Videokwaliteit AMD, nVidia en Intel review

35 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. HD HQV 2.0
 3. 3. Deinterlacing
 4. 4. Deïntelacing kwaliteit
 5. 5. Pulldown
 6. 6. Titels
 7. 7. Ruisonderdrukking
 8. 8. Scherpte
 9. 9. Kleur
 10. 10. Totaalscore
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Bijlage: AMD drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 13. 13. Bijlage: Intel drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 14. 14. Bijlage: nVidia drivers optimaliseren voor videokwaliteit
 15. 15. Bijlage: screenshots deïnterlacing (1)
 16. 16. Bijlage: screenshots deïnterlacing (2)
 17. 17. Bijlage: screenshots deïnterlacing (3)
 18. 18. Bijlage: screenshots ruisonderdrukking
 19. 19. Bijlage: screenshots verscherping
 20. 35 reacties

Conclusie

Voor de allerbeste videokwaliteit moet je dus – althans met de huidige stand van zaken qua drivers – ofwel bij ATI zijn en dan met name bij een Radeon HD 5550 of sneller ofwel een nieuwe Intel Core i3/i5/i7 Sandy Bridge processor kopen. Overigens maakt het voor de videokwaliteit niet uit als je een nog snellere AMD-kaart dan die 5550 kiest. Er is een aantal passief gekoelde 5550’s en 5570’s op de markt (zie hier) en die winnen wat ons betreft dan ook het predicaat “ideale kaart voor een (bestaande) HTPC”. Bij ons weten zijn deze kaarten echter niet low-profile én passief gekoeld verkrijgbaar. Mocht dit een vereiste zijn, kies dan voor een Radeon HD 5450 of een GeForce GT 430. Ondanks de iets hogere totaalscore voor nVidia, zouden wij toch voor de 5450 kiezen, juist omdat die kaart op de volgens ons belangrijkere onderdelen punten pakt. Ga je een nieuwe HTPC bouwen, dan is een Sandy Bridge systeem simpelweg de beste keuze.

De geïntegreerde videokaart van de AMD 880G chipset is de grote tegenvaller in de test. Vermoedelijk heeft deze chip toch niet voldoende rekenkracht of voldoende snelle toegang tot het geheugen om mee te draaien in de top. Ook nVidia Ion valt tegen; HD-kijken kan prima zoals veel mensen al hebben bewezen, maar qua postprocessing blijft er veel te wensen over. Zelfs de HD Graphics variant van de vorige generatie Core i3 en i5 processors is eigenlijk prima te noemen. Intel komt zeer goed mee en wanneer je de weinig voorkomende cadansen even buiten beschouwing laat, zit Intel min of meer op het niveau van de AMD 5450 en de nVidia-kaarten. Voor een op bestaande Core i3 of i5 processor gebaseerde HTPC hoef je je dus echt niet te schamen, een nieuwe generatie is helemaal top.

0