TV technologie uit de doeken

12 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. LED of CCFL
  3. 3. Kleurweergave
  4. 4. Kleurtemperatuur
  5. 5. Gamma
  6. 6. Beeldverbetering
  7. 7. Frame-interpolatie
  8. 8. Deinterlacing
  9. 9. In de winkel
  10. 12 reacties

Kleurtemperatuur

Samen met de kleurweergave meten we ook het grijsverloop en de kleurtemperatuur van de ‘kleur’ wit. Wit is eigenlijk geen kleur, maar kan allerlei tinten hebben. Voor televisieweergave is een temperatuur van 6500 graden Kelvin optimaal, dit is ook hoe regisseurs en producenten van TV programma’s en film hun beelden bekijken op gekalibreerde schermen. 6500 Kelvin is vrij ‘warm’:  het is een wat gelig wit. Vrijwel alle televisies staan standaard een stuk kouder afgestemd, met – anders dan verwacht – een veel hogere kleurtemperatuur en een blauwer beeld. Zo’n hoge kleurtemperatuur levert een helderder, meer sprankelend beeld op, maar is minder realistisch.

Vrijwel alle fabrikanten voorzien hun televisies echter ook van een beeld voorkeursinstelling die wél in de buurt komt van 6500 graden  Kelvin. Meestal heet deze beeldstand Movie of Cinema. Wij voeren onze tests, wanneer mogelijk, dus ook uit in deze ‘filmweergave’ stand. Onderstaande afbeelding laat zien hoe de kleurtemperatuur van de grijsschaal tussen zwart (links) en wit (rechts) er uitziet. In dit voorbeeld is te zien dat de kleurtemperatuur toeneemt met de helderheid, terwijl deze idealiter rond de 6500 Kelvin moet blijven.

De kleurtemperatuur moet over het gehele verloop rond de 6500 Kelvin liggen.

De kleurtemperatuur kan ook op een andere manier bekeken worden, waarbij we de individuele primaire kleuren rood, groen en blauw apart bekijken. In onderstaande figuur zie je deze weergave. Wanneer alle drie de kleuren op de 100% lijn liggen, is de kleurtemperatuur precies 6500 Kelvin. Het voorbeeld in de afbeelding hieronder laat zien dat de kleur groen over het hele verloop iets te sterk vertegenwoordigd is, terwijl rood onder de gewenste sterkte ligt. Blauw loopt daarentegen langzaam op, wat ook meteen verklaart waardoor de kleurtemperatuur in de eerdere grafiek toeneemt.

De afwijking van de gewenste kleurtemperatuur wordt weergegeven als ‘Delta E’. Deze waarde geeft de afwijking van de het gewenste meetresultaat weer. Als vuistregel geldt dat een Delta E score van minder dan vier voor het menselijk oog nauwelijks waarneembaar is. Is de meeste gevallen liggen de Delta E waarden van een televisie hier (ver) boven, zo is de roze lijn bij sommige geteste TV’s überhaupt niet zichtbaar.

Het bovenste deel van de grafiek laat zien hoe de primaire kleuren zich verhouden, in het ideale geval vallen de drie lijnen samen. Het onderste deel laat de Delta E waarde, ofwel kleurafwijking zien.

0
*