System tools overzicht

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Sandra Lite 2010 SP3
 3. 3. GPU-Z
 4. 4. Coretemp
 5. 5. Everest
 6. 6. HWiNFO32
 7. 7. SIW 2010
 8. 8. PC Wizard
 9. 9. HDtune
 10. 10. Windows 7
 11. 11. Vergelijkingstabel
 12. 12. Conclusie
 13. 17 reacties

PC Wizard

Opnieuw een systeeminformatie tool die kan worden geinstalleerd maar ook als stand-alone versie kan worden gebruikt. Wanneer we kiezen voor de stand-alone versie, waarschuwt bij het opstarten een popup dat er een update is, maar ook na het downloaden hiervan blijft deze zichtbaar. We gaan maar uit dat het een valse melding betreft en dat we de laatste versie hebben.

Het opstartscherm verrast ons niet echt meer. Hoewel de icoontjes als opgestegen ballontjes zich in de linker bovenhoek bevinden, is de interface verder opgeruimd en zijn de modules overzichtelijk in groepen ingedeeld.Ook is er een taalkeuze voor Nederlands.

Naast de inmiddels bekende hardware en configuratie(software) groep zijn er nog de systeembestanden, bronnen en benchmark groep. In de hardware groep zit ook de mogelijk voor realtime informatie, hetzij beperkt.

De systeembestanden groep heeft modules om o.a. de inhoud van de hosts, autoexec.bat, config.sys, win.ini, system.ini files te tonen. Tenslotte vind je hier je je browser history (alleen IE) en windows error reports.

De groep bronnen biedt niet echt veel spannends, alleen de realtime netwerk verbindingen.

Benchmarks

Last but not least is er de groep met verschillende benchmarks. Als eerste is er de Windows prestatie index. De componenten worden nu niet in de bekende getallen tot en met 7,9 uitgedrukt maar in gedetailleerde prestaties en ook grafisch in een spiderweb diagram getoond. Het diagram wordt tevens gebruikt om de resultaten te benchmarken met de referentie PC. Deze laatste kan zelf worden gekozen echter de keuze is helaas wat beperkt. Handig is dat door simpelweg op F12 te drukken de resultaten van je eigen PC worden opgeslagen in de benchmark database.

Verder is er een globale benchmark voor het gehele systeem waarbij alle componenten in 1 run gebenchmarked. Helemaal van deze tijd is de mogelijkheid voor NVIDIA bezitters om de CUDA prestaties van hun grafische kaart meten.

De benchmarks zijn doordacht maar missen wellicht de bekendheid zoals Cinebench, Atto, HDtune etc waardoor de vergelijkbaarheid en database beperkt is en blijft. Desalniettemin zijn de resultaten bruikbaar voor een snelle systeem test.Tenslotte kan nog worden vermeld dat alle informatie en benchmarks kunnen worden opgeslagen in een bestand in diverseformaten (txt, html, csv etc.).

Helaas had de huidige versie nog wat stabiliteits problemen op onze Acer AMD machine. Beide beschikbare versies lieten het geregeld afweten.Op het Intel Xeon systeem liep echter alles vlekkeloos.

Tenslotte heeft PC Wizard nog wat tooltjes zoals een eenvoudige systeemstabiliteitstest, een adviesfunctie, een processor monitoring functie (zonder OSD) en “Overclock informatie” (een overzichtvoor de overclockervan de belangrijkste temperaturen en clockfrequenties). Wat betreft de advies functie kan nog worden opgemerkt dat de adviezen die we hebben gekregen informatief waren en geen advies, voorbeeld: “de data kan onnauwkeurig zijn”.

Plus/minpunten:

+ Freeware
+ Opslaan informatie en benchmarks (in bestand en/of database)
+ Vernieuwende benchmarks
+ Realtime informatie
+ Nederlandse versie

- Stabiliteit op het AMD test systeem
- Geen realtime informatie via OSD/trayicons of gadget
- Advies functie geeft geen echte adviezen

http://www.cpuid.com/softwares/pc-wizard.htm

0
*