Honor 20 Lite review: strijd om de beste koop

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Uiterlijk
  3. 3. Beeldscherm
  4. 4. Camera
  5. 5. Intern
  6. 6. Software
  7. 7. Specificaties
  8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
  9. 9. Systeemprestaties: PCMark
  10. 10. Grafische prestaties: 3DMark
  11. 11. Grafische prestaties: GFXBench
  12. 12. Prestaties: Accuduur
  13. 13. Conclusie
  14. 14. Besproken producten
  15. 15. Reacties

Inleiding

Wie op zoek is naar een smartphone van ongeveer 300 euro, heeft aan keuze geen gebrek. Honor, het dochterbedrijf van Huawei, is een van de fabrikanten die zich met hernieuwde energie op dit segment richt, bijvoorbeeld met de Honor 20 Lite.

Honor 20 Lite 128GB Blue
Honor 20 Lite

Wie op zoek is naar een Android-smartphone van ongeveer 300 euro, heeft de keuze uit tientallen modellen van allerlei merken. Huawei is één van de fabrikanten die erg actief is in dit prijssegment. Naast de eigen P Smart 2019, P Smart+ 2019, P Smart Z en P30 Lite verkoopt Huawei ook toestellen onder de vlag van submerk Honor. Honor-smartphones lijken qua ontwerp, specificaties en software veel op de modellen van Huawei. Door verschillende bezuinigingen kan Honor zijn toestellen nog een paar tientjes goedkoper aanbieden. Het nieuwste model is de Honor 20 Lite, verkrijgbaar voor 299 euro. Voordat we overgaan naar de uitgebreide review, willen we je eerst even wijzen op de problemen waar moederbedrijf Huawei momenteel in verkeert.

Consquenties handelsverbod VS?

We berichten eerder al over het handelsverbod dat de Amerikaanse regering Huawei en zeventig verwante bedrijven heeft opgelegd. Dit betekent dat Amerikaanse bedrijven voorlopig geen zaken mogen doen met Huawei. Als gevolg hiervan trekt Google de Android-licentie van Huawei in en stoppen onder andere Qualcomm, Broadcom en ARM met het leveren aan de Chinese techreus. Dit zou serieuze consequenties kunnen hebben, maar voorlopig is niet te zeggen hoe dit precies zal aflopen. De Amerikaanse regering heeft laten weten dat het handelsverbod voor Huawei onderdeel kan zijn van de onderhandelingen bij een nieuw handelsverdrag met China. Mogelijk wordt het verbod in de toekomst dus ingeperkt of opgeheven. We adviseren je dan ook om zeker nu het nieuws goed in de gaten te houden.

Winkel

Prijs

Belsimpel.nl

Betaalmogelijkheden
€ 4,50
€ 0,00
€ 4,50
€ 0,00
€ 0,00
€ 0,00
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

€ 245,00

Prijsinformatie
€ 245,00
€ 0,00
€ 245,00
Op voorraad

Amazon.de NL

Betaalmogelijkheden
€ 0,00
€ 0,00
€ 0,00
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

€ 249,00

Prijsinformatie
€ 249,00
€ 0,00
€ 249,00
Op voorraad

bol.com

Betaalmogelijkheden
€ 0,00
€ 0,00
€ 0,00
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis!

€ 249,00

Prijsinformatie
€ 249,00
€ 0,00
€ 249,00
Op voorraad

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
€ 0,00
€ 3,00
€ 3,00
€ 0,00
€ 4,00
€ 0,00
€ 0,00
Shop: Sofort lieferbar, Lieferzeit max. 1-3 Werktage

€ 261,99

Prijsinformatie
€ 249,00
€ 12,99
€ 261,99
Voorraad onbekend

PCKing.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
€ 0,00
€ 0,00
€ 3,00
€ 0,00
€ 0,00

€ 274,00

Prijsinformatie
€ 261,00
€ 13,00
€ 274,00
Op voorraad

Uiterlijk

Het ontwerp van de Honor 20 Lite wint geen prijs. Het toestel is gemaakt van plastic en voelt goedkoop aan. Bovendien trekt het materiaal vingerafdrukken en stof aan. De laatste twee nadelen zijn ook van toepassing op glas, maar dat geeft een smartphone wel een luxere afwerking. Het is niet duidelijk waarom Honor voor plastic heeft gekozen. Vermoedelijk is het een kostenbesparende maatregel, maar die vlieger gaat wat ons betreft niet op. In dit prijssegment kun je ook glazen smartphones kopen, bijvoorbeeld de Motorola Moto G7 Plus of Huawei’s eigen P Smart 2019.

Honor 20 Lite 128GB Blue

Een tweede minpunt is de micro-usb-aansluiting op de onderkant. Op een 299 euro kostende smartphone die medio 2019 uitkomt, verwachten we een usb-c-poort. Deze nieuwere aansluiting kan de accu sneller opladen, werkt met moderne apparatuur en heeft geen boven of onder. De kabel past dus altijd. Micro-usb heeft deze voordelen niet. Bijna alle concurrenten van de Honor 20 Lite hebben een usb-c-aansluiting, zo ook de Huawei P Smart Z en Xiaomi Redmi Note 7. Huawei’s P Smart 2019 gebruikt ook een micro-usb-poort, vermoedelijk eveneens om de kosten te drukken.

Los van deze nadelen heeft de Honor 20 Lite een prima behuizing. De smartphone voelt degelijk genoeg aan, heeft een goede vingerafdrukscanner op de achterkant en is voorzien van een 3,5mm audioaansluiting (onderop). De luidspreker is eveneens onderop geplaatst. De rechterzijkant huisvest de aan- en uitknop en gecombineerde volumeknoppen. Bovenop zit een kaartslot voor twee simkaarten en een micro-sd-kaartje. De linkerzijkant is leeg. De driedubbele camera met flitser zit linksboven op de achterkant. Onder de cameramodule zie je de tekst ‘AI Camera’, waarmee Honor benadrukt dat de camera-app slimme software gebruikt om betere foto’s te maken. We vinden de vermelding niet storend, maar het is ook geen waardevolle toevoeging. Onder op de achterkant staan het Honor-logo en diverse technische details.

De smartphone is met 164 gram even zwaar als de meeste concurrenten. En ter vergelijking: de iPhone XS weegt 177 gram en de Samsung Galaxy S10 weegt 157 gram. De Honor 20 Lite heeft vergelijkbare afmetingen (154,8 x 73,64 x 7.95 mm), wat erop neerkomt dat je hem waarschijnlijk lastig met één hand kunt bedienen. Om de linker- of rechterhoek te raken, zul je waarschijnlijk je tweede hand moeten gebruiken.  

Beeldscherm

De Honor 20 Lite is voorzien van een 6,21 inch display, een gangbare grootte. Huawei’s P30 Lite (6,15 inch), P Smart 2019 en P Smart+ 2019 (allebei 6,21) zijn praktisch even groot en delen ook andere schermkenmerken met de Honor-telefoon. Zo heeft het display een kleine inkeping boven in het midden, wat Huawei en Honor een waterdrop notch noemen. De fabrikant kiest in alle gevallen voor een lcd-scherm met een full-hd-resolutie van 2340 bij 1080 pixels. Het beeld oogt met een ppi van 415 scherp genoeg.    

Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 2018 analysesoftware blijkt dat het display van de Honor 20 Lite aardig is afgesteld. We zeggen aardig omdat het scherm op sommige onderdelen goed scoort en op andere weer slecht. Neem de maximale helderheid, waarbij een hogere score betekent dat het scherm beter af te lezen is op een zonnige dag. De Honor 20 Lite noteert met 433 cd/m² de laagste score van het testveld.

De zwartwaarde (0,28 cd/m²) en het contrast (1.333:1) zijn beter, ook in vergelijking met vergelijkbaar geprijsde smartphones. De gemiddelde kleurafwijking van 1,9 is zelfs uitstekend te noemen. De gemiddelde grijsafwijking is met 4,5 fors hoger, maar ligt nog steeds binnen de marge tussen de 3 en de 5 waar we nog van een goed resultaat spreken.

Het scherm toont standaard geen accurate kleurweergave. De kleurtemperatuur wijkt met 5.817 K behoorlijk af van de ideale waarde van 6.500 K. In de instellingen van de smartphone kun je de weergave aanpassen van ‘normaal’ naar ‘levendig’. Die laatste modus toont een koeler beeld. Je kan ook kiezen voor de standen ‘standaard’, ‘warm’ en ‘koud’. Je kan de modi het beste even uitproberen om te kijken welk beeld jij het mooist vindt.

Het gamma zou ideaal 2,2 zijn, en de Honor 20 Lite noteert 2,11. Een acceptabele afwijking. De meeste mid-range smartphones hebben overigens een gamma hoger dan 2,2 – dat is ook niet goed. Met 0,09 is de gamma-afwijking van de 20 Lite in vergelijking met dit testveld aan de hoge kant. Enkel de – duurdere – Google Pixel 3a XL heeft een grotere afwijking ten opzichte van de streefwaarde van 2,2.

  • Piekhelderheid wit
  • Zwartwaarde
  • Contrast

 
  • Kleurafwijking
  • Grijsafwijking

  • Kleurtemperatuur
  • Gamma
  • Gamma-afwijking

Honor 20 Lite 128GB Blue
Honor 20 Lite 128GB Blue

Camera

Bij dit onderdeel staan we stil bij de specificaties van de verschillende camera's die in de Honor 20 Lite aanwezig zijn. Daarbij testen we in de praktijk de werking van de camera waarbij we onder andere een vergelijking maken met een vast referentietoestel – waarover zo meteen meer. 

Honor 20 Lite 128GB Blue

Cameratechniek

De achterkant van de Honor 20 Lite biedt ruimte aan drie cameralenzen. Dat is (nog) redelijk uniek in deze prijsklasse. Veel concurrerende toestellen gebruiken twee camera’s: een primaire lens en een groothoeklens om een wijder deel van de omgeving vast te leggen. De Honor 20 Lite heeft naast een reguliere camera en een groothoekcamera ook een dieptecamera. Die moet bijdragen aan betere portretfoto’s.

De primaire camera is een 24 megapixel exemplaar met f/1.8-diafragma en maximale filmresolutie van full-hd met 60 frames per seconde (fps). De lens stelt scherp via PDAF. De 8 megapixel groothoeklens heeft een f/2.2-diafragma en filmt maximaal in full-hd met 30 fps. Tenslotte is er de 2 megapixel dieptesensor met een diafragma van f/2.4. De camera’s hebben geen elektronische of optische beeldstabilisatie (EIS of OIS).

Standaard fotografeert de primaire camera in 12 megapixel. In de instellingen kun je wisselen naar de 24 megapixel-stand. In de camera-app schakel je met één klik tussen de hoofdcamera en de groothoeklens. De app heeft meerdere standen, waaronder een nachtmodus (met een lange sluitertijd) en portretstand – waarbij de achtergrond vervaagt en de persoon of het object op de voorgrond scherp blijft. Er is ook een hdr-modus, voor een groter dynamisch bereik en dus betere foto’s. Die functie moet je telkens handmatig starten. De standaard camerastanden ondersteunen geen hdr. 

De groothoeklens heeft een zicht van 120 graden en zoomt uit naar 0.6x om een groter deel van de omgeving in beeld te krijgen. Honor adverteert ook met zes keer zoom. Dit klinkt leuk, maar gaat ook via de groothoeklens. Deze digitale zoom is even slecht als de digitale zoom op andere smartphones en resulteert in wazige foto’s met weinig detail en minder goede kleuren.

Tot slot de 2 megapixel dieptesensor: die creëert een zogeheten bokeh-effect om mooiere portretfoto’s te maken. Althans, dat is de theorie. In de praktijk lijkt de lens niets te doen, waarover verderop meer. Op de voorkant van de smartphone zit een 32 megapixel selfiecamera. Die werkt naar behoren, maar maakt – ondanks zijn hoge resolutie – geen betere foto’s dan de frontcamera van een vergelijkbaar toestel.

Cameratest

Bij elke smartphone die we bij Hardware.Info binnen krijgen doen we een vergelijkende cameratest met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S10+, wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is.

De S10+ is een high-end toestel met een gemiddelde verkoopprijs van 850 euro. De Honor 20 Lite is veel goedkoper, dus ligt het voor de hand dat hij minder goede foto’s maakt. Onderstaande vergelijking is dan ook met name bedoeld om te illustreren hoe de Honor 20 Lite presteert en wat het verschil is met de uitstekende camera van een topsmartphone.

We nemen onder verschillende omstandigheden een foto met zowel de Honor 20 Lite als de Samsung Galaxy S10+ waarbij we de resultaten naast elkaar leggen. In het eerste en tweede scenario schieten we plaatjes met beide toestellen in onze onverlichte fotostudio waarbij we de deur op een kier laten en we eerst geen, en vervolgens wel gebruik maken van de aanwezige flitsers.

Honor 20 Lite (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts) zonder flitser

In een slecht verlichte studio weet de Honor 20 Lite zonder flitser een redelijke foto te schieten. Daar houdt het helaas wel op. De stoel op de voorgrond is totaal onscherp, veel objecten missen detail en het plantje in het midden oogt bijna grijs. Dit terwijl de pot roze is en het plantje groen.

Honor 20 Lite (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts) met flitser

Met de flitser aan kan de smartphone een iets duidelijkere foto maken. De stoel is wat scherper, het plantje krijgt zijn kleuren terug en de studioverlichting is beter zichtbaar. De onderkant van de foto vertoont wel een duidelijke waas van de flitser.

Honor 20 Lite (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts)

Verplaatsen we de twee smartphones naar een goed verlichte kantoortuin, dan is het kwaliteitsverschil in de foto’s kleiner. De Honor 20 Lite schiet een degelijke foto met realistische kleuren en genoeg detail. Als je wat beter naar het plaatje kijkt, zie je wel dat de belichting minder goed is dan die van de S10+ en dat de kleuren wat doffer zijn.

Honor 20 Lite (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts)

Buiten, op een halfbewolkte dag, valt op dat de camera van de Honor 20 Lite volledig de mist ingaat. De foto lijkt wel een sepia-ansichtkaart. Het gras en de wolken zijn te donker, de lucht heeft een gelige/grijze tint en objecten als de boten missen de originele kleuren. De scherpte gaat ook niet helemaal goed. Hoewel de boten genoeg detail hebben, oogt het gras vooraan erg korrelig.

Honor 20 Lite (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts)

Als we ons omdraaien voor een foto van de bouwput genaamd Amsterdam Noord, levert de Honor 20 Lite opnieuw een vertekende plaat. De hele foto heeft een donkere gloed en vooral het wolkendek oogt totaal niet realistisch. Veel onderdelen, zoals de graafmachine en hijskraan rechts, zijn bovendien te donker. Dit geldt ook voor de zandzakken.

Honor 20 Lite (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts)

De groothoekcamera van de smartphone doet wat hij moet doen. De lens fotografeert een wijder deel van de omgeving, wat vooral buiten handig is. Je legt eenvoudiger een groot gebouw vast of krijgt meer mensen op de foto. Leuk, maar de kwaliteit van de camera valt tegen. Beelden zijn snel overbelicht, wazig en vertonen aan de randen een bolling.

Honor 20 Lite (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts)

De derde camera van de Honor 20 Lite is een dieptesensor die betere portretfoto’s zou schieten. We vragen ons echter af of de lens wel iets doet. De portretstand levert geen andere beelden op dan wanneer we een normale foto maken. Houden we een vinger voor de dieptensor dan kunnen we met de primaire camera hetzelfde plaatje maken. Richten we de camera in portretmodus op een persoon, dan worden halve kapsels vervaagd. Dat zou niet moeten met een speciale lens, wat het vermoeden versterkt dat de sensor geen functie heeft.

Intern

De hardware van de Honor 20 Lite is op veel punten vergelijkbaar met die van concurrerende Huawei smartphones. Niet vreemd, aangezien de toestellen vergelijkbaar geprijsd zijn en van hetzelfde moederbedrijf komen. Net als de Huawei P30 Lite, P Smart Z, P Smart 2019 en P Smart+ 2019 draait de Honor-smartphone op een Kirin 710 chip. Deze is afkomstig van HiSilicon, Huawei’s processortak. De Kirin 710 is een octacore-processor met vier krachtige Cortex A73-kernen die draaien op 2,2 GHz. De andere vier kernen werken op 1,7 GHz en gebruiken het minder snelle maar energiezuinige Cortex A53-ontwerp.Verderop besteden we uitgebreid aandacht aan de algemene en grafische prestaties van de Kirin 710.

De Honor 20 Lite gebruikt – net als veel andere mid-range smartphones – 4 GB werkgeheugen. Sommige concurrenten hebben 3 GB, terwijl er voor dit geld ook enkele toestellen te koop zijn met liefst 6 GB geheugen. Het opslaggeheugen is met 128 GB aan de ruime kant. Je hebt veel ruimte beschikbaar voor foto’s, video’s, apps en games. Veel vergelijkbare toestellen hebben 64 GB opslaggeheugen. De Honor 20 Lite heeft hier dus een streepje voor. Overigens voorzien Huawei en Honor hun betaalbare smartphones wel vaker van 128 GB geheugen. De P30 Lite, die een paar tientjes meer kost dan de 20 Lite, heeft bijvoorbeeld evenveel opslagcapaciteit. Je kunt het geheugen van de 20 Lite nog verder vergroten met een micro-sd-kaartje van maximaal 512 GB.

Het uitbreiden van het opslaggeheugen gaat wel ten koste van de dual-sim-functionaliteit. Het tweede simkaartslot wordt namelijk gebruikt als micro-sd-slot. Je moet dus kiezen tussen twee simkaarten tegelijk of één simkaart en extra geheugen. Dit zien we vaker op smartphones. Motorola en Asus voorzien veel van hun toestellen van drie kaartsloten zodat je niet hoeft te kiezen.

Honor 20 Lite 128GB Blue

Een vervelende bezuiniging is het ontbreken van 802.11ac wifi. De Honor 20 Lite ondersteunt alleen 802.11n. Dit type netwerk is doorgaans drukker bezet en langzamer dan een 5 GHz-netwerk. Veel concurrerende smartphones, waaronder de Xiaomi Pocophone F1 en Motorola Moto G7 Plus, ondersteunen wel 5 Ghz-wifi. Voor 300 euro anno 2019 verwachten we gewoon 802.11ac.

De Honor 20 Lite beschikt – net als bijna alle concurrenten – wel over een nfc-chip, bluetooth 4.2 en gps. Sommige nieuwere toestellen in dit prijssegment hebben bluetooth 5.0, dat op diverse punten verbeterd is ten opzichte van versie 4.2. Een groot minpunt willen we het echter niet noemen.

Software

Zoals alle Honor-smartphones draait de 20 Lite op Android met de softwareschil van moederbedrijf Huawei. Specifiek gaat het om Android 9.0 Pie, op moment van publicatie de nieuwste publiekelijke versie. Honor legt hier – op peildatum 27 mei – de EMUI 9.0.1-schil overheen. De EMUI-vermelding, zichtbaar in de instellingen, is best opvallend. De fabrikant leent de exacte EMUI-schil van Huawei en installeert als enige verschil een – niet-werkende – Honor-app mee. Op duurdere Honor-toestellen doet de fabrikant een paar hele kleine aanpassingen aan de software, en noemt het de schil vervolgens MagicUI. Zo kan het bedrijf zeggen dat zijn softwareschil niet identiek is aan die van Huawei – al komt het hier in de praktijk wel op neer.

EMUI is een zware softwareschil die het uiterlijk en de werking van het Android-besturingssysteem flink verandert. Van het notificatiescherm tot het menu met instellingen en de camera-app: bijna alles oogt anders. De software doet vooral denken aan Apple’s iOS. Op het startscherm naar beneden vegen opent Huawei’s eigen zoekassistent (die heel veel permissies vraagt), een handigheidje dat Huawei letterlijk bij Apple heeft afgekeken. Dit geldt ook voor de stijl van het startscherm: standaard worden al je apps over de schermen verdeeld. Op nieuwere Honor- en Huawei-toestellen kun je instellen dat je liever een applade gebruikt (zoals Android die standaard heeft), maar op de Honor 20 Lite schittert deze functie in afwezigheid.

Honor 20 Lite 128GB Blue

EMUI staat al jaren bekend om zijn agressieve tactieken die de accuduur van je Huawei- of Honor-smartphone verlengen. Zo mogen apps niet automatisch opstarten, worden recent gebruikte apps relatief snel uit het werkgeheugen geknikkerd en krijg je vaak meldingen over stroomintensieve apps. Dit alles draagt inderdaad bij aan een langere accuduur, maar heeft tegelijkertijd een negatieve invloed op de gebruikservaring. Het beperken van achtergrondprocessen zorgt er bijvoorbeeld voor dat apps met vertraging of helemaal geen notificaties tonen. En het strenge ram-management betekent dat je pas geopende apps regelmatig weer opnieuw moet opstarten. Dat terwijl het werkgeheugen van de Honor 20 Lite met 4 GB groot genoeg is om heel wat apps en games op de achtergrond te laten draaien. EMUI’s constante advies om apps als Spotify, Google Maps en een vpn geforceerd te stoppen, kun je ook beter negeren. Want als je naar Spotify luistert en de app inderdaad afsluit, stopt je muziek natuurlijk ook. Deze meldingen uitzetten gaat niet zomaar, hier moet je diverse instellingen voor raadplegen. De Honor 20 Lite in de prestatiemodus zetten en het App-opstartbeheer uitschakelen, verhelpen de meeste problemen.

Huawei levert ook een aantal eigen apps mee. Van een klok en agenda tot e-mail en kladblok: overal zijn apps voor. Soms kun je ze verwijderen, andere apps zijn alleen uit te schakelen of blijven zelfs altijd werken. De een zal deze bloatware minder erg vinden dan de ander, maar het zou Huawei sieren om de gebruiker meer keuzevrijheid te geven over de apps op zijn toestel.

Updatebeleid

Een duidelijker updatebeleid is ook gewenst. Huawei geeft zijn eigen smartphones, ook de goedkopere, regelmatig en lange tijd beveiligingsupdates. De toestellen kunnen bovendien rekenen op minimaal één Android-upgrade. Honor daarentegen doet zelden tot nooit concrete beloftes en dat is simpelweg onder de maat. Hoe vaak en hoe lang de Honor 20 Lite geüpdatet wordt is een (onnodig) mysterie. Andere merken, waaronder Xiaomi, Motorola en Google, garanderen een veel duidelijker updatebeleid voor hun smartphones. Je bent nog steeds het beste af met een Pixel of Android One-toestel. Die krijgen drie jaar regelmatige updates en twee Android-versie-upgrades.

Specificaties

Hieronder vind je een overzicht van alle specificaties en productfoto's van de Honor 20 Lite. Een uitgebreide vergelijkingstabel van het geselecteerde testveld kan je hier vinden. 

Algemeen
 
MerkHonor
Productnaam20 Lite 128GB Blue
Productcode51093SKC
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 9.0
Android One
Geheugen
Werkgeheugen4096 MB
Opslaggeheugen128 GB
Beschikbaar opslaggeheugen110.46 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCD
Schermdiagonaal6.21 inch
Schermresolutie2340x1080
Pixeldichtheid415 ppi
Relatieve schermgrootte90 %
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Processor
Processor / SoCHiSilicon Kirin 710
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal8
Multi cluster
Type cluster 1ARM Cortex-A73
Snelheid cluster 12189 MHz
Aantal cores cluster 14
Type cluster 2ARM Cortex-A53
Snelheid cluster 21709 MHz
Aantal cores cluster 24
GPUARM Mali-G51 MP4
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)24 MPixel
Tweede camera (achter)
Tweede cameraresolutie (achter)8 MPixel
Derde camera (achter)
Vierde camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)32 MPixel
Tweede camera (voor)
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie1920x1080
Maximale resolutie bij 30 fps1920x1080
Maximale resolutie bij 240 fps1280x720
Toestel
SIM typeNanosim
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingMicro USB
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
Accu
Gesprekstijd22 uur
Stand-by tijd633 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit3400 mAh
AccutypeLi-Po
Snelladen
Connectiviteit / Netwerk
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 4 (802.11n)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte154.8 mm
Breedte73.7 mm
Dikte8.1 mm
Gewicht167 gram
KleurBlauw/Paars
Functionaliteit
Barometer
GPS
Elektronisch kompas
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Overige
Garantie2 jaar

Systeemprestaties: Geekbench

Met de benchmarks van Geekbench indexeren we de prestaties van in de Honor 20 Lite aanwezige processor. Dit doet Geekbench door zowel een set instructies naar een individuele rekenkern te sturen (Single), als opdrachten die door de processor als geheel moeten worden afgewerkt (Multi). De snelheid waarmee dit gebeurt, wordt vervolgens naar de scores vertaald die je hieronder in de grafieken vindt.

De Honor 20 Lite scoort met 1536 punten gemiddeld. Hij doet het beter dan de Motorola Moto G7 en G7 Plus, die iets minder krachtige Snapdragon-processors hebben. De Pixel 3a en Xiaomi Redmi Note 7 gebruiken nieuwere, betere Snapdragons en zijn marginaal sneller dan de Kirin 710 die in de Honor-telefoon zit. Grote winnaar is – niet verrassend – de Xiaomi Pocophone F1, in deze vergelijking de enige smartphone met een Snapdragon 845-processor. Die zit ook in de high-end toestellen van 2018, bijvoorbeeld de OnePlus 6 en LG G7 ThinQ. De multi-test schetst hetzelfde beeld.

  • Single
  • Multi

Systeemprestaties: PCMark

Met de benchmarks van PCMark testen we op verschillende onderdelen hoe snel de smartphone werkt. Uit de eerste vijf tests komt een duidelijke conclusie: de Pocophone F1 en Google Pixel 3a zijn beduidend sneller dan de concurrentie en de Honor 20 Lite bevindt zich in het midden of aan de onderkant van de grafieken. Dat klinkt slecht, maar een nadere blik op de scores leert dat de resultaten weinig onderdoen voor de rest. Enkel in de video editing-benchmark doet de Honor-smartphone het echt minder goed. De Storage 1.0-test draaide niet op de Honor 20 Lite en een paar andere toestellen.

  • Work
  • Writing
  • Browsing
  • Photo
  • Video
  • Storage

Grafische prestaties: 3DMark

Met de benchmarks van 3DMark gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. We laten hieronder zowel een reguliere als een zogenaamde Unlimited-score zien. Tijdens Sling Shot wordt elk toestel in zijn native resolutie getest waarbij je in het oog moet houden dat een hogere native resolutie onvermijdelijk meer moeite kost. Bij Sling Shot Unlimited worden de tests daarentegen op een vaste resolutie gedraaid die voor elk toestel gelijk is, waardoor dit meer zegt over de gpu in absolute termen.

Als eerste kijken we naar de Sling Shot GT1-benchmark. Die maakt duidelijk dat de Honor 20 Lite geen krachtpatser is. De score is met 2,5 frames per seconde erg laag, helemaal als je naar de concurrentie kijkt. Uiteraard is de Snapdragon 845 van de Pocophone F1 het krachtigst (42 fps), maar ook toestellen als de Moto G7 en Xiaomi Redmi Note 7 draaien aanzienlijk meer fps dan de Honor 20 Lite. En dat terwijl de smartphones tientallen tot honderd euro goedkoper zijn.

In de GT2-test doet de Honor-telefoon het wat beter. Hij noteert 4,1 fps, gelijk aan de Huawei P Smart 2019. Dat is logisch omdat de toestellen dezelfde hardware hebben. De grafische prestaties van de Kirin 710-chip zijn in deze benchmark beter dan die van de Snapdragon-processors in de Motorola Moto G7 en G7 Plus.

De Unlimited-benchmarks van 3DMark bevestigen wat we al eerder zagen: op grafisch vlak kan geen enkel getest toestel in dit prijssegment tippen aan de Pocophone F1, en daarna komen toestellen met verschillende Snapdragon-processors. De Honor 20 Lite moet het doen met een plekje onderaan, ongeveer gelijk aan de P Smart 2019 en boven de goedkopere Motorola Moto G7.

  • Sling Shot (GT1 & GT2)
  • Sling Shot Unlimited (GT1 & GT2)

Grafische prestaties: GFXBench

Met de benchmarks van GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. GFXBench bestaat uit diverse onderdelen waarbij we steeds een 'reguliere' en een 'off screen' test laten zien. De reguliere tests worden gedraaid op de native resolutie van het toestel in kwestie, waar de off screen tests op elk toestel op dezelfde vooraf ingestelde resolutie wordt uitgevoerd. De resultaten van de reguliere tests geven je zodoende vooral een beeld van relatieve gpu-prestaties op jouw specifieke toestel, waar de offscreen tests meer in absolute zin laten zien hoe de gpu van je smartphone zich verhoudt tot de concurrentie. 

We beginnen met de Manhattan 3.0-test (on-screen). Die toont een herkenbare lijst. De Pocophone F1 wint, daarna komen een paar Snapdragon-smartphones, gevolgd door de Honor 20 Lite en Huawei P Smart 2019, en de Moto G7 staat onderaan. In de offscreen-benchmark presteert de Honor-telefoon iets beter dan de Huawei-telg en is het verschil met de Moto G7-serie nog groter.

De Manhattan 3.1-benchmark toont eenzelfde resultaat, zowel met het scherm aan als uit. Tenslotte de T-Rex. Die laat – niet geheel verrassend – een vergelijkbaar lijstje zien, al scoort de Honor 20 Lite hier iets beter dan de P Smart 2019 en de Moto G7-toestellen. Alle benchmarks maken pijnlijk duidelijk dat geen enkele smartphone is opgewassen tegen de één jaar oude Pocophone F1, in feite een toptoestel voor een mid-range prijs.  

  • Manhattan 3.0
  • Manhattan 3.1
  • T-Rex

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

Honor 20 Lite 128GB Blue

Resultaten

De Honor 20 Lite is uitgerust met een niet-verwisselbare batterij met een capaciteit van 3400 mAh. Een gemiddelde grootte voor een smartphone met een 6,21 inch lcd-display. Hoe energiezuinig de Kirin 710-chip van Huawei bij verschillende taken is zochten we uit in het testlab.

In de PCMark Work 2.0-test noteert de Honor 20 Lite een tijd van 479 minuten. Dat is niet erg goed. Een blik op de scores van vergelijkbare toestellen bevestigt dat: veel modellen gaan een half uur tot 2,5 uur langer mee op een acculading. Het verschil met de bijna identieke Huawei P Smart 2019 is overigens klein (twintig minuten). In de videotest gaat de Huawei-smartphone een kwartiertje langer mee. Ook in deze test doet de Honor 20 Lite het niet al te best. Alleen de kortademige Moto G7-modellen zijn sneller leeg. De concurrerende Xiaomi-smartphones hebben grotere accu’s en houden het mede daarom aanzienlijk langer vol dan de Honor-telefoon. Het energiezuinige oled-scherm van de Pixel 3a kroont het Google-toestel tot winnaar van deze test.

Dit beeld kantelt als we de web browse test draaien, als eerste op een 4G-verbinding. De twee Xiaomi’s trekken wederom aan het langste eind, maar daarna komen de Honor 20 Lite en Huawei P Smart 2019. Met 574 minuten zet de Honor een prima score neer. Diverse concurrenten houden het (veel) eerder voor gezien. Draaien we de test op een wifi-verbinding dan verandert er weinig. De Honor 20 Lite en Huawei P Smart 2019 wisselen van plek, maar het verschil is met negen minuten miniem.

Als de Honor 20 Lite leeg is, laad je hem op via de micro-usb-poort. Dat is zoals eerder gezegd een nadeel. Niet alleen ten opzichte van concurrenten met een usb-c-aansluiting, maar ook in het algemeen. Een smartphone in dit prijssegment hoort vandaag de dag gewoon usb-c te hebben, is onze mening. Usb-c maakt het namelijk mogelijk om de accu sneller op te laden. Honor levert de 20 Lite met een 5V/2A-oplader, wat niet al te krachtig is. Toestellen met een usb-c-oplader tanken in een half uur veel meer stroom bij. Hier plaatsen we de kanttekening bij dat bijvoorbeeld de Motorola Moto G7 (Plus) en Google Pixel 3a over een 3000 mAh accu beschikken, iets kleiner dan de 3400 mAh van de Honor 20 Lite. Maar ook Xiaomi’s Pocophone F1 (4000 mAh) laadt sneller op dan de Honor-smartphone.

De accu van de Honor 20 Lite volledig opladen duurt 136 minuten, oftewel ruim twee uur. Huawei’s P Smart 2019 doet er welgeteld één minuut langer over – niet vreemd omdat het bijna dezelfde smartphones zijn. Toestellen met een 3000 mAh accu en usb-c-connector zijn (veel) sneller opgeladen. De twee Xiaomi’s doen er ondanks hun grotere accu’s maar tien minuten langer over dan de Honor 20 Lite.

  • Accutest
  • Webbrowse test 4G & wifi
  • Laadtesten

Conclusie

Honor probeert al een paar jaar de markt te veroveren met smartphones die veel waar voor hun geld bieden. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer, en de Honor 20 Lite valt in die laatste categorie. Voornamelijk omdat de fabrikant op de verkeerde onderdelen heeft bezuinigd. Een plastic achterkant, micro-usb-poort en het gebrek aan 802.11ac wifi zijn minpunten die anno 2019 niet meer thuishoren op een 299 euro kostende smartphone. De driedubbele camera weet ook niet te overtuigen. Foto’s ogen niet realistisch, de groothoekbeelden stellen kwalitatief teleur en de dieptesensor lijkt niets te doen. Daarnaast heeft het scherm een lage maximale helderheid en valt de accuduur tegen, terwijl het opladen juist lang duurt.

Honor 20 Lite 128GB Blue

Over Huawei’s EMUI-software lopen de meningen uiteen, maar de schil heeft meerdere verbeterpunten. Daarnaast is het kwalijk dat Honor geen concrete uitspraken doet over het updatebeleid van zijn smartphones. Dit staat nog los van de stormachtige situatie waar moederbedrijf Huawei nu in verkeert als gevolg van een handelsverbod. Als er geen oplossing komt, is de kans groot dat de Honor 20 Lite niet wordt bijgewerkt naar Android Q. Ook als Huawei het tij weet te keren en die update er wel komt, is de Honor 20 Lite niet onze eerste keuze in zijn segment. Voor 299 euro zijn er in de eerste plaats namelijk diverse betere smartphones verkrijgbaar, zoals de Xiaomi Pocophone F1 of de Google Pixel 3a. Huawei’s nieuwe P Smart Z met uitschuifbare selfiecamera en usb-c lijkt voor 269 euro ook een interessanter alternatief. Los daarvan biedt de Honor 20 Lite simpelweg te weinig voor dit prijspunt om een serieuze kandidaat te zijn. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Honor 20 Lite 128GB Black

Honor 20 Lite 128GB Black

  • Android 9
  • 128 GB
  • 6.21 inch
  • 2340x1080
  • 24 MPixel
  • 4G

€ 245,00

3 winkels
Honor 20 Lite 128GB Blue

Honor 20 Lite 128GB Blue

  • Google Android 9.0
  • 4096 MB
  • 128 GB
  • 6.21 inch
  • 2340x1080
  • 24 MPixel
  • 802.11n

€ 245,00

3 winkels
0