System tools overzicht

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Sandra Lite 2010 SP3
 3. 3. GPU-Z
 4. 4. Coretemp
 5. 5. Everest
 6. 6. HWiNFO32
 7. 7. SIW 2010
 8. 8. PC Wizard
 9. 9. HDtune
 10. 10. Windows 7
 11. 11. Vergelijkingstabel
 12. 12. Conclusie
 13. 17 reacties

Coretemp

Op de website van Coretemp kun je kiezen om een installatie versie of een stand-alone versie te downloaden in 32 of 64 bit versie. Wij geven de voorkeur aan de stand-alone versie, die ook later zonder internetverbinding opnieuw te installeren is en geen aparte installatieprogramma's installeert.

Coretemp

Zoals GPU-Z een specifieke tool voor de GPU is, zo is Coretemp geheel gericht op de CPU. Het laat de basis specificaties zien van je processor(s). Verder geeft het een realtime status van de CPU temperatuur, clockfrequentie, voltage en procentuele belasting.

Coretemp

Interessant is ook dat het de Tjmax van je processor aangeeft en de afstand in graden tot de Tjmax. Waarom is dat handig? Omdat de absolute temperatuur niet alleen bepalend is of een CPU (te) warm is of niet. Alle CPU’s hebben een maximale temperatuur en deze verschilt per CPU. De afstand tot deze maximale temperatuur is dus belangrijk om te kunnen zien of er nog speelruimte is of dat de CPU reeds (bijna) is oververhit. Als Coretemp deze Tjmax kan uitlezen, is het mogelijk om de afstand tot deze Tjmax te tonen ('show delta to Tjunction max. temp') in plaats van de absolute temperatuur.

Als dit niet goed wordt herkend of uitgelezen, kun je de CPU temperatuur handmatig aanpassen (adjust offsets). Je moet dan wel zelf eerst de Tjmax van je CPU opzoeken.

Coretemp

Overheat protection

Een handig ingebouwde tool is de “overheat protection”. Hiermee biedt Coretemp de mogelijkheid, bij een bepaalde temperatuur of afstand tot de Tjmax, de PC uit te schakelen. Veelal wordt deze optie tegenwoordig in de BIOS van het moederbord aangeboden, maar wordt dit niet geboden dan kan deze tool je CPU redden als bijvoorbeeld, zoals bij systeem 2, de koeling het begeeft.

Dat het ook een tool is die door veel gamers wordt gebruikt om de CPU temperatuur in de gaten te houden, kun je zien aan de G15 opties. G15 refereert aan het succesvolle Logitech G15 gamer toetsenbord met display.

Evenals GPU-Z heeft ook Coretemp een screenshot faciliteit ingebouwd.

Tenslotte kan nog vermeld worden dat Coretemp de mogelijkheid biedt om de (hoogste) temperatuur, de Clock snelheid en de CPU belasting in de windows system tray te tonen.Ook kan je via addons Coretemp integreren in Windows 7 als sidebar gadget en in Windows mediacenter.

Voor de AMD gebruikers nog een tip. Aangezien AMD processoren gebaseerd op de  Phenom and Phenom II (Athlon II, Sempron II, Turion II, etc.) slechts een enkele temperatuur sensor hebben ingebouwd, zal Coretemp ook slechts 1 CPU tonen. Dit is dus geen bug of defect.

Plus/minpunten:

+ Standalone versie
+ Freeware
+ Tjmaxoptie
+ Laat temperaturen continu zien (system tray/sidebar/Mediacenter)

- Beperkt tot CPU
- Geen Nederlandse versie

http://www.alcpu.com/CoreTemp/

0
*