Videokwaliteit AMD, nVidia en Intel review

35 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. HD HQV 2.0
 3. 3. Deinterlacing
 4. 4. Deïntelacing kwaliteit
 5. 5. Pulldown
 6. 6. Titels
 7. 7. Ruisonderdrukking
 8. 8. Scherpte
 9. 9. Kleur
 10. 10. Totaalscore
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Bijlage: AMD drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 13. 13. Bijlage: Intel drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 14. 14. Bijlage: nVidia drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 15. 15. Bijlage: screenshots deïnterlacing (1)
 16. 16. Bijlage: screenshots deïnterlacing (2)
 17. 17. Bijlage: screenshots deïnterlacing (3)
 18. 18. Bijlage: screenshots ruisonderdrukking
 19. 19. Bijlage: screenshots verscherping
 20. 35 reacties

Bijlage: AMD drivers optimaliseren voor videokwaliteit

De video-instellingen voor AMD/ATI kaarten vind je in het Catalyst Control Center onder het kopje Avivo Video. Let erop dat je het controlepaneel in Advanced modus zet om alle opties te zien. Bij het onderdeel video kun je het best klikken op All settings. Je krijgt dan een overzichtelijk lijstje met alle instellingsmogelijkheden. Bovenin kun je standaard kleuraanpassingen doen als helderheid en contrast. Het kopje Advanced Color biedt interessantere opties. Color Vibrance versterkt felle kleuren en maakt beeld wat levendiger. Puristen zetten het uit, maar als je het mooi vindt kan het een leuk effect geven. De Flesh tone correction heeft naar onze mening in de praktijk niet bijster veel effect – tenzij je wellicht houdt van het type films met veel huidtinten – maar is wel de manier om AMD-kaarten de laatste test uit HD HQV 2.0 goed te laten scoren. Video gamma moet je eigenlijk niet gebruiken, tenzij je weet dat je TV een gamma-afwijking heeft. Brighter whites kan witte tinten wat lichter maken, een soort van contrast verbetering. Dynamic Range is een interessante optie. Oudere videostandaarden bieden niet de mogelijkheid om helemaal wit of helemaal zwart te tonen. Op een schaal van 0 (helemaal zwart) tot 255 (helemaal wit) wordt alleen de range 16 (donkergrijs) tot en met 235 (heel lichtgrijs) ondersteund. Door dynamic range op 0-255 te zetten wordt dergelijke video opgewaardeerd naar het volledige bereik.

Onder Basic Quality vind je de deinterlacing mogelijkheden. Je kunt hier zelf een keuze maken, maar wij zien geen reden om van de automatic stand af te stappen. Pulldown detection moet je absoluut aanzetten, anders doet AMD de belangrijke 3:2 en 2:2 trucs niet. Onder Advanced Quality kun je allereerst de verscherping (Egde Enhancement) instellen. De standaardwaarde van 10 is wat ons betreft goed; zet je dit schuifje te ver, dat wordt de videokwaliteit eerder slechter dan beter. De De-noise regelaar is voor de ruisonderdrukking. Ook hier is de standaardwaarde wat ons betreft de beste. Mosquite Noise Reduction en De-blocking zijn alleen beschikbaar bij de Radeon HD 5550 en sneller. Deze werken de compressieartefacten weg. De standaard instellingen zijn goed, maar je kunt er mee experimenteren. De verschillen zijn echter subtiel. Enable dynamic contrast is de optie om dynamisch het contrast van video te verbeteren. Puristen zullen het niks vinden door het verlies van detail, maar veel mensen zullen de beelden juist mooier vinden.

De optie Enforce Smooth Video Playback zorgt ervoor dat videoverbeteringen automatisch worden uitgeschakeld als de kaart op een bepaald moment niet genoeg rekenkracht heeft om volledig vloeiende video (lees: alle frames) te garanderen. Zeker bij de 5550 en sneller zit deze knop er voor de show en doet deze geheel niets. Bij de AMD chipset GPU en de HD 5450 hebben we ook niet echt een verschil kunnen bemerken, maar we zouden de optie gewoon voor de zekerheid aan laten staan. Enable Demo Mode tenslotte is een leuke: het beeld wordt bij video dan telkens in tweeën gesplitst, waarbij je links de originele kwaliteit ziet en rechts alle beeldverbeteringen.

0