11 geluidskaarten review

58 reacties
11 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Opkomst geluidskaart
 3. 3. Ruimtelijk
 4. 4. Beveiligd pad
 5. 5. Meten
 6. 6. Asus Xonar DG
 7. 7. Asus Xonar DS
 8. 8. Asus Xonar DX
 9. 9. Asus Xonar HDAV1.3 Deluxe
 10. 10. Asus Xonar HDAV1.3 Slim
 11. 11. Asus Xonar Essence STX
 12. 12. Asus Xonar Xense
 13. 13. Auzentech X-Fi Prelude 7.1
 14. 14. Auzentech Home Theater HD
 15. 15. Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Champion
 16. 16. Creative Sound Blaster Titanium HD
 17. 17. Testresultaten
 18. 18. Testresultaten games
 19. 19. Conclusie
 20. 11 besproken producten
 21. 58 reacties

Beveiligd pad

Een belangrijke reden voor de gewijzigde manier waarop audio data wordt verwerkt in Windows Vista en 7 is het Protected Audio Path dat deel uitmaakt van deze besturingssystemen. Dit is samen met het Protected Video Path geïntroduceerd in Windows Vista om data op filmdragers als Blu-ray te beschermen tegen ongeoorloofde kopieën. Blu-ray Discs zelf zijn versleuteld met AACS encryptie, maar zodra deze data gedecodeerd wordt door het systeem ontstond een veiligheidslek: de data kon simpelweg uit het werkgeheugen gekopieerd worden, waardoor een exacte kopie alsnog mogelijk was. Met het protected path blijft de data echter versleuteld met AES-encryptie, wat het moeilijk moest maken om Blu-ray films te kopiëren.

Wat er feitelijk gebeurt, is dat de AACS encryptie wordt ontsleuteld en dat de applicatie waarin de Blu-ray titel wordt afgespeeld, de data weer opnieuw versleutelt totdat het de videokaart bereikt en het daar weer ontsleuteld kan worden. Hierna maakt de videokaart er een beschermd HDCP signaal van. HDCP beschermt de data wanneer het de computer verlaat, richting het HDCP gecertificeerde beeldscherm, zodat het niet mogelijk is om een directe kopie van een Blu-ray disc te maken.

Eenzelfde principe gaat op voor digitale audio, tenminste, de HD audioformaten die onderdeel zijn van Blu-ray: Dolby Digital TrueHD en DTS HD Master Audio. Wil je gebruik maken van deze formaten, dan moet de hardware hier ondersteuning voor bieden. De HDMI 1.3a standaard kan HD audio-signalen doorgeven, maar in 2006 waren er nog geen videokaarten die hiermee overweg konden. De enige oplossing was dus het analoog uitsturen van het geluid. Asus en Auzentech ontwikkelden los van elkaar een oplossing om het mogelijk te maken niet alleen een digitaal meerkanaals LPCM-signaal over HDMI uit te sturen, maar ook de oorspronkelijke bitstream in Dolby of DTS formaat. Totdat deze producten op de markt kwamen, kon je alleen een gedownsamplede versie van een audio-spoor van een Blu-ray film beluisteren bij afspelen op een computer: het signaal werd altijd in kwaliteit verlaagd naar 16-bit/48Khz.


11 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Bronze Award Asus Xonar DG

Asus Xonar DG

 • PCI
 • 5.1

€ 61,47

1 winkel
Asus Xonar DS

Asus Xonar DS

 • PCI
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Asus Xonar DX

Asus Xonar DX

 • PCI-Express
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Asus Xonar Essence STX

Asus Xonar Essence STX

 • PCI-Express
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Asus Xonar HDAV1.3 Deluxe

Asus Xonar HDAV1.3 Deluxe

 • PCI-Express
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Asus Xonar HDAV1.3 Slim

Asus Xonar HDAV1.3 Slim

 • PCI
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Asus Xonar Xense

Asus Xonar Xense

 • PCI-Express
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Gold Award Auzentech Prelude 7.1

Auzentech Prelude 7.1

 • PCI
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Auzentech X-Fi HomeTheater HD

Auzentech X-Fi HomeTheater HD

 • PCI-Express
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Champion

Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Champion

 • PCI-Express
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD

Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD

 • PCI-Express
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
0
*