TV technologie uit de doeken

12 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. LED of CCFL
  3. 3. Kleurweergave
  4. 4. Kleurtemperatuur
  5. 5. Gamma
  6. 6. Beeldverbetering
  7. 7. Frame-interpolatie
  8. 8. Deinterlacing
  9. 9. In de winkel
  10. 12 reacties

Frame-interpolatie

Een laatste trend die we niet onbesproken willen laten is frame-interpolatie, ook wel 100Hz, 200Hz of 400Hz technologie genoemd. Wat al deze technologieën gemeen hebben, is dat ze tussen twee bestaande beelden van het bronsignaal, één of meerdere extra tussenbeelden uitrekenen en invoegen. Vooral bij films die uit slechts 24 of 25 beelden per seconde bestaan, levert dit een vloeiender beeld op, waarbij ook bij snelle bewegingen een scherp beeld zichtbaar blijft.

Frame-interpolatie heeft echter een groot nadeel. Wanneer een voelbal zich in onderstaand voorbeeld in beeld 1 helemaal linksonder bevindt en in beeld 2 helemaal rechtsboven, is het gemakkelijk om een tussenbeeld uit te rekenen waarbij de bal zich in het midden van het beeld bevindt. Maar wat als zich in het midden van het beeld een boom bevindt? De TV weet dan niet of de bal voor of achter de boom langs is gevlogen en moet dat dus gokken.

Het verschil tussen niet-geinterpoleerd en geinterpoleerd beeld

Hetzelfde geldt bij objecten die in beeld 1 nog niet en in beeld 2 wél zichtbaar zijn. Om een tussenbeeld te creëren, moet de software in de TV in deze gevallen gokken wat er tussen die twee beelden is gebeurd. En dat gaat niet altijd goed, met vreemde bijeffecten als gevolg.  Close-ups van mannelijke gezichten met een stoppelbaard zijn een bekend probleem. De software kan de beweging van de individuele baardharen vaak niet goed volgen, waardoor het kan lijken of de baard stilstaat of zich los van de rest van het gezicht beweegt.

Bij veel bewegingen is het vaak makkelijk om een tussenbeeld uit te rekenen, maar in andere gevallen moet de TV zelf ‘gokken’ hoe een tussenbeeld er uit zou moeten zien.

Ook snel bewegende objecten over een langzamer bewegende achtergrond laten vaak vreemde beeldfouten aan de randen zien. Nu moet gezegd worden dat de ene fabrikant frame-interpolatie beter onder de knie heeft dan de andere. Vooral Philips, Sony en Samsung doen het erg goed, terwijl Sharp, LG en Panasonic wat achterblijven en meer beeldfouten laten zien. Ben je er gevoelig voor, dan zul je echter ook bij de beste TV’s merken dat er iets ‘niet klopt’ wanneer frame-interpolatie is ingeschakeld. In dat geval is er gelukkig wel altijd de mogelijkheid om de functie uit te schakelen.

0
*