Achtergrond: ARM-processor technologie

22 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Wat is een processorarchitectuur?
 3. 3. Acorn
 4. 4. ARM2
 5. 5. Licenties
 6. 6. ARMv4 t/m v6
 7. 7. Cortex
 8. 8. Toekomst voor ARM
 9. 9. Software
 10. 10. X86 vs ARM
 11. 11. Conclusie
 12. 22 reacties

X86 vs ARM

Terug naar de vraag of Intel zich zorgen moet gaan maken. Dat is op zich maar de vraag; net zoals Intel tot nu toe weinig succes heeft in de markt voor chips voor mobiele telefoons, heeft ARM op dit moment geheel geen voet aan de grond in de markt voor laptops, desktops en servers. Toch zijn er ontwikkelingen die ervoor zorgen dat ARM het makkelijker krijgt om de concurrentie aan te gaan.

Toen Intel de Atom aankondigde en daarmee de strategie om de X86-architectuur beschikbaar te gaan maken voor kleinere, mobiele apparaten als smartphones, had het een belangrijk wapenfeit. Intel beredeneerde dat er al ongekend veel X86-software is en dat het die makkelijker te porteren is naar andere platformen, indien die ook van een X86-processor gebruik maken. Een valide punt, maar inmiddels achterhaald. Toen Intel de Atom in 2008 aankondigde, moest de smartphone-revolutie nog beginnen. Inmiddels is het 2011 en zijn er alleen al voor de iPhone meer dan 400.000 applicaties te downloaden. Android is hard op weg om dit aantal te evenaren, hoewel de meeste Android aplicaties gebaseerd zijn op Java-code en niet naar native ARM code zijn gecompileerd.

Een schatting van hoeveel X86 programma's er bestaan is lastig te maken, maar we mogen in ieder geval wel concluderen dat het verschil met de dag kleiner wordt. In ieder geval is het voor Apple, maar in minder mate ook voor fabrikanten van Android-telefoons, op dit moment een stuk lastiger om over te schakelen naar X86 CPU's. Dat zou betekenen dat al die applicaties opnieuw gecompileerd en wellicht zelfs grondig aangepast moeten worden.

De andere trend is dat X86 in de PC-wereld nog wel eens minder belangrijk kan gaan worden. Als we naar Google en andere bedrijven die geloven in cloud-computing luisteren, zal in de (nabije) toekomst vrijwel alles wat we op de computer doen in de browser kunnen plaatsvinden. Een uitgekleed Linux-achtig besturingssysteem opstarten, daarop een browser draaien en je hebt wat we zouden noemen een cloud-computing client. We schreven al dat Linux prima draait op ARM-chips. Met de Cortex-A9 kun je van ARM al Intel Atom achtige prestaties verwachten, met de A15 komen daar nog enige schepjes bovenop. Voor netbooks en laptops zou de keuze voor een Intel of AMD chips in de toekomst nog wel eens heel wat minder voor de hand liggend kunnen worden...

Maar goed, ook Intel zit niet stil. Met het nieuwe Atom-platform, codenaam Moorestown zijn er eindelijk chips die qua functionaliteit en stroomverbruik echt geschikt zijn voor gebruik in smartphones. De volgende generatie, Medfield, waarbij alle functionaliteit in één chip zit geïntegreerd, staat alweer voor de deur.

Intel wil met haar Atom-processors graag de smartphonemarkt betreden, maar veel verder dan wat prototypes als deze Aava telefoon is men nog niet gekomen.

0
*