TV technologie uit de doeken

12 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. LED of CCFL
  3. 3. Kleurweergave
  4. 4. Kleurtemperatuur
  5. 5. Gamma
  6. 6. Beeldverbetering
  7. 7. Frame-interpolatie
  8. 8. Deinterlacing
  9. 9. In de winkel
  10. 12 reacties

Kleurweergave

Hoe kleuren weergegeven worden is nauwkeurig gespecificeerd in de PAL en Rec.709 normen voor respectievelijk SD- en HDTV weergave. Deze normen bepalen welke kleurtemperatuur het grijsverloop tussen wit en zwart moet hebben, wat wil zeggen dat wit gelig (‘warm’) of juist blauwig (‘koud’) moet worden weergegeven. Ook leggen beide normen precies vast wat de maximale kleurverzadiging voor de primaire kleuren rood, groen en blauw moet zijn.

Steeds meer televisies kunnen echter een groter kleurbereik weergeven. Deze zogenaamde ‘wide color gamut’ schermen kunnen roder rood, groener groen en blauwer blauw tonen dan onze televisienormen voorschrijven. Dat klinkt goed, maar in de praktijk is het niet wenselijk. Een scherm met een veel groter kleurbereik laat namelijk alle kleurnuances intensiever zien dan de bedoeling is.  In de afbeelding hieronder is– overdreven – te zien wat het effect van een te groot kleurbereik kan zijn: links het originele beeld en rechts hetzelfde beeld op een scherm met een te groot kleurbereik, waarop kleuren onrealistisch sterk worden aangezet.


Een te groot kleurbereik (rechts) kan tot onrealistische beelden leiden.

Om de kleurweergave van televisies te meten, gebruikt Hardware.Info een zogenaamde colorimeter, waarmee nauwkeurig is vast te stellen of het kleurbereik van televisies overeenkomt met de PAL en HDTV normen en in hoeverre hier afwijkingen in zitten. Van elke geteste televisie vind je op de site onderstaand CIE diagram terug. In de vorm van een driehoek met de hoekpunten rood, groen en blauw laat deze het kleurbereik van de televisie in kwestie zien. De donkergrijze driehoek geeft hierbij de gewenste kleurruimte volgens de HDTV norm aan, de witte driehoek de daadwerkelijk gemeten waarden. In het voorbeeld van afbeelding 2 zien we dat het kleurbereik voor rood vrijwel perfect is, terwijl de TV met name bij groen een te groot kleurbereik heeft en niet gelijk valt met de zwarte driehoek die de HDTV kleurruimte voorschrijft.

Een CIE diagram laat zien in hoeverre het kleurbereik van een TV (witte driehoek) overeenkomt met het gewenste kleurbereik (zwarte driehoek).

0
*