Samsung TV line-up voorjaar 2011

8 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. LED line-up
  3. 3. Smart TV
  4. 4. Full browser en Skype
  5. 5. Second TV ready
  6. 6. 3D via Bluetooth
  7. 7. ARM Cortex A9 en Genoa platform
  8. 8. Randdikte
  9. 9. Plasma inch+
  10. 8 reacties

LED line-up

De line-up qua LED-LCD modellen is veel uitgebreider. Nadat vorig jaar alle modellen het voorvoegsel C hadden, zijn we nu aangeland bij de D. Beginnend met de instappers, de D5700 modellen en eindigend bij de high-end D8000. De 9-serie loopt voorlopig nog even door, de huidige C9000 modellen worden dit najaar opgevolgd.

Hieronder vind je een tabel met het complete productoverzicht van alle LED TV’s, klikbaar voor een grotere versie. We zullen de belangrijkste specificaties uit de tabel op de komende pagina's verder toelichten.

Samsung LED TV lineup voorjaar 2011
De nieuwe LED-TV line-up van Samsung (klik voor groot).

Micro Dimming

De D6750 en hogere modellen zijn voorzien van ‘Micro Dimming’, een nieuwe term die Samsung introduceert ter vervanging van local dimming. Omdat Samsung alleen LED backlights aan de zijkant toepast is local LED dimming namelijk niet (goed) mogelijk. Om toch zo diep mogelijke zwartwaarden én helder wit te realiseren zijn de duurdere series voorzien van een verbeterd LCD panel met een hoger native contrast (exacte waarden onbekend) en bovendien wordt het beeld in realtime in 248 segmenten verdeeld, geanaliseerd en geoptimaliseerd qua contrast en gamma-curve. Dat laatste is dus een softwarematig trucje. Hoe dat de prestaties van de televisies precies beïnvloedt hebben we nog niet kunnen meten, maar op het oog ziet het contrast van de D7000 en D8000 modellen er indrukwekkend uit.

Clear Motion Rate

Clear Motion Rate (CRM) is Samsungs naam voor frame-interpolatie in combinatie met scanning backlight technologie. Door middel van frame-interpolatie worden extra tussenbeelden uitgerekend die de overgangen van beeld naar beeld vloeiender maken. Het scannen (knipperen) van de backlight wordt gedaan om tijdens het omschakelen van de LCD’s het beeld heel even donker te maken en zo naijl-effecten tegen te gaan. Samsung heeft Clear Motion Rate varianten van 200 tot 800Hz, waarbij dus een combinatie van frame-interpolatie en scanning aangeduid wordt. Bij de 800Hz varianten in de D7000 en D8000 serie is het dus niet zo dat het scherm écht met 800Hz aangestuurd wordt. De voornaamste verschillen tussen de 200, 400 en 800 Hz varianten zitten hem in de rekenkracht voor frame-interpolatie en in de reactietijd van de panels zelf. Bij de D7000 en D8000 series wordt een nieuw, ultra-dun 3 micrometer panel gebruikt, dat een native responsetijd zou moeten hebben van 3 milliseconde.

0