Achtergrond: ARM-processor technologie

22 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Wat is een processorarchitectuur?
 3. 3. Acorn
 4. 4. ARM2
 5. 5. Licenties
 6. 6. ARMv4 t/m v6
 7. 7. Cortex
 8. 8. Toekomst voor ARM
 9. 9. Software
 10. 10. X86 vs ARM
 11. 11. Conclusie
 12. 22 reacties

Toekomst voor ARM

Daar blijft het niet bij, want ARM heeft inmiddels ook al de Cortex-A15 core aangekondigd, codenaam Eagle. Wanneer we duiken in de documentatie die ARM beschikbaar heeft gemaakt zien we, zoals verwacht, uiteraard weer gebruiksdoelen als tablets en netbooks opduiken, daar komt één nieuwe toepassing bij: de Cortex-A15 moet zelfs voor servers geschikt zijn. Inmiddels zouden al drie van ARM's klanten bezig zijn met het ontwikkelen van chips op basis van de A15 core en in 2012 moeten de eerste exemplaren van de band rollen. Het lijkt erop dat ARM zich aan het klaarmaken is voor een strijd met Intel en AMD, want in de markt voor laptops, desktops en servers was het bedrijf tot nu toe nog geen speler.

De Cortex-A15 bouwt voort op het out-of-order ontwerp van de A9, met een reeks interessante nieuwe features. Zo is er hardware-matige ondersteuning voor virtualisatie, verbeterde ondersteuning voor double-precision floating-point berekeningen en ondersteuning voor ECC-foutcorrectie op de caches. Stuk voor stuk zaken die zakelijk gebruik van de architectuur valide maken. De A15 cores zouden klokfrequentie tot aan 2,5 GHz moeten krijgen en er kunnen 1 tot 8 cores per chip geïmplementeerd worden. Dankzij een nieuw busprotocol dat rekening houdt met de caches van andere CPU's (cache coherent in jargon) moet het zelfs mogelijkheid worden om meerdere CPU's met elkaar te combineren.


Een dual-core Cortex-A15 processor zou tot vijf keer sneller moeten zijn dan de state-of-the-art Coretex-A8 van de laatste generatie smartphones.

De Cortex-A15 zou volgens ARM zelfs geschikt moeten zijn voor servers, een markt waar ARM op dit moment totaal nog niet aanwezig is.

0
*