Videokwaliteit AMD, nVidia en Intel review

35 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. HD HQV 2.0
 3. 3. Deinterlacing
 4. 4. Deïntelacing kwaliteit
 5. 5. Pulldown
 6. 6. Titels
 7. 7. Ruisonderdrukking
 8. 8. Scherpte
 9. 9. Kleur
 10. 10. Totaalscore
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Bijlage: AMD drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 13. 13. Bijlage: Intel drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 14. 14. Bijlage: nVidia drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 15. 15. Bijlage: screenshots deïnterlacing (1)
 16. 16. Bijlage: screenshots deïnterlacing (2)
 17. 17. Bijlage: screenshots deïnterlacing (3)
 18. 18. Bijlage: screenshots ruisonderdrukking
 19. 19. Bijlage: screenshots verscherping
 20. 35 reacties

HD HQV 2.0

Het is niet de eerste keer dat we bij Hardware.Info aandacht besteden aan videokwaliteit. Al in 2006 voerden we voor het eerst een videokwaliteitstest uit op basis van de HQV benchmark, destijds nog geënt op standaard-definitievideo. HQV was een DVD met daarop een flink aantal testbeelden waarbij geteste apparaten (TV’s, DVD-spelers, PC’s) volgens een bepaald stramien scores kunnen krijgen voor de verschillende onderdelen. De oorspronkelijke HQV-versie is in deze tijd van HD-beelden weinig waardevol meer. Menig videokaart weet bepaalde trucs in SD keurig uit te voeren, maar geeft bij HD video niet thuis. De ruim een jaar geleden uitgekomen HD HQV benchmark, waaraan we in Hardware.Info Magazine #1/2010 aandacht besteedden, was vrij karig van opzet en kon zodoende de grote verschillen tussen videokaarten niet blootleggen.

Nu is er HD HQV 2.0, een geheel herziene HD videobenchmark, bestaande uit 39 verschillende tests waarin alle aspecten van video postprocessing uitgebreid aan bod komen. Wij gingen met deze test aan de slag in combinatie met een flink aantal videokaarten, inclusief geïntegreerde exemplaren. Omdat de scoring van de HD HQV test bij veel onderdelen tot op zeker hoogte subjectief is, hebben we de test met meerdere testers uitgevoerd. De Hardware.Info experts op het gebied van videokaarten, televisies en Blu-ray-/mediaspelers hebben allen hun aandeel gehad in de uiteindelijke scoring.

Test

We hebben een groot aantal kaarten van AMD uit de 5- en de 6-serie getest; de Radeon HD 5450, HD 5570, HD 5670, HD 5870 en HD 6850. Daaraan voegden we toe de Radeon HD 4250, de videokaart geïntegreerd in AMD’s 880G chipset. Van nVidia namen we de GeForce GT 430, GTS 450 en GTX 460 als testdeelnemers. Ook bekeken we de prestaties van de GeForce GTS 250, de GT 220 en nVidia’s geïntegreerde Ion-videokaart. Tenslotte completeerde Intels HD Graphics, onderdeel van de eerste generatie Core i3 en i5 processors met geïntegreerde videokaart, en Intels HD Graphics 2000/3000, van de tweede generatie i3's en i5', de selectie testdeelnemers.

Overigens scoren kaarten met dezelfde GPU identiek. Een Radeon HD 5850 zal bij video dezelfde prestaties bieden als een 5870. Om het overzicht te behouden, hebben we daarom van iedere deelserie slechts één exemplaar in de tabel gezet. We zullen de verschillende testonderdelen van HD HQV 2.0 stuk voor stuk doorlopen, waarbij we telkens uitgebreid aandacht besteden aan welk gedeelte van de postprocessing daadwerkelijk getest wordt en wat het effect is.

De AMD kaarten testten we met driver versie 10.10, de nVidia kaarten met versie 262.99 en Intel met versie 15.17. We maakten gebruik van een via HDMI aangesloten LG 46LX9500 televisie met alle interne beeldverbeteringstechnologieën uitgeschakeld.

0