Videokwaliteit AMD, nVidia en Intel review

35 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. HD HQV 2.0
 3. 3. Deinterlacing
 4. 4. Deïntelacing kwaliteit
 5. 5. Pulldown
 6. 6. Titels
 7. 7. Ruisonderdrukking
 8. 8. Scherpte
 9. 9. Kleur
 10. 10. Totaalscore
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Bijlage: AMD drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 13. 13. Bijlage: Intel drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 14. 14. Bijlage: nVidia drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 15. 15. Bijlage: screenshots deïnterlacing (1)
 16. 16. Bijlage: screenshots deïnterlacing (2)
 17. 17. Bijlage: screenshots deïnterlacing (3)
 18. 18. Bijlage: screenshots ruisonderdrukking
 19. 19. Bijlage: screenshots verscherping
 20. 35 reacties

Ruisonderdrukking

Bij testonderdeel zeven kan gecontroleerd worden in hoeverre de ruisonderdrukking algoritmes van de videoprocessors hun werk goed doen. De test bestaat uit een viertal verschillende scènes met opvallend veel beeldruis. Een goed algoritme haalt de beeldruis zo veel mogelijk weg, zonder details verloren te laten gaan of artefacten op te wekken bij bewegende objecten. De drivers van alle drie de merken bieden een schuifje om de ruisonderdrukking bij video te regelen. Bij de geïntegreerde AMD HD 4250 GPU lijkt het schuifje bij HD-video (bijna) niets te doen; bij nVidia Ion wordt ruis slechts in zeer beperkte mate verwijderd. De overige oplossingen, inclusief de Intel onboard GPU, weten de ruis vrijwel geheel weg te filteren, zonder details verloren te laten gaan. Indrukwekkend! In de praktijk zouden we bij deze kaarten dan ook adviseren om de ruisonderdrukking in lichte mate in te schakelen.

Testonderdeel acht en negen zijn gerelateerd. Bij onderdeel acht kan bij vier scènes bekeken worden hoe goed videoprocessors de blok-compressieartefacten van slecht gecodeerde video kan wegwerken. Het scoren van deze test is niet eenvoudig, maar na de resultaten grondig te hebben bekeken en uiteindelijk ook nog de screenshots te hebben vergeleken, moeten we concluderen dat de losse ATI-kaarten, op de budget 5450 na, dit het beste doen met vier keer vijf punten. De 5450, met minder shader units, scoort twee vijven en twee drieën. Intel HD Graphics heeft één 5 minder en de nVidia kaarten waarderen we alle op vier 3’en inschalen. De AMD 880G chipset doet het met twee drieën en twee nullen het minst.

Test negen is vrijwel identiek, maar nu met video die met een zeer lage bitrate is gecodeerd en daardoor zeer veel compressieartefacten heeft. Om even de link met de PC duidelijker te maken: in feite wordt hier onderzocht in hoeverre een videoprocessor bijvoorbeeld low-res YouTube-filmpjes nog mooi kan weergeven. Hoewel er wel wat kleine verschillen zijn in vergelijking met de scoring van de vorige test, is de trend identiek: de losse AMD-kaarten, wederom op de budget 5450 na, zijn het beste. Intel HD, nVidia en de 5450 doen het minder goed, maar zijn wel alle min of meer aan elkaar gewaagd.

AMD, Intel en nVidia hebben alle prima algoritmes voor ruisonderdrukking:
(klik op de afbeelding voor een grotere versie waarin de verschillen duidelijker te zien zijn!) 

Volledig beeld van deze test:


0