Aan de slag met virtualisatie

53 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Virtualisatie thuis
  3. 3. Veel geheugen
  4. 4. Software
  5. 5. Aan de slag
  6. 6. Van fysiek naar virtueel
  7. 7. Conclusie
  8. 53 reacties

Van fysiek naar virtueel

Een virtuele machine installeren of gebruikmaken van een appliance is eenvoudig. Maar virtualisatie biedt meer mogelijkheden. Zo kun je ook een fysieke omgeving omzetten naar een virtuele omgeving. Dit wordt ook wel P2V genoemd en het lijkt een beetje op toveren. Toch is dat zonder gebruik te hoeven maken van ingewikkelde tools relatief eenvoudig zelf uit te voeren. Het biedt je de mogelijkheid om bijvoorbeeld je bestaande desktopomgeving mee te nemen op je notebook – mits je notebook krachtig genoeg is natuurlijk.

Het programma dat we gebruiken is Disk2Vhd van de bekende Microsoft Sysinternals-website (www.sysinternals.com). Helaas hadden we problemen om alternatieven goed werkend te krijgen onder Windows 7. Disk2Vhd werkt onder Windows vanaf Windows XP SP2 of Windows Server 2003 en is in staat een kopie te maken van je systeem naar een virtuele harde schijf, een vhd-bestand. Daarvoor maakt het gebruik van Windows Volume Snapshot, iets wat ook veel backup-programma’s gebruiken. Omwille van de compatibiliteit is het slim om partities van maximaal 127 GB groot aan te maken.

Met Disk2Vhd maak je je harde schijf virtueel

Dat bestand kun je vervolgens gebruiken in de virtualisatiesoftware van Microsoft. Maar helaas loop je daar wel tegen een beperking aan van de Virtual PC versie die onder meer gratis voor de zakelijke versies van Windows 7 beschikbaar is: deze ondersteunt namelijk maar één virtuele processor. Aangezien de meeste systemen tegenwoordig minimaal van een dual-core processor zijn voorzien, kun je de VHD dus niet werkend krijgen met deze software. Om dat te ondervangen moet je het bestand omzetten naar het formaat waar VMWare mee om kan gaan. Ook hier wilde lang niet iedere oplossing even goed werken en kwamen we uiteindelijk uit bij het gratis V2V-conversie programma van Starwind (www.starwindsoftware.com), wat wel een bevredigend resultaat opleverde. Deze handeling kost flink wat tijd, maar levert uiteindelijk een bestand op dat gebruikt kan worden in bijvoorbeeld VMWare Player.

Maak een virtual machine aan met standaard instellingen voor het besturingssysteem en vervang op het laatst de virtuele harde schijf door het geconverteerde bestand. Wel nog even een waarschuwing, gebruik het virtuele image niet op de computer waarop het gemaakt is, Windows kan hier danig van in de war raken.

De Converter van Starwind geeft je verschillende opties om het vhd-bestand om te zetten

Even geduld, het vhd-bestand wordt omgezet

0
*