1. Welkom op het Hardware.Info Forum

    Hier kun je terecht met al je vragen over computerhardware en consumentenelektronica. Wil je zelf een vraag stellen of deelnemen aan discussies, dan moet je je registreren of inloggen met je Google of Facebook account. Veel plezier op het Hardware.Info Forum!

    Notificatie sluiten

oude pc nog waard om te upgraden?

Discussie in 'Systemen en (thuis)servers' gestart door 4578946, 5 mei 2019.

  1. 4578946

    4578946 Senior Member

    Sinds:
    30 jul 2015
    Berichten:
    157
    hoi ik heb een pc die nogal langzaam is geworden omdat de pc al best oud is.

    CPU AMD Athlon II x2 245 (Socket AM3) (3.3ghz oc)
    MOBO Asus m4a785T-M
    RAM 4x DDR3 1gb
    GPU Onboard
    PSU Be Quiet 300w
    SSD Adata SP550 120GB
    HDD 500gb
    OS Win 7 x64


    heeft het nog nut om hier een snellere 2e hands cpu in te zetten van een paar tientjes? zodat ik de aanschaf van een compleet nieuw pc nog 1 of 2 jaar kan uitstellen? de pc is puur voor email, browsen, office en wat bestanden opslaan. geen games of echte zware taken. een amd phenom II x4 965 zou bijvoorbeeld 64% sneller zijn dan de AMD Athlon II x2 245 op stock snelheid. (zouden hier trouwens bios updates voor nodig zijn?)

    https://cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Phenom-II-X4-945-vs-AMD-Athlon-II-X2-245/m101vsm2018

    ik hoor graag jullie mening.
     
    Laatst bewerkt: 5 mei 2019
  2. Mdevries

    Mdevries Member

    Sinds:
    28 apr 2019
    Berichten:
    37
    Je kan ook een Phenom II X6 1090T erin doen, die in 100% sneller.
    Dan heb je wel een bios update nodig.

    X6 1090T is niet te koop tweedehands zie ik, de X4 965 wel bij Tweakers voor €35.
    https://tweakers.net/aanbod/1967722/amd-phenom-ii-x4-965-black-edition.html
     
  3. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    11.343
    Van de Phenom II X4 965 zijn twee versies; 125W en de oudere 140W. De oudere staat niet op de lijst van ondersteunde CPU's. Gaat dat arme bordje natuurlijk ook niet trekken. Ook al staan die 125W exemplaren wel op de lijst, dan nog lijkt me dat niet zo'n goed idee. Voeding zal ook niet veel of geen ruimte over hebben..

    Zie;
    https://www.asus.com/Motherboards/M4A785TM/HelpDesk_CPU/
     
    4578946 vindt dit nuttig.
  4. Etxalar

    Etxalar Senior Member

    Sinds:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    1.114
    Een snellere cpu gaat niets oplossen. Een ssd wel.
     
  5. Comp User

    Comp User Senior Member

    Sinds:
    10 aug 2014
    Berichten:
    307
    Je zou - afhankelijk van de bios versie - er - theoretisch een Phenom II tot de X6 1090T in kunnen zetten, ik zeg bewust theoretisch want het is afhankelijk van de stroomvoorziening en die zal niet veel voorstellen ben ik bang.

    Cpu

    Maar ik zou beginnen met een ssd toe te voegen en als 2e zou je het Ram kunnen uitbreiden (Max 16 GB) door de latjes van 1 GB te vervangen door bv onderstaande.

    Geheugen

    Welke bios versie zit er nu in - als het 2201 is zit je goed, anders moet je - afhankelijk van welke je kunt vinden ook nog het bios upgraden.
     
    Laatst bewerkt: 5 mei 2019
  6. 4578946

    4578946 Senior Member

    Sinds:
    30 jul 2015
    Berichten:
    157
    er zit overigens een ssd in de pc voor het os. ben ik vergeten te updaten. maar waarom zou een snellere cpu niets opleveren? dat het het geld misschien niet waard is voor een oude pc kan ik nog inkomen.
     
  7. 4578946

    4578946 Senior Member

    Sinds:
    30 jul 2015
    Berichten:
    157
    ram kan niet meer bijgeplaatst worden met 4 x 1 gb. vervangen kan wel maar is dat het nog waard? pc is al wel oud opzich.
     
  8. Etxalar

    Etxalar Senior Member

    Sinds:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    1.114
    Voor de genoemde taken is een 4 of 6 core helemaal niet nodig. Ik heb hier een systeempje met Athlon II X2 280 staan en die doet de genoemde taken probleemloos.
    Welke problemen kom je zoal tegen met het systeem?
    Welke ssd, capaciteit?
    Wat is het geheugengebruik van het systeem?
    Wat is het cpu gebruik?
    Wat is het gpu gebruik? De onboard chip van dat bord is erg traag.
     
  9. 4578946

    4578946 Senior Member

    Sinds:
    30 jul 2015
    Berichten:
    157
    stel ik zou een simpel nieuw systeem bouwen (mobo + cpu + ram) dan zou die 300w voeding het nog wel trekken?
     
  10. Mdevries

    Mdevries Member

    Sinds:
    28 apr 2019
    Berichten:
    37
    Als je dat op basis doet van een AMD 2200G wel.

    maar weet niet hoe oud de voeding is?
     
  11. Etxalar

    Etxalar Senior Member

    Sinds:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    1.114
    Voeding is oud, matig van kwaliteit en daardoor niet betrouwbaar meer. Daarnaast door het verouderde interne ontwerp niet geschikt voor nieuwe hardware. Die moet je niet willen hergebruiken. Zoveel kost een nieuwe fatsoenlijk voeding nu ook weer niet.
    Bijvoorbeeld de volgende setup.
    Aantal Product Prijs Subtotaal
    1 AMD Athlon 200GE Boxed € 45,05 € 45,05
    1 ASRock A320M-HDV R3.0 € 50,35 € 50,35
    1 Be quiet! System Power 9 400W € 41,00 € 41,00
    1 G.Skill Aegis Black/Red 8GB DDR4-2400 CL17 kit € 42,99 € 42,99
    4 producten Opslaan als eigen wensenlijst Totaal € 179,39
     
    4578946 en Comp User vinden dit nuttig.
  12. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    11.343
    Nee, dusdanig oude voedingen kunnen niet overweg met het lage idleverbruik van nieuwe systemen.
     
    4578946 vindt dit nuttig.
  13. Comp User

    Comp User Senior Member

    Sinds:
    10 aug 2014
    Berichten:
    307

    Op zich heb je gelijk, maar aangezien de TS geen budget heeft opgegeven ben ik voor de goedkoopste oplossing gegaan.

    Als de pc enkel voor email, office & browsen gebruikt gaat worden is zelfs een Chromebook of - box genoeg, echter zijn die nog steeds duurder dan hetgene ik voorstelde.
     
    Laatst bewerkt: 5 mei 2019
  14. wailingwimmy

    wailingwimmy Senior Member

    Sinds:
    15 feb 2010
    Berichten:
    3.205
    voor 2 x 4gb + een X4 965 ben je zo,n 65 euro kwijt.
    of jij het dat waard vind moet je zelf bepalen maar ik zou 100 euro meer uitgeven voor een 200ge setje
     
    4578946 vindt dit nuttig.
  15. 4578946

    4578946 Senior Member

    Sinds:
    30 jul 2015
    Berichten:
    157
    ja dat is denk ik wel de betere keuze. al zou ik dan wel geneigd zijn om iets meer te betalen voor een quadcore.
     
  16. Etxalar

    Etxalar Senior Member

    Sinds:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    1.114
    Het verschil ga jij niet merken tussen een 2C/4T en 4C/4T met wat je ermee doet.
     
  17. Mdevries

    Mdevries Member

    Sinds:
    28 apr 2019
    Berichten:
    37
    voor €35 meer heb je een 2200G makkelijke keuze lijkt me.
     
  18. 4578946

    4578946 Senior Member

    Sinds:
    30 jul 2015
    Berichten:
    157
    nu waarschijnlijk niet nee. maar mij lijkt 4 echte cores toch net iets meer toekomst bestendig. of is dit onzin?
     
  19. Etxalar

    Etxalar Senior Member

    Sinds:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    1.114
    Die €35 kan ook in een grotere ssd gestoken worden https://nl.hardware.info/product/516499/kingston-a400-240gb-m2-2280

    Tegen de tijd dat de 200GE niet meer voldoet stop je voor een habbekrats een gebruikte 3600G in het bord.
     
  20. 4578946

    4578946 Senior Member

    Sinds:
    30 jul 2015
    Berichten:
    157
    daar heb je opzich wel gelijk in. maar met mijn huidige pc was het destijds hetzelfde idee. stop er maar een goedkope cpu in en als het nodig is upgrade ik hem wel met een 2e hands cpu. maar dat heeft nu dus geen zin meer omdat alles inmiddels verouderd is. daarom ben ik geneigd nu wat meer uit te geven aan de cpu zodat die net zo lang mee kan als het mobo en ram.