System tools overzicht

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Sandra Lite 2010 SP3
 3. 3. GPU-Z
 4. 4. Coretemp
 5. 5. Everest
 6. 6. HWiNFO32
 7. 7. SIW 2010
 8. 8. PC Wizard
 9. 9. HDtune
 10. 10. Windows 7
 11. 11. Vergelijkingstabel
 12. 12. Conclusie
 13. 17 reacties

Windows 7

Waar we nog niet naar gekeken hebben, is Windows 7 zelf en de tools die dit OS aan boord heeft. Hier wordt misschien wel te weinig gebruik van gemaakt, want het OS biedt best handige diagnostische mogelijkheden. De redenen hiervoor kunnen zijn dat men niet weet dat er tools zijn of dat men ze niet heeft gevonden of lastig in gebruik vindt. Toch biedt Windows 7 een aantal interessante tools.

We beginnen met, de voor iedereen die werkt met Vista en Windows 7, welbekende Windows Experience Index. Deze vind je onder: Informatie over prestaties en hulpprogramma's (Performance information and tools).

De Windows Experience Index (WEI) meet de mogelijkheden van de hardware- en softwareconfiguratie van uw computer en drukt deze meting uit in een getal dat een basisscore wordt genoemd. Elk hardwareonderdeel krijgt een afzonderlijke score. De laagste subscore is bepalend voor de basisscore van uw computer. De basisscore is dus geen gemiddelde van de gecombineerde scores.De basisscores variëren bij Vista van 1 tot 5,9 en bij Windows 7 van 1 tot 7,9.

Als je dan vanuit de WEI doorklikt naar advanced tools krijg je een uitgebreid scala aan interesante tools.

Zo heb je o.a. de “Resource Monitor”, die precies realtime laat zien welk proces de verschillende componenten (CPU, Geheugen, Harde schijf, Netwerk) belast.

Dan is er de “System information” tool die gedetailleerde informatie kan verstrekken over de hardware, drivers, software environment, netwerk verbindingen, conflicten etc.  De informatie over geinstalleerde software (anders dan drivers) is beperkt.

Verder zien we de “ouderwetse” harde schijf defragmentatie mogelijkheid (bij SSD’s overbodig).

Tenslotte kan er een heel interessant “System Diagnotic Report” worden opgesteld. Hier wordt de hard- en software doorgelicht en wordt er gekeken of er knelpunten zijn en worden er tips danwel mogelijke remedies gegeven.

Uiteraard zijn er nog meer hulpprogramma’s zoals de “Event viewer” waar alle (onverwachte) gebeurtenissen (errors, taken) worden geregistreerd. “Windows Memory diagnostic” die als je erop klikt de computer herstart en vanuit een DOS uitziende omgeving je geheugen aan de tand voelt. Deze tool is mijn inziens zeer bruikbaar en laat slecht geheugen zeer snel struikelen. Vaak binnen 10 minuten weet je wat je aan je geheugen hebt.

Kortom Windows 7 biedt interessante tools die je niets extra kosten, vooral het “System Diagnostic Report” is een aanrader.

Plus/minpunten:

+ Gratis bij Windows 7
+ Vergelijkbare Benchmark (WEI)
+ Realtime resource verbruik
+ Interessante tools en adviezen/remedies
+ Nederlandse versie

- Tools verspreid en soms verwarrend
- Geen realtime informatie over status hardware

0
*