TV technologie uit de doeken

12 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. LED of CCFL
  3. 3. Kleurweergave
  4. 4. Kleurtemperatuur
  5. 5. Gamma
  6. 6. Beeldverbetering
  7. 7. Frame-interpolatie
  8. 8. Deinterlacing
  9. 9. In de winkel
  10. 12 reacties

Gamma

Ook de gammawaarden van televisies meten we. Gamma geeft aan hoe licht of donker het beeld in zijn geheel is, tussen volledig zwart en wit in. Hoe hoger de gammawaarde, hoe donkerder het beeld; hoe lager de gammawaarde, hoe lichter. Voor weergave van televisiebeelden wordt een gammawaarde van 2.2 als ideaal gezien. Hoewel je zou verwachten dat de helderheid op het scherm (vertikaal in de grafiek) gelijk zou zijn aan de bijbehorende waarde van het signaal (horizontaal), zie je dat het feitelijk een curve is. Dit heeft te maken met de manier waarop ouderwetse beeldbuisschermen beeld weergeven. Omdat de PAL en HDTV signaalnormen hier rekening mee houden, geldt ook voor moderne schermen dat deze de gammacurve moeten volgen om beelden correct weer  te geven. De onderstaande grafiek, waarbij de gammawaarden tussen zwart (links) en wit (rechts) gemeten worden, laten op twee manieren zien hoe donker of licht het beeld in zijn geheel wordt weergegeven.

De gamma 2.2 curve is aangegeven als witte stippellijn. De blauwe lijn met meetwaarden laat zien dat de deze televisie een iets te licht beeld weergeeft. Het gammaverloop laat dan ook zien dat dit ver onder de gewenste 2.2 ligt.

0
*