Videokwaliteit AMD, nVidia en Intel review

35 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. HD HQV 2.0
 3. 3. Deinterlacing
 4. 4. Deïntelacing kwaliteit
 5. 5. Pulldown
 6. 6. Titels
 7. 7. Ruisonderdrukking
 8. 8. Scherpte
 9. 9. Kleur
 10. 10. Totaalscore
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Bijlage: AMD drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 13. 13. Bijlage: Intel drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 14. 14. Bijlage: nVidia drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 15. 15. Bijlage: screenshots deïnterlacing (1)
 16. 16. Bijlage: screenshots deïnterlacing (2)
 17. 17. Bijlage: screenshots deïnterlacing (3)
 18. 18. Bijlage: screenshots ruisonderdrukking
 19. 19. Bijlage: screenshots verscherping
 20. 35 reacties

Deïntelacing kwaliteit

Hoe beter een videoprocessor de bewegingen kan ontdekken en verwerken, hoe beter de deinterlacing. Het resultaat: een scherper plaatje en geen artefacten. HQV HD 2.0 heeft een vijftal tests op dit vlak, waarvoor telkens vijf punten behaald kunnen worden. Allereerst is een ronddraaiende witte balk (te zien op de screenshots van de vorige pagina). Hoe kleiner de hoek, hoe moeilijker het voor deinterlacing algoritmes wordt om de beweging juist te analyseren. De hoek waaronder trapachtige artefacten ontstaan, bepaalt de score. Alle geteste insteekkaarten scoren hier vijf punten. Intel HD Graphics behaalt ook vijf, maar de geïntegreerde oplossingen van de AMD 880G en nVidia Ion chipsets blijken niet voldoende rekenkracht te bieden om deze en de andere deinterlacing test met goed gevolg te voltooien.

De tweede test is dezelfde ronddraaiende balk, maar dan met een rasterpatroon op de achtergrond. Daar kan een deinterlacing algoritme zich potentieel in verslikken, wat we ook zien gebeuren bij alle ATI en nVidia kaarten, die in de buurt van de ronddraaiende balk een gedeelte van het raster kwijtraken. Alleen Intel doorstaat deze test met vlag en wimpel. De derde test bestaat uit ronddraaiende, kleine balkjes met verschillende grijstinten, waarmee getest kan worden of de deinterlacing algoritmes bij lagere contrastverschillen tussen object en achtergrond falen. Kwaliteitsverschillen tussen de balkjes zien we bij geen enkele GPU, maar wel is het zo dat bij nVidia eigenlijk alle balkjes trapartefacten tonen, bij Intel en AMD’s losse videokaarten dat alleen in mindere mate bij de balkjes met een lage bewegingshoek voorkomt. Alleen voor deze exemplaren dus 5 punten. De vierde deinterlacing test is een echte praktijksituatie: bewegend beeld van een vioolspelend meisje waarbij de snaren van de video niet veel dikker dan een pixel of twee zijn en de hele tijd onder een kleine hoek bewegen. Bij de AMD 880G en nVidia Ion geïntegreerde oplossingen zien we duidelijk trapeffecten, de andere oplossingen deinterlacen dit uistekend.

Uiteindelijk pakt Intel HD graphics met 20 punten hier de winst, gevolgd door de losse AMD videokaarten met 15 punten.

De snaren van de viool verraden slechte en goede deinterlacing:

Volledig beeld waar bovenstaande screenshots uit voorkomen:

0