Acer Predator Triton 500 review: met deze gaming notebook wedijvert Acer met de top

11 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Constructie en aansluitingen
  3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
  4. 4. Intern
  5. 5. Testresultaten gaming 
  6. 6. Accuduur
  7. 7. Overige testresultaten
  8. 8. Foto's en specificaties
  9. 9. Conclusie
  10. 3 besproken producten
  11. 11 reacties

Toetsenbord, touchpad en scherm

Acer voorziet de Predator Triton 500 van een comfortabel toetsenbord; zonder numeriek gedeelte, maar met relatief grote toetsen met een kleine inkeping, wat helpt bij het trefzeker typen. Naast de standaardtoetsen treffen we ter rechterzijde nog een aantal multimediatoetsen, met daarboven een toets met het Predator-logo (waarmee je de Predatorsense software opent) en daar weer boven - minder handig - de power-knop. Die zit rechts van de delete-knop en daar zijn we geen fan van. Het is handiger als die apart, buiten het reguliere toetsenbord, een plek krijgt. Zo'n knop is er wel, linksboven de toetsen - maar dat is een Turbo-knop, waarmee de videokaart automatisch in de hoogste stand kan worden gezet. Dat gaat gepaard met flink ventilatorgeluid: een headset is dan een vereiste om nog enigszins plezierig te kunnen gamen. 

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

De toetsen zijn verlicht, standaard in blauw-wit, maar in drie zones kan je de kleur naar wens instellen. De aanslag is niet bijzonder diep, maar volstaat ruimschoots. De helderheid kan je in vier stappen instellen, en uit is ook een optie. Prettig is dat de cursortoetsen op volledig formaat zijn uitgevoerd; van een gaming notebook verwachten we ook niet anders. De Windows-toets kan je in de meegeleverde Predatorsense software deactiveren; meer hierover verderop.

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

Het touchpad is riant, met een diagonaal van 12 cm, en fraai omlijst door een gepolijst randje. Het ligt voldoende diep verzonken dat je het op de tast kunt vinden, maar niet zo diep dat de overgang naar het omliggende metaal onaangenaam aanvoelt. Het is aangenaam glad afgewerkt, en voldoet aan de Microsoft Precision-standaard; het ondersteunt dus een groot aantal bewegings- en multitouch-commando's.

Al bij al zorgen toetsenbord en touchpad voor een prettige omgeving om mee te werken of te gamen.

Beeldscherm

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

De Triton 500 heeft een 15,6 inch beeldscherm met dunne randen en een 16:9 verhouding en 1920x1080 resolutie, full hd dus. Het paneeltype is een ips-variant, met relatief grote kijkhoeken en hoge kleurechtheid als belofte. Bij een snelle inspectie zien we dat onder een horizontale hoek van 45 graden de helderheid behoorlijk afneemt, maar het getoonde beeld blijft nog wel herkenbaar. De verticale kijkhoek lijkt beter, wat ook belangrijker is voor een laptop. Belangrijk is dat het scherm een 144Hz-exemplaar is, met dus een aanzienlijk hogere maximale verversingsfrequentie dan standaard notebooks bieden; wat ons betreft een essentieel onderdeel van een gaming notebook anno 2019. Acer belooft een dekking van 72% van de ntsc-kleurruimte, wat doorgaans betekent dat de srgb-kleurruimte grotendeels zou moeten worden afgedekt. 

Beeldscherm testresultaten

We meten elk notebookscherm op dezelfde manier door, met behulp van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. De data die deze aanlevert lezen we uit met SpectraCal CalMAN 2018. Blijkens onze meting wordt de srgb-ruimte inderdaad met 91,6% gedekt, wat heel behoorlijk is. Wel zien we een behoorlijke grijsafwijking, met een deltaE-score van 8,5 - dat is erg hoog. Dit is ook terug te zien in de kleurtemperatuur van ruim 7800 K en het lichte blauwzweem dat zichtbaar is in wit. Het zorgt voor een op het oog hogere helderheid, maar is feitelijk niet kleurecht. De gemiddelde kleurafwijking bedraagt 4,5 en ook dat is hoger dan wenselijk, zichtbaar voor het menselijk oog - maar nog onder de grens van wat we als onvoldoende zouden bestempelen. In de praktijk is het scherm hiermee prima bruikbaar, maar we zouden het niet aanraden voor kleurkritisch werkt.

Kijken we naar de overige resultaten, dan zien we een nette maximale helderheid van ruim 320 nits, en een relatief bescheiden (voor ips) zwartwaarde van 0,27 cd/m². Daarmee komen we uit op een maximaal contrast van net geen 1200:1, goed voor een top-3 positie in de vergelijking. Hierdoor kan je in de meeste omstandigheden wel met de notebook uit de voeten, alleen in de volle zon moet je geen wonderen verwachten. 

  • Max. helderheid
  • Zwartwaarde
  • Contrast
  • DeltaE kleur
  • DeltaE grijs

Responstijden

De responstijden zijn een beetje een mixed bag: de zwart-wit en wit-zwart transities gaan razendsnel, maar van lichtgrijs naar donkergrijs noteren we 7,7 ms, wat te langzaam is om 144 keer per seconde een nieuw beeld zonder ghosting te tonen. Daarvoor is immers 6,94 ms nodig. Omgekeerd gaat wel vlot genoeg, maar ook daar is de 5,5 ms die we meten langzamer dan bij bijvoorbeeld de Zephyrus S. Hier is werk aan de winkel voor Acer, want het lijdt weinig twijfel dat het gebruikte AUO-paneel zeer vergelijkbaar is met het exemplaar dat Asus toepast. Vermoedelijk is dit puur een kwestie van afstelling.

Aan de andere kant: het is nog altijd een van de snelste schermen in deze vergelijking en dus in de markt. De relatief trage 20-80 overgang zien we bij alle merken terug, en was tot voor kort nog aanzien erger, zoals bij de onderste drie in de grafiek te zien. 

  • 0%-100%
  • 100%-0%
  • 20%-80%
  • 80%-20%

Advertentie

3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Acer Predator Triton 500 PT515-51-700C

Acer Predator Triton 500 PT515-51-700C

  • Intel Core i7 8750H
  • 16 GB
  • 15.6 inch
  • 1920x1080
  • Nvidia GeForce RTX 2080 Max-Q Design
  • 1024 GB
  • Qwerty
  • 2.1 kg
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Acer Predator Triton 500 PT515-51-766B

Acer Predator Triton 500 PT515-51-766B

  • Intel Core i7 8750H
  • 16 GB
  • 15.6 inch
  • 1920x1080
  • Nvidia GeForce RTX 2060
  • 512 GB
  • Qwerty
  • 2.1 kg
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Excellent Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

  • Intel Core i7 8750H
  • 16 GB
  • 15.6 inch
  • 1920x1080
  • Nvidia GeForce RTX 2060
  • 1024 GB
  • Qwerty
  • 2.16 kg
  • Windows
Niet verkrijgbaar
0

Hardware Info maakt gebruik van cookies

Hardware Info plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Hardware Info relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Hardware Info contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.

    janee

    Hardware Info genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Hardware Info gevolgd worden. Deze data wordt maximaal 2 weken bewaard. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.

    janee