Videokwaliteit AMD, nVidia en Intel review

35 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. HD HQV 2.0
 3. 3. Deinterlacing
 4. 4. Deïntelacing kwaliteit
 5. 5. Pulldown
 6. 6. Titels
 7. 7. Ruisonderdrukking
 8. 8. Scherpte
 9. 9. Kleur
 10. 10. Totaalscore
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Bijlage: AMD drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 13. 13. Bijlage: Intel drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 14. 14. Bijlage: nVidia drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 15. 15. Bijlage: screenshots deïnterlacing (1)
 16. 16. Bijlage: screenshots deïnterlacing (2)
 17. 17. Bijlage: screenshots deïnterlacing (3)
 18. 18. Bijlage: screenshots ruisonderdrukking
 19. 19. Bijlage: screenshots verscherping
 20. 35 reacties

Kleur

HD HQV 2.0 eindigt met twee tests op het gebied van kleurweergave. Allereerst is er een test waarbij met vier scènes bekeken kan worden of de videoprocessors een juiste contrastverbetering kunnen doorvoeren als het oorspronkelijk beeld een matig contrast heeft. ATI en nVidia hebben daar een optie voor in de drivers en zetten een perfect resultaat neer, al gebeurt er bij de AMD 880G, de AMD 5450 en bij nVidia Ion helemaal niets. Intels vorige generatie HD Graphics biedt de optie in z’n geheel niet en scoort zodoende ook 0 punten, de HD Graphics van Sandy Bridge biedt de optie echter wel en haalt een prima score!

Subtiel maar toch, de meeste GPU's kunnen dynamisch het contrast verbeteren. Een voorbeeld van uit en aan:


De laatste test toont een beeld met een zevental mensen met verschillende huidskleur, waarbij telkens een verschillende kleurzweem over het beeld wordt gezet. De vraag is of de videokaart hiervoor kan compenseren om zo de huidskleuren zo natuurgetrouw mogelijk te houden. Deze test is erg lastig te jureren, maar na lang beraad hebben we besloten de losse AMD-kaarten behalve de 5450 zeven punten te geven: niet perfect, maar duidelijk beter dan de andere oplossingen. De geïntegreerde AMD GPU en AMD 5450 krijgen net als de oude Intel HD Graphics een drietal punten. Bij nVidia zien we in z’n geheel geen verbetering en dus 0 punten. De nieuwe Intel HD Graphics scoort het best: 10 punten!

0