Videokwaliteit AMD, nVidia en Intel review

35 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. HD HQV 2.0
 3. 3. Deinterlacing
 4. 4. Deïntelacing kwaliteit
 5. 5. Pulldown
 6. 6. Titels
 7. 7. Ruisonderdrukking
 8. 8. Scherpte
 9. 9. Kleur
 10. 10. Totaalscore
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Bijlage: AMD drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 13. 13. Bijlage: Intel drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 14. 14. Bijlage: nVidia drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 15. 15. Bijlage: screenshots deïnterlacing (1)
 16. 16. Bijlage: screenshots deïnterlacing (2)
 17. 17. Bijlage: screenshots deïnterlacing (3)
 18. 18. Bijlage: screenshots ruisonderdrukking
 19. 19. Bijlage: screenshots verscherping
 20. 35 reacties

Titels

Het derde testonderdeel van HD HQV bestaat uit twee fragmenten waarbij interlaced titels op progressief videomateriaal worden geplaatst. Bij fragment één scrollt de titel horizontaal, bij fragment twee verticaal. De vraag is of de titel in alle gevallen scherp en zonder artefacten wordt getoond. Bij de verticaal scrollende titel is dat vrijwel overal het geval.

Bij de horizontaal scrollende titel krijgen nVidia en Intel wat minpuntjes, omdat de videokaart iets te laat herkent dat er de titel gedeinterlaced moeten worden. Bij Intel is dat zelfs ruim een halve seconde, zowel bij de vorige als nieuwe generatie HD Graphics. Het lijkt een theoretisch nadeel, maar in de praktijk merk je het ook. Wij deden een controletest met beelden van RTL-Z, uitgezonden op RTL 7. Hier scrollt onderin een zogenaamde tickertape met beurskoersen op een achtergrond met een vaste kleur, die wegens het ontbreken van beweging in de achtergrond door de videokaart als progressief gezien wordt. Telkens zodra er in de video boven de tickertape een grote beeldwisseling is, blijkt Intel een fractie van een seconde de weg kwijt en zie je kort even kameffecten in de tekst. Alle andere kaarten, inclusief nVidia, hebben daar geen last van.

Bij horizontaal scrollende interlaced titels op progressive achtergrond gaat Intel in het begin even de mist in, om zich daarna goed te herstellen:

Volledig beeld van deze test:


Cadansen

Onderdeel vijf bestaat uit diverse, minder vaak gebruikte methodes om video van verschillende beeldbronnen geschikt te maken voor TV met 60 halve beelden per seconde. Het gaat wat ver om technieken als 2:2:2:4 en 3:2:3:2:2 allemaal tot in detail uit te leggen, maar het komt er in alle gevallen op neer dat de beelden van de originele video in afwijkende aantallen halve beelden worden verwerkt, om zo weer tot 50 of 60 halve beelden per seconden te komen. Voor iedere zogenaamde cadans die de videoprocessor goed herkent en verwerkt worden vijf punten behaald. De losse nVidia en ATI kaarten, maar ook Intels HD Graphics 2000/3000 van de nieuwe Sandy Bridge processors pakken de volle punten in deze test, de drie overige geïntegreerde oplossingen blijven steken op 0 punten. Hoewel deze test zwaar meeweegt in de eindscore, zijn het zaken waar de meeste gebruikers in de praktijk niet snel tegenaan zullen lopen. Cadansen als 6:4 en 8:7 worden bijvoorbeeld alleen gebruikt om bepaalde animefilms geschikt te maken voor TV.

Ook onderdeel zes is niet bijster interessant, al is het maar omdat alle kaarten het helemaal goed doen. In twee tests wordt gekeken of videoprocessors last hebben van de zogenaamde chroma bug, jargon voor lelijke kleuruitlopen die je voornamelijk bij rood goed kunt zien, als gevolg van het feit dat bij video de kleur over het algemeen op slechts een kwart van de videoresolutie wordt opgeslagen. Het verhelpen van dit probleem hebben alle chipontwerpers echter al sinds jaar en dag onder de knie.

0