System tools overzicht

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Sandra Lite 2010 SP3
 3. 3. GPU-Z
 4. 4. Coretemp
 5. 5. Everest
 6. 6. HWiNFO32
 7. 7. SIW 2010
 8. 8. PC Wizard
 9. 9. HDtune
 10. 10. Windows 7
 11. 11. Vergelijkingstabel
 12. 12. Conclusie
 13. 17 reacties

Everest

Everest Ultimate is inmiddels in versie 5.5 uigebracht en kent vele bèta versies, mede dankzij de turbulente hardwaremarkt. Er blijven nieuwe CPU’s, GPU’s, sockets, moederborden en chipsets verschijnen, wat continue updates vergt van goede systeeminformatie tools - en de makers van Everest doen hun best de ontwikkelingen bij te houden.

Everest

Everest brengt  je gehele systeem gedetailleerd in kaart, kan het op stabiliteit testen en benchmarken. Verder biedt Everest een uitgebreide realtime monitor functie van al je sensoren. De uitgelezen informatie kan worden getoond in de taskbar, sidebar of via OSD. 

We beginnen met de Everest Report functie, hiermee kun je een overzicht van je systeem in txt, of HTML formaat maken. Dit kan een eenvoudige systeemsamenvatting zijn, maar ook een uitgebreid overzicht van alle aanwezige hardware en software. De rapportages vergen relatief weinig tijd en zijn overzichtelijk ingedeeld. Helaas geeft Everest geen tips/aanbevelingen tot verbetering.

Benchmarks

Tevens kun je via deze functie je systeem benchmarken.Dit benchmarken is beperkt tot Memory, CPU en FPU  (Floating Point Unit , een onderdeel van  de CPU dat zich bezig houdt met zwevende komma getallen, oftwel getallen die een oneindige reeks getallen achter de komma hebben). De benchmarks van deze recente bètaversie zijn wel up-to-date en bevatten de resultaten van de laatste CPU’s en DDR3 geheugen strips.

Everest tests

Als aanvulling is er nog een diskbenchmark die als een aparte tool wordt aangebodenen niet in het report kan worden meegenomen. Deze tool is geschikt voor alle harddisks (incl. SSD) en CD/DVD drives. Gezien de beperkte benchmark mogelijkheden (geen GPU benchmark, geen systeem benchmarking zoals Passmark of SiSoft laten zien) is het duidelijk dat Everest niet een echte benchmark tool is maar meer bedoeld is voor (realtime) systeem informatie.

De hardware en software systeem informatie is zeer compleet. Alle mogelijke informatie wordt getoond.

De realtime OSDmonitor functie is erg fraai. Deze is geheel aan te passen naar eigen wens. Alle informatie die via de sensoren wordt aangeboden kan worden getoond, zoals CPU en GPU belasting en temperaturen, voltages, fanspeeds, clockfrequenties, geheugen gebruik, FSB etc. Voor je het weet ziet je bureaublad eruit als een compleet NASA controlecentrum.

Everest sidebar

Om de juiste CPU temperatuur aan te duiden kan de Tjmax worden aangepast, deze staat standaard op 100 C. Voor mijn Xeon L5410’s geeft Intel een Tjmax van 70 C aan. Dit betekent als we de Tjmax niet zouden aanpassen, Everest de CPU temperatuur 30 graden te hoog aanduidt. 

Wil je systeem op de proef stellen dan kun je de Systeem Stabiliteits test kiezen. Hier kun je de CPU, FPU, de cache, het geheugen en de harddisks flink aan de tand voelen terwijl je de temperaturen, voltages en fanspeeds in de gaten kunt houden via een fraai vormgegeven dashboard.

Verder heeft Everest een interessant uitgebreide Monitor diagnose tool. Handig als je je monitor wilt testen op dode (sub)pixels en wilt calibreren voor zover je monitor (instelling) dit toelaat.

Plus/minpunten:

+ Uitgebreide systeem informatie (hardware en software)
+ Uitgebreide realtime hardware monitor functie (taskbar/OSD/sidebar)
+ Monitor calibratie tool
+ SysteemStabiliteits test
+ Nederlandse versie

- Geen freeware  (Persoonlijke licentie kost 36,26 Euro incl. BTW)
- Eenvoudige benchmarks
- Geen tips/aanbevelingen
- Nederlandse vertaling rammelt

http://www.lavalys.com

0
*