Acer Swift 3 review: dit is er allemaal vernieuwd aan deze gewilde middenklasser

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Constructie en aansluitingen
  3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
  4. 4. Intern
  5. 5. Accuduur
  6. 6. Overige testresultaten
  7. 7. Foto's en specificaties
  8. 8. Conclusie
  9. 9. Besproken producten
  10. 10. Reacties

Inleiding

Als je op zoek bent naar een notebook met een goede prijs-prestatieverhouding, dan kan je tegenwoordig niet om de Acer Swift 3 serie heen. Deze kenmerken zich met een metalen behuizing met een nette afwerking, en specificaties waarmee je voor de meeste toepassingen uit de voeten kunt. Binnen deze serie biedt het merk wel een ontzettend groot aantal modellen, waardoor het lastig is een nieuwe reeks te plaatsen. Met dit artikel laten we je zien hoe die zich zoal tot elkaar verhouden, met speciale aandacht voor de laatste versie die we getest hebben op moment van schrijven, in dit geval de Acer Swift SF314-55-54PR, voorzien van een Intel Whiskey Lake processor.

De Acer Swift 3 wordt overwegend geleverd als 14-inch laptop. In onze Prijsvergelijker treffen we nu in totaal 10 verkrijgbare modellen met een 15-inch diagonaal aan (te herkennen aan de aanduiding SF315 in het typenummer) en 44 verkrijgbare exemplaren met een 14-inch scherm. Er is ook nog één verkrijgbaar 13-inch exemplaar, een Swift 3 Pro. Voor dit artikel richten we ons op het in de markt populaire 14-inch segment, waarvan we van de Swift 3 inmiddels 15 verschillende uitvoeringen hebben getest.

Acer Swift 3 productcodes verklaard

In deze review is de SF314-55-54PR het onderwerp. Inmiddels zal duidelijk zijn dat het eerste deel van deze aanduiding de serie en de diagonaal (SF314) aangeeft. Het tweede getal, 55, is een bepaalde uitvoering van het chassis - in dit geval de eerste die we hiermee hebben getest, en de vijfde uitvoering die Acer levert. Als er een G achter dit getal staat, beschikt de notebook over een aparte grafische kaart, maar dat zijn uitzonderingen; in de vorige reeks (54) was er maar een, in de huidige zien we er vooralsnog ook maar een in onze Prijsvergelijker.

Het laatste getal duidt op de specifieke variant binnen de serie. Dat kan een model zijn dat speciaal voor een bepaalde keten is gemaakt, waardoor het slechts op één plaats verkrijgbaar is. Zo zien we de SF314-55-54PR alleen bij Coolblue; momenteel zijn de twee andere, zeer vergelijkbaar gespecificeerde versies, nergens anders te koop. Je kunt er echter vanuit gaan dat deze en toekomstige een vergelijkbare ervaring zullen bieden, indien ze beschikken over dezelfde processor, hoeveelheid geheugen en opslag.

Uitvoeringen en prijs

Op dit moment zien we 14 verkrijgbare Swift 3 uitvoeringen in onze Prijsvergelijker, overwegend uit de 54-serie, maar ook nog twee uit de 52-serie. Een belangrijk verschil van de nieuwere modellen is dat deze dunnere randen rond het scherm hebben, waardoor de hele notebook ook wat kleiner uitvalt. De modernere zijn zo'n 32 centimeter breed, de oudere iets minder dan 34 centimeter. De nieuwere versies zijn ook iets lichter, rond de 1,5 kilo - iets meer als er een harde schijf is ingebouwd, iets minder als alleen een ssd aanwezig is. Die ssd is overigens standaard in deze reeks (en inmiddels in vrijwel de hele markt) en bijna altijd 256 GB groot; enkele uitzonderingen hebben 128 GB (met een harde schijf als secundaire opslag) of 512 GB. Het werkgeheugen bedraagt bijna altijd 8 GB, maar niet altijd - dat is wel iets om op te letten, want een ogenschijnlijk gunstig geprijsd model met 4 GB is niet te upgraden bij gebrek aan een leeg geheugenslot. Vrijwel alle Swift 3 uitvoeringen beschikken over een Intel processor uit de Core i5-reeks, maar er zijn ook modellen met een Core i3 of i7. AMD-processors treffen we bij de Swift 3-reeks alleen op 15-inch aan.


Links de nieuwe Swift 3 met 55 in de code, rechts een uit de 54-serie

De prijs van de Swift 3 notebooks is doorgaans aantrekkelijk: vanaf zo'n 600 euro voor een model met i3-processor tot zo'n 1000 euro voor de meest luxe uitvoering met Core i7 en aparte videokaart. Het merendeel zit zo rond de 800 euro en dat is scherp voor een volledig metalen (aluminium) notebook met full hd-scherm, voldoende geheugen en opslag en een vlotte mid-range processor. Je kunt vergelijkbare specificaties voor minder geld kopen, maar dan lever je in op de kwaliteit van de behuizing; een vergelijkbare constructie voor deze prijs kan ook, vaak ten koste van de rekenkracht en/of opslag. Acer is zeker niet de enige in dit segment, maar heeft met de Swift 3 wel een stevige positie veroverd op de lijstjes met potentiële modellen voor wie een degelijke notebook zoekt met een goede prijs-prestatiebalans.

In de vergelijking

Voor dit artikel vergelijken we de laatst door ons geteste Acer Swift 3 uitvoering (SF314-55-54PR) met enerzijds alle eerder geteste 14-inch versies van de Swift 3, en anderzijds met een flink aantal momenteel verkrijgbare modellen van de concurrentie met een min of meer vergelijkbaar prijskaartje, en in elk geval vergelijkbare basisspecificaties qua formaat, processor, geheugen en opslag.

In de grafieken in deze review is de nieuwste Swift 3 te herkennen aan een rood balkje, eerder geteste modellen hebben een groen balkje. Het vergelijkingsmateriaal van de concurrentie heeft een blauw balkje. Een duurdere Swift 5 nemen we ook mee in de vergelijking en is te herkennen aan een zwart balkje.

Acer Swift 3 (SF314-55-54PR) in het kort

De nieuwste incarnatie van de Acer Swift 3 is wederom een fraaie, stevige middenklasser met de kenmerken die we verwachten van deze notebooks: een solide constructie, een prettige werkomgeving (beeldscherm, toetsenbord, touchpad), voldoende aansluitmogelijkheden en goede prestaties dankzij een gebalanceerde configuratie. Verbeterpunten zijn er wel, maar geen enkele is ernstig - en alles afvinken op het wensenlijstje zou onvermijdelijk leiden tot een hoger gepositioneerd, duurder apparaat. De echte liefhebber zou de ssd moeten (en kunnen) vervangen door een vlotter exemplaar, maar dat is ook de enige aanpassing die een eindgebruiker kan doen.

  • Ssd houdt niet over qua snelheid
  • Geen 10 Gb usb 3.1 / geen hdmi 2.0
  • Prestaties op accu blijven wat achter
  • Prima kleurrijk en verzadigd beeldscherm
  • Aangenaam licht en dun
  • Uitstekende prestaties, 10 uur werken op acculading

Winkel

Prijs

Coolblue.nl

Betaalmogelijkheden
€ 0,00
€ 0,00
€ 0,00
€ 0,00
€ 0,00
€ 10,00
€ 0,00
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.
Voor 23.59u besteld? Morgen gratis bezorgd!

€ 749,00

Prijsinformatie
€ 749,00
€ 0,00
€ 749,00
Op voorraad

Constructie en aansluitingen

De Acer Swift 3 SF314-55-54PR is onderdeel van de nieuwste lichting Swift 3's en beschikt dan ook weer over een andere behuizing dan de voorgangers van de 54-reeks. Waar die serie als voornaamste verandering een kleinere omvang dankzij dunnere randen rond het scherm had, is de 55-lijn echt een heel ander design.

Om te beginnen is het gebruikte metaal anders - de eerdere series maakten gebruik van aluminium, de 55'er die we hier in handen hebben is gemaakt van een legering, vermoedelijk op basis van magnesium. Dat is eenzelfde soort materiaal als in de ultralicht Swift 5 is gebruikt.

De Swift 3 uit de 55-serie is lichter en dunner dan de zijn voorganger.

Daarnaast is deze Swift 3 weliswaar aan de achterzijde net zo dik als de voorloper (1,9 cm), maar aan de voorzijde is hij aanmerkelijk dunner. Het gewicht is eveneens veel lager, iets meer dan 1,2 kilo versus iets meer dan 1,4 kilo bij de 54-serie. Daar houdt het niet op, want de layout is ook duidelijk anders, wat je ziet wanneer je de notebook openklapt. Het begint al bij de scharnieren: twee afzonderlijke exemplaren links en rechts, in plaats van een centrale brede in het midden. Door de andere scharnier komt de bovenrand van het scherm marginaal hoger uit, terwijl de body van de notebook juist wat ondieper is als je hem naast zijn voorganger zet. Het lijkt paradoxaal, maar het nieuwe scharnier is dus een daadwerkelijke verbetering. 


Links 55-serie, rechts 54-serie

De prijs is wel dat het toetsenbord iets naar onderen is verplaatst om het niet recht boven de processor uit te laten komen (wat niet prettig tikt wanneer deze hard aan het werk is), en dat heeft weer een wat kleiner touchpad tot gevolg dan bij de 54-serie, die een verhoudingsgewijs fors touchpad heeft. Qua diagonaal scheelt het maar een halve centimeter, maar qua oppervlak is hij wel duidelijk iets kleiner. 


Acer Swift 3 55-serie versus 54-serie

Stevige constructie - met een kiertje

Hoewel het materiaal dus geheel anders is dan bij de vorige generatie, is ook deze nieuwe Swift 3 een aangenaam solide apparaat. De body tordeert nagenoeg niet (je moet meer kracht zetten dan je doorgaans zou doen). Er zit vrijwel geen speling in de C-stijl (het oppervlak rond het toetsenbord). Er is wel enige flex in het schermdeksel, maar dat zal ook zijn om het paneel te beschermen. Zoals vrijwel altijd kan je het scherm zelf ook torderen, maar gezien hoe dun het is, is dit zeer beperkt. Wel opvallend is de duidelijke kier tussen deksel en body - het is uiteraard niet de bedoeling dat het scherm het toetsenbord raakt, maar meestal sluiten de twee aan de rand wel aan. Bij de vorige serie was een klein opstaand randje rond het scherm verwerkt, bij dit model ligt dat randje nagenoeg gelijk met de schermkap. 

Acer Swift 3 SF314-55-54PR
Er zit een duidelijke kier tussen schermkap en body.

Acer Swift 3 SF314-55-54PR

Ook bij het rechterscharnier zien we wat grotere naden dan wenselijk - het is lastig te zeggen of het hier gaat om een incidenteel geval of een structurele eigenschap. Het valt voornamelijk op omdat de rest van de notebook zo goed is afgewerkt, met gebogen metaal en nauwelijks zichtbare naden tussen de afzonderlijke delen.

Aansluitingen: USB-C met video, maar nog geen 10 Gb/s.

Ook op het gebied van de aansluitingen is veel veranderd. Rechts zitten een usb 3.0 type-a aansluiting (de standaard platte poort) en een usb 3.0 type-c connector, die ook videoweergave ondersteunt (displayport). Er tussenin treffen we een hdmi 1.4-uitgang, uiterst rechts zit de aansluiting voor de voedingsadapter. Aan de linkerzijde zit nog een klassieke usb 3.0 poort, een volledig formaat sd-geheugenkaartlezer en een 3,5 mm audio-aansluiting.

Ter vergelijking: bij de 54-serie zat de geheugenkaartlezer rechts, naast een 2.0 type-a usb-poort, en zat de bulk van de aansluitingen links: hdmi, twee keer type-a usb 3.0 en een keer type-c van hetzelfde type, zonder displayport-ondersteuning overigens.

Boven de nieuwste Swift 3, onder de 54-serie

Onder de streep is de vernieuwde set aansluitingen wat ons betreft een vooruitgang, want displayport over usb-c is een welkome verbetering - de ingeleverde usb 2.0-aansluiting nemen we op de koop toe, drie stuks is voldoende. De gebleven geheugenkaartlezer is prettig (ook dat het geen mini-variant is).

Een verbeterpunt blijft de hdmi-uitgang die beperkt is tot ultra hd op 30 Hz. Liever hadden we natuurlijk hdmi 2.0 gezien, maar daar heeft de ingebouwde grafische kaart van de processor geen kaas van gegeten. Een ander puntje op de wensenlijst is usb 3.1 rev2, oftewel 10 Gb/s - de Whiskey Lake processor heeft de hiervoor vereiste controller ingebouwd, maar dan moet de laptopfabrikant wel voorzien in de vereiste connector en paden op het moederbord. Dat heeft Acer bij deze Swift 3 nog niet gedaan. Ook opladen middels usb-c is er nog niet bij, hiervoor is een aparte voedingsaansluiting gemonteerd.

Toetsenbord, touchpad en scherm

Het toetsenbord van de Acer Swift 3 SF314-55-54PR is zeer vergelijkbaar met dat van de eerdere Swift 3. Het is voor een laptop een prima exemplaar, met beperkte travel en een wat sponzige aanslag, maar wel een duidelijk merkbare klik die voor de nodige feedback zorgt. De toetsen liggen voldoende ver uit elkaar om mistypen te voorkomen en de aanslag is prettig stil. Het toetsenbord is voorzien van achtergrondverlichting met de standen aan en uit - dimmen is er dus niet bij. Het cursorgedeelte is, zoals eerder regel dan uitzondering, minimaal uitgevoerd met half formaat toetsjes, en daardoor niet heel bruikbaar voor bijvoorbeeld navigatie (laat staan gamen). 

Acer Swift 3 SF314-55-54PR

Het touchpad is zoals gezegd iets kleiner dan bij de voorloper. Het meet 10,5 bij 6,5 cm, goed voor een diagonaal van 12 cm. Bij de 54-serie was het 10,5 bij 7,7 cm, en diagonaal ruim een halve centimeter meer. Het is dus ongeveer 18% kleiner geworden. Het blijft echter een aangenaam glad exemplaar, dat voldoet aan de Microsoft Precision touchpad-vereisten en dus een reeks bewegingscommando's ondersteunt.

Acer Swift 3 SF314-55-54PR

Acer Swift 3 SF314-55-54PR

Vermeldenswaard is dat Acer zo verstandig is geweest geen vingerafdrukscanner in het touchpad te integreren - deze zit er ruim naast aan de rechterzijde onder het toetsenbord geplaatst. Dat zien we graag.

Kleurrijk beeldscherm

Acer Swift 3 SF314-55-54PR

Het full hd-beeldscherm (1920x1080 pixels) van de nieuwe Swift 3 is net als bij de voorganger voorzien van een dunne omlijsting aan boven- en zijkanten; alleen onder is een dikkere 'kin' aanwezig, deels vanwege de aansturing, deels omdat de 16:9-afmeting nu eenmaal anders is dan van de notebook zelf. Een 3:2-scherm zou leuk zijn, maar het zal nog wel even duren eer we die in dit segment gaan zien - deze panelen zijn zeldzamer en dus duurder.

  • 1
  • 2


Het paneel van de 55-serie van de Swift 3 heeft duidelijk rijkere, meer verzadigde kleuren.


Het paneel van de 55-serie van de Swift 3 heeft duidelijk rijkere, meer verzadigde kleuren.

Gelukkig heeft Acer wel het een en ander verbeterd aan het scherm, in elk geval zo claimt het. Zo zou het 72% van de ntsc-kleurruimte (die ongeveer overeenkomt met AdobeRGB) moeten dekken, wat beduidend meer is dan standaard. Dit zou moeten neerkomen op ca. 100% srgb-dekking. Het is net als eerder een paneel op basis van ips-techniek, wat goede kijkhoeken belooft en dito kleurweergave mogelijk moet maken - al moet het daarvoor wel goed worden afgesteld. Dat hebben we dan ook getest.


Onder een hoek neemt bij beide modellen de helderheid fors af, maar de 55-serie heeft toch duidelijk het betere plaatje.

Beeldscherm testresultaten

We meten elk notebookscherm op dezelfde manier door, met behulp van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. De data die deze aanlevert lezen we uit met SpectraCal CalMAN 2018. Uit de screenshots blijkt direct dat de claim met betrekking tot de dekking van de kleurruimte klopt, we meten ruim 98% dekking van het srgb-gebied. Bij losse monitoren is dat niets van om op te kijken, maar op laptops is het nog altijd geen uitgemaakte zaak. Vaak is de dekking slechts een kleine 65 à 70 procent. Dat zorgt voor aanmerkelijk minder verzadigde, fletsere kleuren - daar heeft deze Swift 3 in de vergelijking weinig last van. 

Kijken we in meer detail naar de testresultaten, dan valt een in dit segment prima helderheid van net geen 300 nits op. De zwartwaarde is in de vergelijking daardoor ook wat hoger (en dus minder goed), maar het resulterende contrast van net geen 1150:1 is nog altijd prima. De kleurafstelling is overwegend zeer goed, met een gemiddelde deltaE-waarde onder de drie (en dus niet met het blote oog zichtbaar) van 2,4, terwijl de grijsafwijking wat hoger dan wenselijk is, net boven de 5. Dat is ook te zien aan het witpunt, dat naar blauw neigt. Het effect daarvan is vooral dat de helderheid hoger lijkt, maar liever zien we mooi neutraal wit. De kleurtemperatuur komt ook ruim boven de 7600 K uit, waardoor het beeld wat onderkoeld aandoet.

Toch is dit al bij al een prima beeldscherm, dat zich alleen al door de riante dekking van de srgb-kleurruimte en daardoor mooi verzadigde kleuren positief onderscheidt. Voor de meest veeleisende beeldbewerker is het wellicht niet voldoende, maar voor het bewerken van de vakantiefoto's en video's is het meer dan toereikend - en ook een film ziet er een stuk beter uit op dit scherm dan op veel van de concurrenten. 

  • Max. helderheid
  • Zwartwaarde
  • Contrast
  • DeltaE kleur
  • DeltaE grijs

Intern

De Acer Swift 3 mag eenzelfde maximale hoogte hebben als zijn voorganger, aan de voorzijde is hij aanmerkelijk dunner. Dat heeft uiteraard consequenties gehad voor het binnenwerk. Wanneer je hem openmaakt (waarvoor je een flink aantal torx-schroefjes mag losdraaien) zie je dat je je die moeite had kunnen besparen: de helft wordt ingenomen door accu, de rest door een zeer geïntegreerd moederbord waarop zelfs geen sodimm-slot meer te bespeuren is. De aansluiting voor een 2,5-inch harde schijf, tot dusver een optie in deze reeks, is ook verdwenen. De Swift 3 55 is ssd only, en daarvan is dan ook een m.2 exemplaar te bespeuren. Dat zit onder een lintkabel, dus vervangen vereist dat je die losmaakt - kortom, voor de meeste gebruikers is de Swift 3 wat ze uit de doos halen; upgraden zal er niet bij zijn.

Acer Swift 3 SF314-55-54PR

Dan is het des te belangrijker dat de juiste componenten gebruikt zijn. Op het eerste gezicht hebben we weinig te klagen. De aandrijfbron is een Intel Core i5-8265U processor, een Whiskey Lake model (de opfrisser van Kaby Lake-R, voor de kenners) met vier rekenkernen die een standaardfrequentie van 1,6 GHz hebben, maar een Turbo naar 3,9 GHz. Beduidend sneller dan de 3,4 GHz turbo van de 8250U die we tot dusver in heel veel notebooks hebben aangetroffen. 

Prestaties

Kijken we naar de pure processorprestaties, dan weert de Core i5-8265U in de Acer Swift 3 zich heel behoorlijk. Een vijftal modellen met i5-8250U gaan voor, op een na alle van Asus, dat zijn notebookprocessors doorgaans behoorlijk agressief opvoert. Dat resulteert toch in zo'n 20% hogere scores in de Cinebench R15 multicore test, die uiteraard wel geoptimaliseerd is voor multithreading.

Geheugen en opslag

Acer voorziet deze processor van 8 GB werkgeheugen ter ondersteuning, ddr4 gespecificeerd op 2667 MHz maar werkend op 2400 MHz. Dit geheugen is niet uitbreidbaar. De opslag is in handen van een m.2 ssd, een Kingston RBUSNS8154P3256GJ. Dat is voor zover we kunnen vaststellen een ssd met een sata interface, waardoor hij niet de snelste in zijn soort zal zijn. Dat wordt bevestigd in de PCMark8 storage bandwidth test, waar hij gemiddeld op nog geen 200 MB/s uitkomt. Dit is duidelijk enigszins het sluitstuk van de begroting van deze laptop.

Netwerk

Waar Acer dan weer niet heeft bezuinigd is op de netwerkvoorzieningen. Een vaste netwerkaansluiting treffen we niet aan op de Swift 3, maar voor de meeste mensen in de doelgroep van deze notebook is wifi waar het om draait. Acer maakt trots gewag van de 160 MHz 'Ultra-Fast Gigabit Wifi' op een sticker op de notebook, maar kenners weten dat toepassing in de praktijk hiervan in Nederland bij gebrek aan niet-overlappende stukken van het spectrum praktisch onmogelijk is. Alleen wie afgezonderd op de hei gaat zitten kan met een geschikte router wellicht dit genoegen smaken, anders moet je het doen met maximaal 80 MHz brede kanalen. 

Qua wifi laat de nieuwste Swift 3 weinig te wensen over.

Gelukkig is de Intel Wireless-AC 9560 adapter ook verder het neusje van de zalm, wat we terugzien in onze tests in de kooi van Faraday op onze burelen. Op 2,4 GHz kan de Swift 3 55 prima meekomen in de hogere regionen van deze grafieken, op 5 GHz staat hij fier bovenaan met snelheden boven de 600 Mbit/s bij zenden. Bij ontvangen is het wat minder, maar zoals te zien liggen de resultaten hier dicht bij elkaar en klagen we dus zeker niet over de net geen 550 Mbit/s. Goede wifi is een vereiste voor een fatsoenlijke laptop, en de nieuwste Swift 3 laat op dat vlak weinig te wensen over.

  • 2,4 GHz send
  • 2,4 GHz receive
  • 5 GHz send
  • 5 GHz receive

Accuduur

Acer claimt een werkduur op de 50 Wh accu van 12 uur voor de nieuwe Swift 3. Met onze eigen benchmarks komen we in de lichte test - waarbij continu gebrowsed wordt - uit op 598 minuten, oftewel net geen 10 uur. Geen slechte prestatie in dit segment, zo laat ook de grafiek zien. De beste modellen doen het nog een half uurtje langer. In de zwaardere PCMark Creative test is het verschil groter, maar staat de Swift 3 ook wel weer hoger in de grafiek, op de vijfde plaats. Opvallend genoeg doen wat recente voorlopers het toch net wat langer op een acculading bij zware belasting, wat mogelijk verklaard wordt door de hogere turbokloksnelheid van de Whiskey Lake processor. 

De prestaties op accu vallen wel wat tegen, de nieuwe Swift 3 komt beduidend lager uit in de grafiek dan de meeste concurrenten en oudere Swift 3's. Met de hogere turbo zouden we meer verwachten.

  • Browser
  • PCMark Creative
  • PCMark Creative (accu)

Overige testresultaten

Hieronder vind je alle verdere testresultaten van de Acer Swift 3. Met PCMark 8 en 7 wordt een groot aantal realistische workloads gedraaid, gebaseerd op echte applicaties. Hiermee krijg je dus een realistische indruk van de relatieve prestaties in vergelijking tot de andere modellen in de grafieken. 3DMark is een synthetische benchmark die een indruk geeft van de relatieve prestaties van de videokaart. Cinebench laat de prestaties van de processor zien, zowel in singlethreaded (één core) als multithreaded (meerdere cores en met HyperThreading) versies.

Van de PCMark en 3DMark benchmarks laten we de resultaten zien die wij het belangrijkste vinden, de rest vind je op het tabblad met testresultaten op de productpagina.

PCMark 8 v2

In PCMark 8 is de invloed van de opslag zichtbaar: de niet heel snelle ssd zorgt ervoor dat de nieuwe Swift 3 niet zo hoog komt in de vergelijking als de processorprestaties zouden doen verwachten.

  • Home
  • Creative
  • Work

PCMark 7

PCMark 7 is minder gevoelig voor snelheidsverschillen van ssd's en hier komt de Swift 3 erg goed uit de bus - maar het gaat hier dus wel om oudere software.

3DMark

De geïntegreerde videokaart van de Swift 3 betekent dat je gamen beter kunt beperken tot simpele en/of oudere titels, want moderne games zullen hier louter als diashow op draaien.

  • Fire Strike
  • Fire Strike Extreme
  • Time Spy

Cinebench

We zagen al dat de multithreaded prestaties van de Whiskey Lake processor van de Swift 3 prima waren, maar bij de single core prestaties komt deze krachtbron nog beter uit de bus. Dat is belangrijk, want lang niet alle toepassingen kunnen vier rekenkernen tegelijk even goed benutten.

  • Multi
  • Single

Foto's en specificaties

Op deze pagina vind je alle foto's, screenshots en specificaties van de Acer Swift 3 SF314-55-54PR.

Algemeen
 
MerkAcer
ProductnaamSwift 3 SF314-55-54PR
ProductcodeNX.H3WEH.004
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeLaptop
ToetsenbordindelingQwerty
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i5
Processor typeIntel Core i5 8265U
Processor klokfrequentie1.6 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)3.9 GHz
Aantal processorcores4
Geheugen capaciteit8 GB
Type geheugenDDR4
Geheugen klokfrequentie2400 MHz
SODIMM sloten0
Vrije SODIMM sloten0
Werkgeheugen uitbreidbaar tot8 GB
Scherm
Scherm diagonaal14 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid157 ppi
Scherm type (mat/glans)Mat
PaneeltypeIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Maximale verversingsfrequentie60 Hz
Graphics
GPU typeIntel UHD Graphics 620
Geïntegreerde / losse GPUGeïntegreerd
Opslag
Totale opslagcapaciteit256 GB
SSD opslagcapaciteit256 GB
Beschikbaar opslaggeheugen209.6 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit256 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productKingston RBUSNS8154P3256GJ
Harddisk/SSD 1 form factorM.2
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterIntel Wireless-AC 9560
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
Infrarood
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
Smartcard
USB 3.1 Gen1 (Type-A)2
USB 3.1 Gen1 (Type-C)1
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)3
USB Type-C
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Aantal HDMI-uitgangen1
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie1.4
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Windows Hello compatible
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (mAh)3320 mAh
Accu capaciteit (Wh)50 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal1235 gram
Afmeting - Breedte32.3 cm
Afmeting - Diepte22.3 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte1.91 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)Windows
Overige
Garantie1 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm61601
3DMark - Cloud Gate8620
3DMark - Cloud Gate Graphics10079
3DMark - Cloud Gate Physics5722
3DMark - Fire Strike1109
3DMark - Fire Strike Graphics1218
3DMark - Fire Strike Physics8324
3DMark - Fire Strike Combined374
3DMark - Time Spy373
3DMark - Time Spy Graphics428
3DMark - Time Spy CPU2688
Cinebench R15 - Single149
Cinebench R15 - Multi558
PCMark 7 - PCMark Score6121
PCMark 7 - Lightweight Score5647
PCMark 7 - Productivity Score4968
PCMark 7 - Entertainment Score4392
PCMark 7 - Creativity Score11314
PCMark 7 - Computation Score18585
PCMark 7 - System Storage Score5601
Opstarttijd11.24 sec.
PCMark 8 v2 - Home3169
PCMark 8 v2 - Creative3405
PCMark 8 v2 - Work3332
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score4867
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth184.95 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive222.88 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send192.88 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive545.23 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send617.14 Mbit/s
Geekbench4 - Multi13706
Geekbench4 - Multi crypto12791
Geekbench4 - Multi integer16317
Geekbench4 - Multi float16191
Geekbench4 - Multi memory4333
Geekbench4 - Single4438
Geekbench4 - Single crypto4241
Geekbench4 - Single integer4507
Geekbench4 - Single float4381
Geekbench4 - Single memory(33)4418
Geekbench4 - OpenCL35557
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.3 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.1 W
Energieverbruik idle6.8 W
Browser accutest - 180 cd/m2598 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2297 min.
PCMark Creative (Accu)2457
Testresultaten beeldscherm
Gemeten kleurruimtesRGB
Kleurtemperatuur7688 K
Helderheid wit298.49 cd/m²
Helderheid zwart0.26 cd/m²
Contrast1148 : 1
Gamma2.02
Gamma (afwijking van 2,2)0.18
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)3
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)0.54
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)1.94
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)3.96
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)3.34
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)2.08
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)2.5
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)6
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)2.8
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)0.47
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)1.93
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)3.92
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)3.08
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)2.25
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)2.4
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)5.1

Conclusie

De Acer Swift 3 heeft zich inmiddels wel bewezen als goede optie voor wie een degelijke notebook zoekt - het is een vaste waarde in onze continue notebooktests. Des te meer waren we benieuwd naar de vernieuwde versie van deze gewilde middenklasser, te herkennen aan de 55 in de type-aanduiding. Acer heeft zich er niet gemakkelijk vanaf gemaakt: alles is onderhanden genomen, van chassis tot aansluitingen, van paneel tot touchpad en ook de interne componenten zijn vrijwel zonder uitzondering opgewaardeerd.

Acer Swift 3 SF314-55-54PR

Het resulteert in een bijzonder aangenaam lichte notebook van zo'n 1,2 kilo, met een nog wat ranker voorkomen dan de voorganger. Het is een solide apparaat, en al oogt het gebruikte metaal wat minder luxe dan het geborstelde aluminium van de vorige editie, de gepolijste randjes zorgen ervoor dat in een oogopslag duidelijk is dat je hier geen instapnotebook in handen hebt. Gezien de 799 euro die de geteste editie moet kosten, mag dat ook wel. Voor dat geld verwachten we het een en ander, en de nieuwe Swift 3 levert dat overwegend ook. Het gebruikte ips-paneel is vermeldenswaard, want kleurrijker en meer verzadigd dan we doorgaans zien in dit segment. Het levert samen met het toetsenbord en het iets kleinere, maar nog altijd prima bruikbare touchpad een prettige omgeving op om mee te werken.

Acer Swift 3 SF314-55-54PR

Ook qua connectiviteit hebben we weinig te klagen. De video-uitgang via usb-c is welkom (eindelijk kan je met 60Hz ultra hd-monitoren aansturen) en ook het behoud van de geheugenkaartlezer wordt gewaardeerd. Wel vinden we het onderhand tijd om usb 3.1 in dit segment te leveren, zeker omdat de gebruikte processor de vereiste controller al aan boord heeft.

Andere verbeterpunten zijn de hdmi-uitgang (1.4 is erg ouderwets, maar hier is vooral Intel debet aan), de afstelling van het witpunt van het scherm en bovenal de gebruikte ssd - die had best wat vlotter mogen zijn. Afgezien daarvan zijn we enthousiast over de nieuwste Swift 3: het scherm is verder netjes afgesteld, de prestaties zijn prima en de werktijd op een acculading is met zo'n 10 uur zonder meer uitstekend. Ook de wifi-verbinding is van hoge kwaliteit. Kortom, met de Acer Swift 3 haal je ook in de nieuwste incarnatie een prima middenklasser in huis, en die aanbeveling gaat dan ook gepaard met een Excellent Choice award.


Acer Swift 3 (SF314-55-54PR)


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer Swift 3 SF314-51-33Y7

Acer Swift 3 SF314-51-33Y7

  • Laptop
  • Qwerty US
  • Intel Core i3 7100U
  • 4 GB
  • 14 inch
  • 1920x1080
  • Intel HD Graphics 620
  • 256 GB
  • 1560 gram
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Acer Swift3 SF314-51-52XQ

Acer Swift3 SF314-51-52XQ

  • Laptop
  • Qwerty
  • Intel Core i5 6200U
  • 4 GB
  • 14 inch
  • 1920x1080
  • Intel HD Graphics 520
  • 256 GB
  • 1510 gram
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Acer Swift 3 SF314-51-763V

Acer Swift 3 SF314-51-763V

  • Laptop
  • Qwerty US
  • Intel Core i7 7500U
  • 8 GB
  • 14 inch
  • 1920x1080
  • Intel HD Graphics 620
  • 512 GB
  • 1555 gram
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Acer Swift 3 SF314-51-5608

Acer Swift 3 SF314-51-5608

  • Laptop
  • Qwerty US
  • Intel Core i5 6200U
  • 4 GB
  • 14 inch
  • 1920x1080
  • Intel HD Graphics 520
  • 256 GB
  • 1545 gram
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Acer Swift 3 SF314-52-32BR

Acer Swift 3 SF314-52-32BR

  • Laptop
  • Qwerty US
  • Intel Core i3 7130U
  • 8 GB
  • 14 inch
  • 1920x1080
  • Intel HD Graphics 620
  • 128 GB
  • 1645 gram
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Acer Swift 3 SF314-52-37D3

Acer Swift 3 SF314-52-37D3

  • Laptop
  • Qwerty US
  • Intel Core i3 7130U
  • 4 GB
  • 14 inch
  • 1920x1080
  • Intel HD Graphics 620
  • 128 GB
  • 1635 gram
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Acer Swift 3 SF314-52-51LG

Acer Swift 3 SF314-52-51LG

  • Laptop
  • Qwerty US
  • Intel Core i5 8250U
  • 8 GB
  • 14 inch
  • 1920x1080
  • Intel UHD Graphics 620
  • 256 GB
  • 1645 gram
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Acer Swift 3 SF314-52-58PR

Acer Swift 3 SF314-52-58PR

  • Laptop
  • Qwerty US
  • Intel Core i5 8250U
  • 4 GB
  • 14 inch
  • 1920x1080
  • Intel UHD Graphics 620
  • 256 GB
  • 1655 gram
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Acer Swift 3 SF314-52-584J

Acer Swift 3 SF314-52-584J

  • Laptop
  • Qwerty US
  • Intel Core i5 7200U
  • 4 GB
  • 14 inch
  • 1920x1080
  • Intel HD Graphics 620
  • 256 GB
  • 1635 gram
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Acer Swift 3 SF314-52G-521K

Acer Swift 3 SF314-52G-521K

  • Laptop
  • Qwerty US
  • Intel Core i5 8250U
  • 8 GB
  • 14 inch
  • 1920x1080
  • Nvidia GeForce MX150
  • 512 GB
  • 1690 gram
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Acer Swift 3 SF314-54-32SS

Acer Swift 3 SF314-54-32SS

  • Laptop
  • Qwerty US
  • Intel Core i3 8130U
  • 4 GB
  • 14 inch
  • 1920x1080
  • Intel UHD Graphics 620
  • 256 GB
  • 1420 gram
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Acer Swift 3 SF314-54-33PR

Acer Swift 3 SF314-54-33PR

  • Laptop
  • Qwerty US
  • Intel Core i3 8130U
  • 8 GB
  • 14 inch
  • 1920x1080
  • Intel UHD Graphics 620
  • 128 GB
  • 1420 gram
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Acer Swift 3 SF314-54-54LB

Acer Swift 3 SF314-54-54LB

  • Laptop
  • Qwerty US
  • Intel Core i5 8250U
  • 8 GB
  • 14 inch
  • 1920x1080
  • Intel UHD Graphics 620
  • 256 GB
  • 1430 gram
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Acer Swift 3 SF314-54-58YL

Acer Swift 3 SF314-54-58YL

  • Laptop
  • Qwerty US
  • Intel Core i5 8250U
  • 8 GB
  • 14 inch
  • 1920x1080
  • Intel UHD Graphics 620
  • 1256 GB
  • 1600 gram
  • Windows

€ 799,00

1 winkel
Acer Swift 3 SF314-55-54PR

Acer Swift 3 SF314-55-54PR

  • Laptop
  • Qwerty
  • Intel Core i5 8265U
  • 8 GB
  • 14 inch
  • 1920x1080
  • Intel UHD Graphics 620
  • 256 GB
  • 1235 gram
  • Windows

€ 749,00

1 winkel
0