1. Welkom op het Hardware.Info Forum

    Hier kun je terecht met al je vragen over computerhardware en consumentenelektronica. Wil je zelf een vraag stellen of deelnemen aan discussies, dan moet je je registreren of inloggen met je Google of Facebook account. Veel plezier op het Hardware.Info Forum!

    Notificatie sluiten

Dell Latitude 3580: nieuwe harde schijf niet gedetecteerd

Discussie in 'Notebooks en tablets' gestart door Johan Vermeulen, 10 okt 2017.

  1. Johan Vermeulen

    Johan Vermeulen Member

    Sinds:
    10 okt 2017
    Berichten:
    6
    Beste Allemaal,

    ik heb een aantal Latitude 3580 's gekocht voor de organisatie die ik ondersteun.
    Hier zitten Sandisks X400 van 128 GB in.
    Een van de gebruikers heeft meer opslag nodig dus kocht ik een Samsung 850 EVO 1TB solid state drive.
    Maar de laptop ziet deze ssd niet.
    Niet bij het opstarten en ook niet via diagnostics.

    Ik heb dit geprobeerd op 2 van die laptops, zelfde resultaat.
    Ik heb ook getest met een andere ssd, nl. een GoodRam cx300, zelfde resultaat.
    Ik heb wat rondgekeken in de bios settings en een paar dingen gewijzigd, zelfde resultaat.
    Ik heb Dell gebeld, die kunnen niet helpen wegens unsupported. Volgens hen is het wel geen bios setting.

    Ik heb dit nog nooit voorgehad met Dells, maar ik heb ook nog nooit laptops gehad waar van die kleine dingetjes inzitten als die X400.

    Kan iemand mij hierbij helpen?
    Alvast hartelijk bedankt.

    Mvg, Johan
     
  2. philpend

    philpend Senior Member

    Sinds:
    8 apr 2014
    Berichten:
    3.699
    Aanmelden via schijfbeheer van windows?
     
  3. Johan Vermeulen

    Johan Vermeulen Member

    Sinds:
    10 okt 2017
    Berichten:
    6
    Beste,

    bedankt voor de reactie.
    Op alle laptops staat Linux, Centos7.
    Ik heb de installatie al wel eens doorgezet, maar dan meldt Anaconda, de system installer, na een tijdje dat er geen harde schijf beschikbaar is.

    grtn, johan
     
  4. philpend

    philpend Senior Member

    Sinds:
    8 apr 2014
    Berichten:
    3.699
    Ging er automatisch vanuit dat er windows op stond, my bad. Mijn beperkte ervaring met linux en een ssd is dat het meteen goed ging, dus kan je helaas niet verder helpen.
     
  5. Johan Vermeulen

    Johan Vermeulen Member

    Sinds:
    10 okt 2017
    Berichten:
    6
    idd, ik heb nog nooit zo'n problemen gehad...ik heb bij Dell altijd alles kunnen vervangen dat ik wou...
     
  6. Pearl

    Pearl Senior Member

    Sinds:
    27 nov 2016
    Berichten:
    231
    Neem aan dat het M.2 SSD's zijn.
    Kingston en die Dell's maken gebruik van het SATA protocol en die andere 2 van het nVME protocol?
     
  7. philpend

    philpend Senior Member

    Sinds:
    8 apr 2014
    Berichten:
    3.699
    Zijn alle twee sata ssd’s. Wellicht is de connector M2, maar dat verandert het protocol niet.
     
  8. Johan Vermeulen

    Johan Vermeulen Member

    Sinds:
    10 okt 2017
    Berichten:
    6
    Hallo Pearl,

    dit lezende ben ik op zoek gegaan naar een Kingston drive die hier nog ergens moet liggen;
    die heb ik niet gevonden maar wel een Dell Constellation 2 Sata 6Gbps.
    Die hoort normaal in een server thuis.
    Maar de laptop herkent deze schijf evenmin.....

    grtn, Johan
     
  9. nutty

    nutty Senior Member

    Sinds:
    10 okt 2009
    Berichten:
    1.118
    Staat er trouwens de nieuwst bios op?
     
  10. Manyuken

    Manyuken Senior Member

    Sinds:
    20 feb 2013
    Berichten:
    86
    Heb ik zelf ook 1x eerder gehad. Bleek dat de SSD compleet niet geformatteerd was en dus niet zichtbaar was voor windows...
    De oplossing was om hem aan een andere windows laptop te hangen met een USB -> Sata kabel en via systeembeheer --> Schijfbeheer hem te forceren en te formatteren. Daarna terug ingebouwd en toen deed hij het wel.
     
  11. seb83

    seb83 Senior Member

    Sinds:
    31 okt 2016
    Berichten:
    287
    a) ook al is een SSD niet geformatteerd dan nog kun je hem vinden in schijfbeheer
    b) TS draait Linux
     
  12. Manyuken

    Manyuken Senior Member

    Sinds:
    20 feb 2013
    Berichten:
    86
    Ik had zelf op die desbetreffende laptop geen OS staan dus ook geen schijfbeheer en de windows installatie software wilde mijn SSD toen niet zien. Maar via die USB -> Sata kabel lukte het wel om hem gebruiksklaar te maken zeg maar.
     
  13. seb83

    seb83 Senior Member

    Sinds:
    31 okt 2016
    Berichten:
    287
    Ah op die fiets. Vreemd, heb ik nog nooit meegemaakt. Wel eens gedoe gehad met schijven switchen tussen mac en windows, maar niet met een compleet nieuwe ongebruikte schijf.
     
  14. Manyuken

    Manyuken Senior Member

    Sinds:
    20 feb 2013
    Berichten:
    86
    Ik wel en het was ook een Samsung haha.
     
  15. Johan Vermeulen

    Johan Vermeulen Member

    Sinds:
    10 okt 2017
    Berichten:
    6
    Hallo,

    hartelijk bedankt voor de reacties.
    Het bios heb ik nog niet naar gekeken. Het is een nieuwe laptop maar dat wil niets zeggen waarschijnlijk....
    Ik ga op zoek naar zo'n usb-sata kabel om dat te proberen.

    grtn, johan
     
  16. Comp User

    Comp User Senior Member

    Sinds:
    10 aug 2014
    Berichten:
    176
    De 850 serie is 2,5" de X400 is M2 2280 (Sata protocol), dikke kans dat er in het bios / uefi iets omgezet moet worden.

    Het heeft iig niets met Linux te maken (ik gebruik zelf een 256 GB 850 Pro I.c.m een 2 TB HDD), bij mij werkt het perfect.

    Probeer GParted eens via USB (live cd), oa Mint heeft dat al standaard beschikbaar zonder installatie.
     
    Laatst bewerkt: 16 okt 2017 om 14:24
  17. Johan Vermeulen

    Johan Vermeulen Member

    Sinds:
    10 okt 2017
    Berichten:
    6
    Hallo Allemaal,

    nogmaals bedankt voor de reacties.
    Ik heb opgestart via gparted.
    Via partitioneren wordt de schijf ook niet gedetecteerd.
    Via s.m.a.r.t geeft hij wel een " unknown device" aan maar dat kan ook de usb zijn denk ik.

    Ik had ook gehoopt dat het gewoon een setting in bios zou zijn maar de mensen van Dell zeiden van niet.
    Ik heb ook een paar dingen geprobeerd, zoals omzetten van ahci naar "none" maar niets hielp.

    Ik zoek een usb-sata kabel om te proberen langs die weg te partitioneren.

    grtn, johan
     
  18. Comp User

    Comp User Senior Member

    Sinds:
    10 aug 2014
    Berichten:
    176
    Misschien heb je hier iets aan?