 terug.

    Hoe kom je eigenlijk aan 10GB DDR3? 1x 2GB en 1x 8GB?
     
    Hermano Conejo vindt dit nuttig.
  6. snowman77

    snowman77 Member

    Sinds:
    12 mrt 2018
    Berichten:
    4
    ja ik had 2x 2 en heb 1 vervangen voor 8,
    Bedankt voor de tip. ik zal daar eens naar kijken
     
  7. Etxalar

    Etxalar Senior Member

    Sinds:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    278
    Misschien nog een 8GB module van dezelfde snelheid erbij kopen zodat je dualchannel hebt. Hoeft gebruikt niet meer te kosten dan een € of 30.
     
  8. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    9.805
    4GB aan DC dus, en de rest SC :confused:
     
  9. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    9.805
    Hermano Conejo vindt dit nuttig.
  10. Hermano Conejo

    Hermano Conejo Senior Member

    Sinds:
    14 mei 2012
    Berichten:
    536
  11. Hermano Conejo

    Hermano Conejo Senior Member

    Sinds:
    14 mei 2012
    Berichten:
    536
  12. seb83

    seb83 Senior Member

    Sinds:
    31 okt 2016
    Berichten:
    833
  13. seb83

    seb83 Senior Member

    Sinds:
    31 okt 2016
    Berichten:
    833
    Dit soort spelletjes kun je prima draaien op die 1050. Op welke resolutie / grafische settings speel je? Hoeveel fps wil je hebben? Wat voor monitor heb je?
     
  14. snowman77

    snowman77 Member

    Sinds:
    12 mrt 2018
    Berichten:
    4
    Mijn monitor is een samsung syncmaster s22b350 (dvi-d) en probeer alles op 1080p wat meestal wel lukt op low/ medium.
    Als mijn fps rond 40/50 zit is het prima.

    Maar merk nu wel steeds meer dat het moeilijker word om fatsoenlijk te spelen op deze resolutie en vroeg mij dus af of dat aan mijn cpu of gpu ligt.

    En zit er een groot verschil in als je dual channel geheugen heb of niet?
     
    Laatst bewerkt: 13 mrt 2018
  15. FatBoyNL

    FatBoyNL Member

    Sinds:
    20 apr 2014
    Berichten:
    41
    Dan ligt het duidelijk aan je CPU :cool:
    Met een GTX 1050 moet je veel hogere instellingen kunnen halen in de meeste games op die framerate.

    Dual channel geheugen is een stuk minder belangrijk dan de CPU in dit geval, lijkt me. Meer geheugen is over het algemeen beter te merken dan (marginaal) sneller geheugen, maar liefst wel in dual channel ;)

    EDIT: die non-k 3770 hierboven genoemd lijkt wel interessant. Wel ff checken of-ie ook echt geschikt is. PCIe-Gen3 Ready suggereert dat wel, maar misschien is de power supply o.i.d. niet voldoende voor de snellere i7 procs. En denk aan je koeler ook.
     
    Laatst bewerkt: 13 mrt 2018
  16. seb83

    seb83 Senior Member

    Sinds:
    31 okt 2016
    Berichten:
    833
    @snowman77: Eerst even Afterburner draaien, resultaten loggen en hier uploaden, zoals Etxalar ook al aangaf. Voor instructies zie: