11 geluidskaarten review

58 reacties
11 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Opkomst geluidskaart
 3. 3. Ruimtelijk
 4. 4. Beveiligd pad
 5. 5. Meten
 6. 6. Asus Xonar DG
 7. 7. Asus Xonar DS
 8. 8. Asus Xonar DX
 9. 9. Asus Xonar HDAV1.3 Deluxe
 10. 10. Asus Xonar HDAV1.3 Slim
 11. 11. Asus Xonar Essence STX
 12. 12. Asus Xonar Xense
 13. 13. Auzentech X-Fi Prelude 7.1
 14. 14. Auzentech Home Theater HD
 15. 15. Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Champion
 16. 16. Creative Sound Blaster Titanium HD
 17. 17. Testresultaten
 18. 18. Testresultaten games
 19. 19. Conclusie
 20. 11 besproken producten
 21. 58 reacties

Opkomst geluidskaart

Waar voor beeld echter al sinds eind jaren ’90 duidelijk was dat niet de processor, maar een aparte GPU dat rekenwerk beter kon afhandelen, was dat voor geluid zeker niet het geval. Sterker nog, alleen Creative timmerde als fabrikant noest aan de weg met een eigen ‘geluidsprocessor’ ofwel DSP, op de Audigy en later de X-Fi geluidskaarten. nVidia probeerde het nog even met een ‘audio processing unit’ in de nForce en nForce 2 chipsets, maar stapte vrij snel van het idee af. Creative introduceerde achtereenvolgende versies van de eigen geluids-API EAX, aanvankelijk voornamelijk een verzameling simpele effecten en pas vanaf versie 5 ook uitgerust met algoritmes voor realistische driedimensionale positionering van geluidseffecten. Doordat Creative echter lange tijd weigerde EAX-versies hoger dan 2 in licentie te geven (laat staan gratis ter beschikking te stellen), lieten veel spelontwikkelaars deze technologie links liggen: steeds meer mensen namen genoegen met een onboard geluidschip, die geen ondersteuning voor EAX bood. De komst van Windows Vista betekende de genadeklap voor hardware-versneld geluid en daarmee voor de massamarkt voor aparte geluidskaarten. Toch worden deze nog altijd verkocht, want er zijn meer redenen om te investeren in een losse geluidskaart.

Auzentech Prelude 7.1

Niet alleen de plaatsing van geluid is belangrijk, ook de kwaliteit van (de componenten op een) geluidskaart is van belang. Er zijn forse verschillen, zowel tussen onboard chips onderling als met en tussen aparte kaarten. Wie de pech heeft dat de fabrikant van zijn moederbord heeft bezuinigd op de geluidschip, zal meer baat hebben bij een losse kaart, mits je hecht aan geluidskwaliteit. Die kwaliteit laat zich meten; belangrijke onderscheidende factoren zijn de hoeveelheid ruis en vervorming die optreden.

Ten slotte biedt een afzonderlijke kaart veelal meer aansluitmogelijkheden en soms ook extra voorzieningen, zoals een speciale hoofdtelefoonversterker of de mogelijkheid 3D geluid direct om te zetten naar surround geluid in Dolby Digital of DTS formaat.


11 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Bronze Award Asus Xonar DG

Asus Xonar DG

 • PCI
 • 5.1

€ 61,47

1 winkel
Asus Xonar DS

Asus Xonar DS

 • PCI
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Asus Xonar DX

Asus Xonar DX

 • PCI-Express
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Asus Xonar Essence STX

Asus Xonar Essence STX

 • PCI-Express
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Asus Xonar HDAV1.3 Deluxe

Asus Xonar HDAV1.3 Deluxe

 • PCI-Express
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Asus Xonar HDAV1.3 Slim

Asus Xonar HDAV1.3 Slim

 • PCI
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Asus Xonar Xense

Asus Xonar Xense

 • PCI-Express
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Gold Award Auzentech Prelude 7.1

Auzentech Prelude 7.1

 • PCI
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Auzentech X-Fi HomeTheater HD

Auzentech X-Fi HomeTheater HD

 • PCI-Express
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Champion

Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Champion

 • PCI-Express
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD

Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD

 • PCI-Express
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
0
*