Nvidia GeForce RTX 2060 Super & RTX 2070 Super review

Inhoudsopgave
  1. 1. Nvidia GeForce RTX 2060 Super & RTX 2070 Super
  2. 2. Testprocedure
  3. 3. Benchmarks: 3DMark Firestrike / Timespy
  4. 4. Benchmarks: Unigine Superposition
  5. 5. Benchmarks: Assassin's Creed Odyssey (DX11)
  6. 6. Benchmarks: Battlefield V (DX12)
  7. 7. Benchmarks: F1 2018 (DX11)
  8. 8. Benchmarks: Far Cry 5 (DX11)
  9. 9. Benchmarks: Forza Horizon 4 (DX12)
  10. 10. Benchmarks: Ghost Recon: Wildlands (DX11)
  11. 11. Benchmarks: Grand Theft Auto V (DX11)
  12. 12. Benchmarks: Shadow of the Tomb Raider (DX12)
  13. 13. Benchmarks: The Witcher 3: Blood & Wine (DX11)
  14. 14. Benchmarks: Total War: Warhammer II (DX12)
  15. 15. Benchmarks: Wolfenstein II: The New Colossus (Vulkan)
  16. 16. Benchmarks: Hardware.Info GPU Prestatiescore 2019-1
  17. 17. Testresultaten: Stroomverbruik
  18. 18. Geluidsproductie en temperatuur
  19. 19. Duurtest
  20. 20. Extra: raytracing benchmarks
  21. 21. Extra: overklokkend de RTX 2080 voorbij
  22. 22. Conclusie
  23. 23. Besproken producten
  24. 24. Reacties

Nvidia GeForce RTX 2060 Super & RTX 2070 Super

Vandaag introduceert Nvidia de GeForce RTX 2060 en RTX 2070 Super. We kunnen deze nieuwe varianten van de RTX 2060 en 2070 - in dat laatste geval zelfs de directe opvolger - moeilijk los zien van de op handen zijnde lancering van AMD's Navi-videokaarten, die voor aankomende zondag in de planning staat. Of het Nvidia lukt om AMD's feestje te partycrashen voor het überhaupt begonnen is, lees je in deze review.

Wat zijn de RTX 2060 Super en RTX 2070 Super voor videokaarten? Hoewel Nvidia er een nieuw achtervoegsel voor uit de hoge hoed heeft getoverd, gaat het in feite om anders gepositioneerde varianten van bestaande chips. De RTX 2060 Super had wat dat betreft net zo goed 'RTX 2060 Ti' kunnen heten: hij heeft meer ingeschakelde cuda-cores en meer geheugen dan de reguliere RTX 2060, maar wordt ook ongeveer 50 euro duurder. De RTX 2070 Super komt juist op exact hetzelfde prijspunt als de bestaande RTX 2070, die na amper driekwart jaar alweer uit Nvidia's aanbod verdwijnt.

In de tabel onderaan deze pagina zie je de specificaties van Nvidia's nieuwe line-up tussen de 350 en 700 euro, zoals die vanaf heden zal bestaan. Later deze maand, op 23 juli, zal daaraan bovendien nog een RTX 2080 Super worden toegevoegd.

RTX 2060 Super € 60 duurder dan bestaande RTX 2060

De RTX 2060 Super maakt gebruik van dezelfde TU106-gpu als de RTX 2060 die we al kennen, maar in plaats van 1920 zijn er dit keer 2176 cuda-cores ingeschakeld, zo'n 13 procent meer. Op papier is de standaardsnelheid hoger, maar de boostsnelheid juist lager: wat dat in de praktijk betekent, zullen we verderop in deze review zien. De grootste verandering is nog wel dat dit keer de volledige 256-bit geheugenbus wordt gebruikt en er dus ook 8 GB GDDR6-geheugen tot je beschikking staat. Op dat vlak heeft de RTX 2060 Super daardoor dezelfde specs als de RTX 2070. Nvidia positioneert het nieuwe model boven de bestaande RTX 2060: de adviesprijs ligt met 429 euro ($399) 60 euro hoger, maar dat is nog altijd honderd euro minder dan de RTX 2070.

RTX 2070 Super in de plaats van de RTX 2070

Zoals gezegd neemt de nieuwe RTX 2070 Super één-op-één de plaats van de bestaande RTX 2070 over. Aangezien die videokaart sinds zijn lancering nauwelijks in prijs is gedaald, kunnen we dezelfde europrijs van ongeveer 530 euro verwachten. Daar krijg je nu een videokaart met een TU104-gpu voor terug: dezelfde chip als in de RTX 2080. In de reguliere RTX 2070 zat nog een volledig uitgevoerde TU106-gpu met 2304 shader-units; bij de TU104-gpu in de RTX 2070 Super zijn er 2560 cuda-cores actief, oftewel 11 procent meer. Bovendien zijn de klokfrequenties naar boven bijgesteld.

  RTX 2060 RTX 2060 Super RTX 2070 RTX 2070 Super RTX 2080
GPU TU106 TU106 TU106 TU104 TU104
Cuda-cores 1920 2176 2304 2560 2944
RT-cores 30 34 36 40 46
Kloksnelheid 1365 MHz 1470 MHz 1410 MHz 1605 MHz 1515 MHz
Boostsnelheid 1680 MHz 1650 MHz 1710 MHz 1770 MHz 1800 MHz
Geheugen 6 GB GDDR6 8 GB GDDR6 8 GB GDDR6 8 GB GDDR6 8 GB GDDR6
Geheugensnelheid 1750 MHz 1750 MHz 1750 MHz 1750 MHz 1750 MHz
Geheugenbus 192-bit 256-bit 256-bit 256-bit 256-bit
Geheugenbandbreedte 336 GB/s 448 GB/s 448 GB/s 448 GB/s 448 GB/s
TDP 160 watt 175 watt 175 watt 215 watt 215 watt
Adviesprijs € 369 € 429 (€ 519) € 536 € 749
Beschikbaarheid Sinds 2018 9 juli 2019 End-of-life 9 juli 2019 Sinds 2018

De GeForce RTX 2060 Super en RTX 2070 Super zijn verkrijgbaar vanaf dinsdag 9 juli 2019 - over exact een week dus. Als je een van de nieuwe kaarten aanschaft bij een deelnemende winkel, krijg je daar twee games bij die real-time raytracing ondersteunen: Wolfenstein: Youngblood en Control.

Testprocedure

We hebben de Nvidia GeForce RTX 2060 Super en RTX 2070 Super getest volgens onze 2019-1 testmethode. Waar mogelijk hebben wij gebruik gemaakt van referentiekaarten en waar niet betreffen het custom modellen die zijn ingesteld op de kloksnelheden van de referentiemodellen.

Testconfiguratie

Voor de benchmarks maken we gebruik van een testsysteem met de volgende specificaties:

Benchmarks

De volgende benchmarks vind je terug in deze review:

  • 3DMark Firestrike Extreme / Ultra (DX11)
  • 3DMark Timespy (DX12)
  • Unigine Superposition (DX11)
  • Assassin's Creed Odyssey (DX11)
  • Battlefield V (DX12)
  • F1 2018 (DX11)
  • Far Cry 5 (DX11)
  • Forza Horizon 4 (DX12)
  • Ghost Recon: Wildlands (DX11)
  • Grand Theft Auto V (DX11)
  • Shadow of the Tomb Raider (DX12)
  • The Witcher 3: Blood & Wine (DX11)
  • Total War Warhammer II (DX12)
  • Wolfenstein II: The New Colossus (Vulkan)

We testen de games in deze resoluties / settings:

  • 1920x1080 (Full HD) - Medium
  • 1920x1080 (Full HD) - Ultra / Highest
  • 2560x1440 (WQHD) - Medium
  • 2560x1440 (WQHD) - Ultra / Highest
  • 3840x2160 (Ultra HD) - Medium
  • 3840x2160 (Ultra HD) - Ultra / Highest

Op basis van de scores van de tien genoemde games berekenen we de Hardware.Info GPU-prestatiescore, die in feite voor elk van de resoluties/settings het gemiddelde van de gemeten framerates is. Deze GPU-prestatiescore geeft met één blik de beste indruk van de prestaties van videokaarten.

Driverversies

Op de testresultatenpagina van een 3D-chip vind je boven de resultaten van elk spel een extra regel met de gebruikte driver-versie. Hardware.Info hertest vrijwel continu 3D-chips als daar aanleiding voor is (bijvoorbeeld game- of driver updates met impact op de prestaties) én herziet minstens drie keer per jaar de gebruikte set games, wat tevens gepaard gaat met een grondige check of de resultaten nog actueel zijn. In het geval van de GeForce RTX 2060 Super en RTX 2070 Super hebben we gebruikgemaakt van de GeForce 431.16-driver.

Gemiddelde framerate en 99e percentiel frametime

In de grafieken op de volgende pagina's vind je telkens in eerste instantie gemiddelde framerates, ofwel het gemiddelde aantal beelden per seconde dat een videokaart kan berekenen. Daarnaast doen we waar mogelijk ook een 99e percentiel frametime analyse, om het minimale prestatieniveau van gpu's in kaart te brengen. De tijd die het kost om beelden binnen een 3D-game en dus binnen onze benchmark te renderen varieert van frame tot frame. Bij de 99e percentiel analyse worden de rendertijden van alle individuele frames opgeslagen. Daarna gooien we de 1% langzaamste frames weg - dit om vreemde invloeden van incidentele externe oorzaken uit de analyse te houden. De hoogste rendertijd van de resterende 99% van de frames (oftewel: het langzaamste frame) is de 99e percentiel frametijd. Die 99e percentiel frametijd rekenen we daarna weer terug naar een minimum FPS-waarde.

Benchmarks: 3DMark Firestrike / Timespy

Firestrike is een DX11-benchmark van 3DMark waarin realtime graphics worden gerenderd. De Timespy-benchmark is van dezelfde maker afkomstig, maar op basis van de DX12-api.

In de DirectX 11-tests van 3DMark komt de RTX 2060 Super al vervaarlijk dicht bij de oorspronkelijke RTX 2070: het verschil is daar nog 3 à 4 procent. Timespy laat het nieuwe model nog veel dichterbij komen: de originele RTX 2070 is daarin nog maar 1% sneller dan de RTX 2060 Super. De RTX 2070 Super is op zijn beurt ongeveer 11 procent sneller dan zijn oudere broer, maar blijft een dikke zes procent langzamer dan de RTX 2080. Met de release van de RTX 2080 Super later deze maand zal dat verschil nog weer wat groter worden.

  • Firestrike
  • Firestrike Graphics
  • Firestrike Extreme
  • Firestrike Ultra

  • Timespy
  • Timespy Graphics

Benchmarks: Unigine Superposition

De Unigine Superposition 3D-benchmark draait in de Unigine 2-engine onder zowel OpenGL als DX11 en toont resultaten in Full HD en Ultra HD resoluties en maakt gebruik van state-of-the-art rendering technieken. De benchmark werd in april 2017 uitgegeven en stelt hedendaagse videokaarten behoorlijk op de proef. Wij draaien de benchmark in DirectX 11.

In Superposition haalt de RTX 2060 Super de originele RTX 2070 wederom net niet in, maar het scheelt slechts enkele procenten. De RTX 2070 Super is in deze test maar liefst 16% sneller dan zijn voorloper.

  • 1080p high - score
  • 1080p high
  • 4K optimized - score
  • 4K optimized

Benchmarks: Assassin's Creed Odyssey (DX11)

Voor de games trappen we af met Assassin's Creed Odyssey, dat draait in DX11 en gebruikmaakt van de Anvil Next 2.0-engine.

In Assassin's Creed Odyssey zien we bescheiden maar zeker meetbare plusjes voor de Super-varianten. Op wqhd met ultra-instellingen tikt de RTX 2070 Super net niet de 60 fps aan, waarmee hij nipt langzamer is dan de AMD Radeon VII. Op 4K gaat hij de snelste AMD-kaart van dit moment wel voorbij.

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Benchmarks: Battlefield V (DX12)

Battlefield V maakt gebruik van de Frostbite-engine en testen we in DirectX 12 modus.

Op 1440p met ultra settings gebeurt er iets opmerkelijks: de RTX 2060 Super is sneller dan de oorspronkelijke RTX 2070. De nieuwe kaart hikte al een tijdje dicht tegen zijn oudere broer aan en het was dan ook wachten tot het een keer nét wel lukte om er overheen te gaan. Op 4K lukt dat dan weer net niet, maar zien we nog altijd een mooie plus van 24 procent ten opzichte van reguliere RTX 2060. Op die resolutie komt de RTX 2070 Super ook dicht in de buurt van de RTX 2080, maar in wqhd blijft dat gat toch nog wat groter.

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Frametimes

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Benchmarks: F1 2018 (DX11)

F1 2018 is ontwikkeld door Codemasters en draait op DX11.

Beide nieuwe modellen zijn in F1 2018 snel genoeg om op 4K-resolutie met ultra settings meer dan 60 fps te scoren. De RTX 2060 Super is zo'n 16% sneller dan de RTX 2060, de RTX 2070 Super blijft steken op ongeveer 13% sneller dan zijn voorganger. Afhankelijk van de resolutie en kwaliteitsinstelling danst de RTX 2070 Super daardoor om de AMD Radeon VII heen.

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Frametimes

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Benchmarks: Far Cry 5 (DX11)

Far Cry 5 is een open world shooter die draait in DX11 op basis van de Dunia-engine. Het spel heeft AMD-specifieke optimalisaties gekregen.

De RTX 2060 Super is vrijwel even snel als de oude RTX 2070 in Far Cry 5. Zoals we al vaker zagen, houdt de RTX 2070 Super nog wat meer afstand tot de RTX 2080, maar is hij wel flink sneller dan zijn voorloper.

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Benchmarks: Forza Horizon 4 (DX12)

Forza Horizon 4 werkt middels de Forza Tech-engine exclusief in DX12.

De plusjes voor de nieuwe Super-kaarten zijn in Forza Horizon 4 wat bescheidener dan in een aantal van de voorgaande games. Alleen op 4K-resolutie weten de Supers echt goed los te komen van hun blauwdrukken.

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Benchmarks: Ghost Recon: Wildlands (DX11)

Ghost Recon: Wildlands is een open world game gebaseerd op de Anvil Next-engine, gebruik makend van DirectX 11. Het spel is voorzien van GameWorks-effecten en mede daardoor uiterst zwaar.

In deze game weet vooral de RTX 2060 Super indrukwekkende scores neer te zetten; hij evenaart regelmatig de prestaties van de RTX 2070. Ook is het gat tussen de RTX 2070 Super en de RTX 2080 relatief klein in Wildlands, namelijk zo'n 5 procent.

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Benchmarks: Grand Theft Auto V (DX11)

GTA V draait op RAGE (Rockstar Advanced Game Engine), en doet het traditioneel goed op Nvidia-videokaarten. Ondanks dat de techniek van dit spel al de nodige jaren oud is, blijft GTA V en het daarop gebaseerde GTA Online razend populair. De ingebouwde benchmark meet zelf zowel framerates als frametimes in verschillende segmenten.

Ook GTA V weet flink te profiteren van de extra prestaties die de Super-kaarten bieden. De RTX 2060 Super is een teenlengte verwijderd van de RTX 2070, terwijl de Super-versie daarvan op zijn beurt vrij dicht in de buurt van de RTX 2080 komt.

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Frametimes

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Benchmarks: Shadow of the Tomb Raider (DX12)

Shadow of the Tomb Raider is een adventure game die gebruik maakt van DirectX 12 in de Foundation-engine.

De sprong die de RTX 2070 Super maakt is in Shadow of the Tomb Raider nipt genoeg om de AMD Radeon VII voorbij te streven. Op wqhd met de hoogste instellingen voldoet de RTX 2060 Super voor een ruime 60 fps, waar de normale RTX 2060 daar nog niet aan kwam.

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Benchmarks: The Witcher 3: Blood & Wine (DX11)

The Witcher 3 is een action role-playing game gebaseerd op de Red Engine 3 en maakt gebruik van DirectX 11.

Ook in The Witcher 3: Blood & Wine laat de RTX 2070 Super de snelste videokaart van AMD achter zich. Op 4K met ultra settings geeft hij zelfs nog maar een paar procent toe op de RTX 2080. Het gat tussen de RTX 2060 Super en de originele RTX 2070 blijft in dit spel wel wat groter dan enkele games die eerder de revue zijn gepasseerd.

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Frametimes

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Benchmarks: Total War: Warhammer II (DX12)

Total War: Warhammer II is een RTS-game gebaseerd op de Warscape-engine.

De RTX 2060 Super laat in Total War: Warhammer II een plusje van 14% noteren ten opzichte van de reguliere RTX 2060, de RTX 2070 Super is ongeveer 10% sneller dan de RTX 2070. De AMD Radeon VII blijft in deze game sneller.

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Benchmarks: Wolfenstein II: The New Colossus (Vulkan)

Wolfenstein II is een game die gebruik maakt van de id Tech 6-engine en exclusief op de Vulkan-api werkt.

Wolfenstein II weet relatief goed te profiteren van de Supers. Op 4K met ultra-settings is de RTX 2060 Super bijna twee keer zo snel als de RTX 2060, wat ongetwijfeld komt doordat dit spel wel raad weet met het extra geheugen van de Super-editie. Het verschil tussen beide RTX 2070's is met 15 tot 20 procent een stuk beperkter.

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Frametimes

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Benchmarks: Hardware.Info GPU Prestatiescore 2019-1

De Hardware.Info GPU Prestatiescore 2019-1 is de gemiddelde framerate in alle geteste games.

Op 4K-resolutie komen videokaarten van dit prestatieniveau niet boven de 60 fps uit, dus is de Prestatiescore op 2560x1440 pixels wat ons betreft de meest relevante. Daarin scoort de RTX 2060 Super exact 15% beter dan de bestaande RTX 2060, terwijl de RTX 2070 Super het 12% beter doet dan zijn voorloper. Op full hd-resolutie is het verschil in beide gevallen een procentje kleiner; in enkele games wordt het verschil daar wat gedempt door een beginnende cpu-bottleneck. Met gemiddeld 124 fps op 1080p ultra is de RTX 2070 Super echter ook bijzonder interessant voor wie het zijn 144Hz-beeldscherm maximaal wil benutten.

  • 1080p med
  • 1080p ult
  • 1440p med
  • 1440p ult
  • 4K med
  • 4K ult

Testresultaten: Stroomverbruik

Voor het stroomverbruik gebruiken we een pci-e risercard waarmee we het verbruik geïsoleerd van de rest van het systeem kunnen meten. De grafieken in deze test tonen dus enkel het verbruik van de kaarten, niet van het hele systeem. We meten het verbruik zowel idle (gemiddelde van vijf minuten) als onder load. De load test is een gemiddeld verbruik tijdens een minuut in de Rise of the Tomb Raider benchmark in Ultra HD met maximale settings.

De RTX 2060 Super en RTX 2070 Super verbruiken allebei zo'n 9 watt in idle, een stukje minder dan de Founders Editions van de eerder geïntroduceerde RTX-videokaarten. Wellicht heeft Nvidia in de tussentijd nog wat meer optimalisaties aan het verbruik in rust kunnen doorvoeren.

Volgens Nvidia zijn de Supers wat minder zuinig dan hun voorlopers. Gezien er bij de nieuwe varianten meer cuda-cores zijn ingeschakeld en in het geval van de RTX 2060 Super er zelfs meer geheugenchips aanwezig zijn, is dat niet gek. Met nog geen 170 watt voor de RTX 2060 Super is het verschil bij die videokaart beperkt te noemen. De RTX 2070 Super maakt gebruik van dezelfde chip als de RTX 2080 en dat die wel wat meer stroom lust, is duidelijker te merken: met een verbruik van 210 watt trekt hij ruim 35 watt meer uit de voeding dan zijn voorloper.

  • Idle
  • Load

Meting verbruik per aansluiting

In onderstaande grafiek zie je de verdeling van het stroomverbruik onder load; groen = totaal, blauw = PEG-connector 1, paars = PEG-connector 2, rood = stroom vanuit het PCI-Express slot.

De oplettende lezer zal opvallen dat in onderstaande grafiek de waarden van de blauwe, paarse en rode balken opgeteld telkens net niet gelijk is aan het totaalverbruik uit de groene balk. Dat komt omdat videokaarten ook nog een heel klein beetje vermogen over de 3,3V lijn via het PCI-Express slot verbruiken. Dat hebben we in het totale vermogen ook meegerekend, maar niet verder uitgesplitst.

  • Groen = totaal
  • Blauw = PEG-connector 1
  • Paars = PEG-connector 2
  • Rood = Stroom vanuit het PCI-Express slot

Geluidsproductie en temperatuur

We meten de geluidsproductie van videokaarten in onze geluidsdichte box met de meter op 10 centimeter afstand, schuin op de videokaart gericht. Tijdens de idle test wordt de videokaart vanzelfsprekend niet belast. De load test is gedurende een gemiddelde van 1 minuut gemeten aan het einde van de duurtest.

Helaas heeft Nvidia nog altijd geen '0dB-modus' geïmplementeerd op zijn Founders Editions. De ventilatoren blijven in idle draaien en produceren dan tussen de 40 en 42 dB(A), wat stil maar wel hoorbaar is. Onder belasting loopt de geluidsproductie op naar 45 à 46 dB(A), wat in relatieve zin erg netjes is. De temperaturen aan het einde van onze lange gamebenchmark stabiliseren rond de 70 graden: prima.

  • Geluid - idle
  • Geluid - load
  • Max. temp (30 min.)

Duurtest

Nu de verschillende turbotechnologieën steeds geavanceerder worden, maakt het voor de uiteindelijke prestaties tijdens het gamen steeds meer uit of de koeling voldoende is om de kloksnelheid op een hoog niveau te houden. Immers, als de kaart na enkele minuten gamen te warm wordt en de klokfrequentie daalt, zullen ook de prestaties achteruit gaan. Daarom doen we ook een duurtest, die uitwijst of de behaalde prestaties ook na langere tijd gamen haalbaar blijven.

De RTX 2060 Super stabiliseert op 1830 MHz, 15 MHz lager dan de originele RTX 2060 Founders Edition. Dat lag enigszins binnen de verwachting, aangezien ook de boostsnelheid volgens de opgegeven specificaties iets lager ligt. De vergelijking met de RTX 2070 FE kunnen we helaas niet maken - die hebben we nooit mogen ontvangen. De RTX 2070 Super klokt met 1875 MHz relatief hoog.

Extra: raytracing benchmarks

Ondanks dat raytracing-games vooralsnog geen standaardonderdeel uitmaken van onze testprocedure, hebben we voor deze review drie tests uitgevoerd om de real-time raytracing prestaties van deze videokaarten in kaart te brengen.

Om te beginnen hebben we de 3DMark Port Royal-test gedraaid, die intensief gebruikmaakt van raytracing. De RTX 2060 Super en RTX 2070 Super staan eigenlijk precies waar je ze zou verwachten: ze scoren beter dan de non-Supers, maar minder goed dan de kaarten met hogere modelnummers.

Ook Metro Exodus biedt ondersteuning voor raytracing. We hebben vijf GeForce RTX-videokaart getest op full hd-resolutie met ultra settings en DXR op high. De verschillen tussen de gpu's zijn klein maar meetbaar, al lijken de verschillen naar boven af te vlakken: tussen de RTX 2070 Super en RTX 2080 zit met DLSS aan nauwelijks nog verschil. Zonder DLSS zijn de framerates uiteraard lager en worden de onderlinge verschillen beter zichtbaar.

Daarnaast hebben we ook de game Battlefield V getest met raytracing. Daarvoor stelden we steeds de resolutie in op full hd, DXR op high. DLSS staat aan. De framerate van de RTX 2060 Super komt een paar fps hoger uit dan die van de reguliere RTX 2060, maar daarboven lijkt met toevoegen van meer gpu-rekenkracht weinig effect meer te hebben.

Battlefield V - 1080p, ultra, DXR @ high, DLSS Framerate
RTX 2060 72,2 fps
RTX 2060 Super 76,6 fps
RTX 2070 82,3 fps
RTX 2070 Super 82,7 fps
RTX 2080 83,4 fps

Extra: overklokkend de RTX 2080 voorbij

Vlak voor deze review live ging, hebben we ook nog even geprobeerd om de nieuwe Nvidia GeForce RTX Super-videokaarten over te klokken. Dat lukte vrij aardig: beide videokaarten bleven stabiel tot een overklok met 160 MHz op de gpu's en 125 MHz op het geheugen (effectief 500 MHz). In het geval van de RTX 2070 Super lukte het zelfs om een 3DMark Fire Strike Extreme-run met een gpu-overklok van 175 MHz te voltooien.

De GeForce RTX 2070 Super liet uiteindelijk een 3DMark FSE-score van 12.707 punten noteren: ruim 8% sneller dan standaard én sneller dan zowel de GeForce RTX 2080 als de AMD Radeon VII. Bij de RTX 2060 Super kwamen we tot 11.183 punten, een dikke 9% sneller dan stock en voldoende om de standaard RTX 2070 in te halen.

3DMark Fire Strike Extreme Stock Overgeklokt
RTX 2060 8.610 n.v.t.
RTX 2060 Super 10.225 11.183
RTX 2070 10.562 n.v.t.
RTX 2070 Super 11.744 12.707
RTX 2080 12.619 n.v.t.

Conclusie

Vlak voor AMD's grote release, past Nvidia zijn RTX-lineup op enkele cruciale punten aan. In het segment tussen de pakweg 400 en 550 euro krijg je vanaf volgende week beduidend meer waar voor je geld dan tot nu toe het geval was. Nieuwe technologie of zelfs maar nieuwe chips komen daar niet aan te pas: er wordt puur geschoven met prijspunten en hoeveel (ingeschakelde) hardware je daarvoor terugkrijgt.

Verpest Nvidia het AMD-feestje al voor het begonnen is?

Ondanks dat de GeForce RTX-videokaarten naar verluidt minder goed verkopen dan de voorlopers uit de GeForce 10-serie, kunnen we deze stap van Nvidia moeilijk los zien van AMD's aanstaande lancering van de Radeon RX 5700 en RX 5700 XT. Bij de aankondiging daarvan beloofde AMD dat de RX 5700 beduidend sneller zou zijn dan de RTX 2060, terwijl de RX 5700 XT het prestatieniveau van de RTX 2070 moest matchen. Wat Nvidia nu doet, speelt daar exact op in: de RTX 2060 Super moet tegenwicht bieden aan de RX 5700, de snellere RTX 2070 Super lijkt uitsluitend bedacht om de RX 5700 XT een kopje kleiner te maken.

Adviesprijs AMD Nvidia (voorheen) Nvidia (nu)
$349 n.v.t. RTX 2060 RTX 2060
$379 RX 5700 n.v.t. n.v.t.
$399 n.v.t. n.v.t. RTX 2060 Super
$449 RX 5700 XT n.v.t. n.v.t.
$499 n.v.t. RTX 2070 RTX 2070 Super

RTX 2070 vs. RTX 2070 Super

Wat de uitslag van dat gevecht zal worden, moet komend weekend blijken. Maar wat vinden we tot die tijd van Nvidia's Super-kaarten? De RTX 2070 Super is ten opzichte van de vrijwel exact even dure RTX 2070 zo'n 12 procent sneller. Dat komt de prijs-prestatieverhouding uiteraard ten goede. Het enige wat je voor lief moet nemen, is het 35 watt hogere stroomverbruik onder belasting - dat is niet mis, maar tegelijkertijd ligt het niet in de verwachting dat de concurrentie van AMD op dat punt veel beter gaat scoren.

Nvidia GeForce RTX 2070 Super

RTX 2060 vs. RTX 2060 Super

Waar de RTX 2070 Super zonder twijfel superieur is aan zijn voorganger, ligt dat voor de RTX 2060 Super anders. Die is immers wél duurder dan de reguliere variant, die in dit geval dan ook gewoon op de markt blijft. Je krijgt als potentiële koper van een RTX 2060 Super niet alleen flink meer rekeneenheden tot je beschikking, maar ook twee extra gigabytes aan videogeheugen. Hoewel in onze benchmarkset de Vulkan-game Wolfenstein II het enige spel is dat daar nu al van profiteert, maakt het de RTX 2060 Super wel beter voorbereid op de toekomst dan de reguliere variant. Qua prestaties laat de RTX 2060 Super gemiddeld slechts 2% liggen ten opzichte van de 'oude' RTX 2070, ondanks dat hij $100 goedkoper wordt: vanuit dat oogpunt herdefinieert ook de RTX 2060 Super de geldende prijs-prestatieverhouding in zijn segment.

Nvidia GeForce RTX 2060 Super

Raytracing

Dan de olifant in de kamer: raytracing. Ondanks dat AMD wel heeft aangegeven toekomst te zien in raytracing en er op termijn hardwarematige versnelling voor te gaan toevoegen, zit de techniek nog niet in de aankomende Navi-modellen. Zeker nu Nvidia zijn line-up welhaast heeft afgestemd op de toekomstige AMD-videokaarten, kan het zo maar eens werkelijkheid worden dat je op min of meer hetzelfde prijspunt de keuze krijgt uit twee min of meer gelijk presterende kaarten. Hoewel de adoptie van real-time raytracing in games een voorzichtige start kende, begint het lijstje met ondersteunde titels langer te worden en kan de techniek ontegenzeggelijk een beeldkwaliteit bieden die zonder raytracing niet mogelijk is. Zelfs als je nu nog geen raytracing-titels op je verlanglijst hebt staan, kun je er in de toekomst altijd beter mee dan om verlegen zitten, lijkt ons.

Beide Nvidia Super-kaarten liggen pas vanaf volgende week in de winkels: ná de Navi-launch. Tegen de tijd dat je de keuze hebt om voor een RTX 2060 Super of RTX 2070 Super te gaan, ziet het gpu-landschap er dus alweer danig anders uit. Een andere reden om de awards vooralsnog in de kast te houden, is dat we nu enkel de Founders Editions hebben kunnen testen. Als de verkrijgbaarheid van de FE's van de reguliere RTX 2060 en 2070 voorspellende waarde heeft over die van de nieuwe Supers, ga je de kaarten zoals wij die vandaag hebben getest waarschijnlijk nooit tegenkomen in het winkelschap. Het is dus afwachten met wat voor modellen alle Nvidia-partners volgende week gaan komen, en wellicht nog belangrijker, waar AMD aankomend weekend mee komt. Stay tuned!


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Nvidia GeForce RTX 2060 Super

Nvidia GeForce RTX 2060 Super

  • TU106
  • 2176 cores
  • 1470 MHz
  • 8192 MB
  • 256 bit
  • DirectX 12 fl 12_1
  • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce RTX 2060 Super 8GB Founders Edition

Nvidia GeForce RTX 2060 Super 8GB Founders Edition

  • Nvidia GeForce RTX 2060 Super
  • 1470 MHz
  • 8192 MB
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce RTX 2070 Super

Nvidia GeForce RTX 2070 Super

  • TU104
  • 2560 cores
  • 1605 MHz
  • 8192 MB
  • 256 bit
  • DirectX 12 fl 12_1
  • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce RTX 2070 Super Founders Edition 8GB

Nvidia GeForce RTX 2070 Super Founders Edition 8GB

  • Nvidia GeForce RTX 2070 Super
  • 1605 MHz
  • 8192 MB
Niet verkrijgbaar
0