Videokwaliteit AMD, nVidia en Intel review

35 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. HD HQV 2.0
 3. 3. Deinterlacing
 4. 4. Deïntelacing kwaliteit
 5. 5. Pulldown
 6. 6. Titels
 7. 7. Ruisonderdrukking
 8. 8. Scherpte
 9. 9. Kleur
 10. 10. Totaalscore
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Bijlage: AMD drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 13. 13. Bijlage: Intel drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 14. 14. Bijlage: nVidia drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 15. 15. Bijlage: screenshots deïnterlacing (1)
 16. 16. Bijlage: screenshots deïnterlacing (2)
 17. 17. Bijlage: screenshots deïnterlacing (3)
 18. 18. Bijlage: screenshots ruisonderdrukking
 19. 19. Bijlage: screenshots verscherping
 20. 35 reacties

Scherpte

HD HQV onderdeel 10 is eigenlijk puur bedoeld voor het testen van TV’s met een andere resolutie dan exact Full HD, om te bekijken of er een juiste schaling wordt toegepast. Wij hebben de tests uitgevoerd op een Full HD televisie en zodoende scoren alle getest oplossingen hier de volle 15 punten.

Onderdeel 11 is interessanter. Hier worden verschillende beelden getoond, waarbij bekeken kan worden of de videoprocessors goede beeldverscherpingsalgoritmes (edge enhancement of in goed Nederlands: randverscherping) hebben. Het verscherpen van beeld kan tot mooie resultaten leiden, maar ook tot problemen. Wordt er teveel of een verkeerde vorm van verscherping toegepast, dan kan het zijn dan objecten een soort lichte of juist donkere omranding krijgen. Opnieuw hebben alle drie de merken schuifregelaars in hun drivers om de verscherping in te stellen.

We zijn het meest gecharmeerd van de verscherpingsalgoritmes van Intel en nVidia: zij kunnen een beeld ongekend goed opwaarderen, zonder artefacten te creëren. Bij Intel moet je je wel inhouden: zet je het schuifje verder dan 50%, dan krijg je wel zeer veel artefacten te zien, ten nadele van het beeld. “Te is nooit goed” zoals het spreekwoord zegt. De resultaten van AMD zijn ook prima, maar net wat minder overtuigend.

Verscherping doet nVidia duidelijk het mooist, maar zolang je de mate van verscherping beperkt houdt, zetten ook AMD en Intel een heel mooi plaatje neer:

Volledig beeld van deze test:


0