System tools overzicht

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Sandra Lite 2010 SP3
 3. 3. GPU-Z
 4. 4. Coretemp
 5. 5. Everest
 6. 6. HWiNFO32
 7. 7. SIW 2010
 8. 8. PC Wizard
 9. 9. HDtune
 10. 10. Windows 7
 11. 11. Vergelijkingstabel
 12. 12. Conclusie
 13. 17 reacties

Sandra Lite 2010 SP3

Als je voor het eerst hoort over het al meer dan tien jaar bestaande pakketje Sandra, denk je misschien 'wie geeft zijn software nou een vrouwennaam?' Maar het is een afkorting voor System ANalyser, Diagnostic and Reporting Assistant. En daarmee is direct duidelijk wat deze tool allemaal te bieden heeft. Voor de test hebben we de gratis Lite versie gedownload. De betaalde versies bieden meer mogelijkheden, maar geen daarvan is direct essentieel.

Sandra

Als je het programma hebt opgestart wordt je een scherm getoond met tools om je PC te benchmarken en de gebruikte hardware en software te inventariseren.

Om te beginnen kun je de “Performance Score” laten meten. Er worden dan de meest prestatie bepalende componenten getest. Hoe presteert je PC t.o.v. een andere PC. Je kan de PC of de componenten waarmee je je eigen PC of componenten wilt vergelijken kiezen uit de meegeleverde database. Ook kun je je PC prestaties uploaden en delen met anderen.

Als je alles van je PC op een rijtje in een rapport wilt hebben, behoort dat ook tot de mogelijkheden. Via de “Create report” tool kan je zelf de modules kiezen waardoor je het rapport naar eigen inzicht kan samenstellen. Het generen van een volledig rapport kost wel wat tijd, maar daarvoor krijg je een volledig rapport met alle hardware/software specificaties, tips en benchmarks. Deze tips zijn aanbevelingen en bedoeld om je systeem(prestaties) te verbeteren.

Sandra

Benchmarks en tests

De benchmark-modules die je kunt gebruiken zijn beschikbaar voor diverse componenten, zoals je harde schijf, je CD/DVD/Bluray drive, de CPU, de GPU (grafische kaart), het geheugen en je netwerk. Daarnaast zijn er ook systeem/applicatie benchmarks zoals een Multimedia, Cryptografie, Videorendering benchmark. 

Verder is er nog een tool om je sensoren (temperatuur, fanspeed, voltages etc.) uit te lezen. Hierbij kun je het meet interval instellen (bijvoorbeeld 5 seconden) en vervolgens wordt elke 5 seconden de acuele waare van de gekozen sensor(en) getoond.Echter dit is niet geschikt om permanent op de achtergrond te laten draaien, aangezien het de PC sterk belast. Hiervoor zijn betere programma’s in omloop, waarop we nog terugkomen.

Tenslotte is er nog een “Burn-in” tool, hiermee kun je PC testen op stabiliteit.Hoewel mijn favoriet nog altijd Prime95 is om de stabiliteit te testen, werkt het programma naar behoren. Door middel van tabbladen kun je switchen tussen de verschillende monitorfuncties voor temperatuur, fanspeed, voltages etc. Aangezien de PC echter al 100% belast is met de test (zoals het hoort) verloopt het switchen tussen de verschillende monitor mogelijkheden via tabbladen niet erg soepel.

Plus/minpunten:

+ Uitgebreide/actuele benchmarks
+ Freeware
+ Tips / aanbevelingen (hardware en software)

- Geen bruikbare realtime PC statusweergave
- Tests kosten relatief veel tijd
- Geen Nederlandse versie

http://www.sisoftware.net

0
*