3DTV's met internet roundup review

20 reacties
7 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. 3D
 3. 3. Panasonic TX-P42GT20
 4. 4. Toshiba Regza 40WL768
 5. 5. LG 55LX9500
 6. 6. Sony KDL-46NX710
 7. 7. Philips 40PFL8605H
 8. 8. Sharp LC-46LE925E
 9. 9. Samsung UE46C9000
 10. 10. Conclusie
 11. 7 besproken producten
 12. 20 reacties

3D

Er zijn momenteel twee manieren zijn om 3D beelden op een televisie weer te geven, met een gepolariseerd scherm en gepolariseerde bril, of met een scherm dat de beelden voor links en recht razendsnel afwisselt en met een eveneens actieve bril zorgt dat alleen het juiste beeld bij elk oog terecht komt. Beide technologieën zijn beschikbaar, maar fabrikanten kiezen voorlopig massaal voor de tweede optie.

Kleine ingreep

Er zijn eigenlijk twee redenen waarom fabrikanten kiezen voor deze ‘shutterglass’ technologie. Ten eerste omdat bij deze methode ook 3D beelden in volledige Full HD resolutie bekeken kunnen worden. Bij 3DTV die met polarisatie werkt zijn de helft van de beeldlijnen zichtbaar voor het linkeroog, de ander helft voor het rechter. Ondanks het feit dat onze hersenen de beelden grotendeels ‘mengen’ kan je hierbij toch niet echt spreken van Full HD. De beeldscherpte bij shutterglass technologie is dus hoger dan bij polarisatie.

Het tweede punt heeft te maken met de kosten. Het toevoegen van HDMI 1.4 ingangen en de mogelijkheid om 3D beelden voor het linker- en rechteroog snel afwisselend weer te geven is met een paar relatief goedkope chips te doen. Ook de infrarood LEDs die in de rand van de televisie ondergebracht worden om het synchronisatiesignaal naar de televisie te sturen zijn niet bijzonder duur. Het enige wat bij shutterglas 3D schermen écht geld kost zijn de brillen. Veel fabrikanten kiezen er echter voor om die niet mee te leveren, de consument moet deze meestal apart kopen. Op deze manier kunnen fabrikanten 3D dus als extra optie aan televisies toevoegen zonder dat de kostprijs van de televisies veel hoger hoeft te liggen dan die van normale 2D schermen.

Bij polarisatie ligt dat anders. Over het gehele scherm moet een filter worden geplakt, dat de even beeldlijnen anders polariseert dan de oneven. Het aanbrengen van dat folie is – als we sommige fabrikanten mogen geloven – een lastig werkje en als het folie niet helemaal precies goed uitgelijnd is, kan het panel de vuilnisbak in. Bovendien geldt dat de kostprijs toeneemt naarmate de schermen groter worden, iets wat bij shutterglass schermen niet het geval is.

3D ook goed in 2D

Marktonderzoek laat zien dat er nog veel onduidelijkheid is over 3DTV. Eén van de belangrijkste misvattingen is dat mensen geneigd zijn te denken dat je bij een 3D televisie altijd met een bril op je neus moet zitten, ook als je naar een gewone 2D uitzending, een DVD of een normale Blu-ray kijkt. Niets is minder waar! De speciale 3D brillen zijn alleen nodig wanneer je naar een 3D signaal kijkt. Omdat 3D functionaliteit voorlopig alleen op de duurdere (betere) televisies is terug te vinden, geldt zelfs dat 3D televisies door de bank genomen juist ook erg goede beeldkwaliteit leveren bij normaal TV kijken, en dat dus zonder bril!

Duurder

Zoals we al schreven is het toevoegen van 3D functionaliteit voor fabrikanten geen bijzonder dure grap. Wie in de winkel op zoek gaat naar een 3D televisie zal echter al snel tot de conclusie komen dat je als consument wél flink moet betalen voor een 3D geschikt model. Dat heeft twee redenen. Ten eerste geldt dat alle fabrikanten 3D functionaliteit alleen aanbieden op de modellen uit de topklasse en eventueel de hogere middenklasse. Per definitie dus schermen met een hoger prijskaartje, maar ook met betere beeldkwaliteit dan goedkopere televisies.

Je moet een 3D televisie dus sowieso alleen vergelijken met een normaal 2D model uit de hogere klassen, maar zelfs dan zul je zien dat er een prijsverschil kan zijn dat op kan lopen tot enkele honderden euro’s. Deels heeft dat uiteraard te maken met de meerkosten die 3D met zich meebrengt. Het kost de fabrikant geen honderden euro’s om 3D functionaliteit toe te voegen, maar helemaal gratis is het natuurlijk ook niet. Het laatste deel van het prijsverschil zit hem simpelweg in de winst voor de fabrikant. De concurrentie bij normale 2D televisies is moordend, wat voor de consument resulteert in prettig lage prijzen. Fabrikanten maken echter weinig winst op normale TV’s en 3D is (voorlopig) een extra feature waar fabrikant juist wél weer wat extra geld mee kunnen verdienen.


7 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award LG Infinia 55LX9500

LG Infinia 55LX9500

 • 55 inch
 • Full HD
 • LCD
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
Silver Award Panasonic TX-P42GT20

Panasonic TX-P42GT20

 • 42 inch
 • Full HD
 • Plasma
Niet verkrijgbaar
Philips 40PFL8605H

Philips 40PFL8605H

 • 40 inch
 • Full HD
 • LCD
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
Samsung UE46C9000

Samsung UE46C9000

 • 46 inch
 • Full HD
 • LCD
 • Edge LED
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
Sharp LC-46LE925E

Sharp LC-46LE925E

 • 46 inch
 • Full HD
 • LCD
 • Edge LED
Niet verkrijgbaar
Sony Bravia KDL-46NX710

Sony Bravia KDL-46NX710

 • 46 inch
 • Full HD
 • LCD
Niet verkrijgbaar
Toshiba 40WL768

Toshiba 40WL768

 • 40 inch
 • Full HD
 • LCD
Niet verkrijgbaar
0
*