Achtergrond: ARM-processor technologie

22 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Wat is een processorarchitectuur?
 3. 3. Acorn
 4. 4. ARM2
 5. 5. Licenties
 6. 6. ARMv4 t/m v6
 7. 7. Cortex
 8. 8. Toekomst voor ARM
 9. 9. Software
 10. 10. X86 vs ARM
 11. 11. Conclusie
 12. 22 reacties

Software

Eén onderdeel is in dit artikel tot nu toe nog niet echt ter sprake gekomen: software. We schreven al dat ARM een volledig andere architectuur is dan X86 en dat X86-software als Microsoft Windows niet op een ARM-chip werkt. Toch is er meer dan voldoende software beschikbaar: zo'n beetje iedere Unix/Linux/BSD-achtig besturingssysteem is beschikbaar voor ARM. Bekende namen zijn de Linux-derivaten Android, Chrome OS, Debian, Fedora, Maemo en MeeGo, maar ook de BSD-derivaten FreeBSD, NetBSD en Apple iOS. Maar ook besturingssystemen als Symbian, Windows Embedded en Windows Phone maken gebruik van de ARM-architectuur.
Juist het feit dat Linux en ARM zo goed hand-in-hand gaan is één van de redenen waarom de architectuur zo populair is. Zo werkt de software van apparaten als routers, NAS-apparaten en mediaspelers vrijwel per definitie op basis van Linux. De keuze voor een chip die een ARM-core bevat ligt dan erg voor de hand.

Android, Apple iOS, Symbian, Linux, MeeGo, Windows Phone, het zijn slechts voorbeelden van de vele besturingssystemen die werken op ARM.

0
*