Workshop PC stiller maken

52 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Tip 1. Zoek uit welke componenten het meeste lawaai maken
 3. 3. Tip 2. Kies een stillere CPU-koeler
 4. 4. Tip 3. Regel het toerental van de CPU-koeler dynamisch
 5. 5. Tip 4. Schakel stroombeperking processor in
 6. 6. Tip 5. Laat geen programma’s onnodig draaien
 7. 7. Tip 6. Kies stillere casefans
 8. 8. Tip 7. Size does matter!
 9. 9. Tip 8. Zet fans vast met rubber
 10. 10. Tip 9. Gebruik een fancontroller
 11. 11. Tip 10. Koop een SSD
 12. 12. Tip 11. Hang harde schijven op in rubbers
 13. 13. Tip 12. Laat harde schijven automatisch uitschakelen
 14. 14. Tip 13. Stillere voeding
 15. 15. Tip 14. Stillere videokaart
 16. 16. Tip 15. Losse videokaartkoeler
 17. 17. Tip 16. Beplak je kast met geluidsdempend materiaal
 18. 18. Tip 17. Kies voor een kast met schroeven
 19. 19. Tip 18. Hou je kast schoon
 20. 52 reacties

Tip 7. Size does matter!

We schreven het al bij tip 6: een grotere fan hoeft minder snel te draaien om dezelfde luchtverplaatsing te bewerkstelligen als een kleinere fan en dus zal ‘ie in de regel ook minder lawaai maken. Kies daarom altijd voor de grootste maat fans die je kwijt kunt in je kast: liever 140mm dan 120mm en liever 120mm dan 92mm.

Maar niet alleen de afmeting doet er toe, ook het aantal fans. Twee stille fans produceren nog altijd minder geluid dan één luidruchtige, maar zullen in de regel wél meer lucht verplaatsen. De reden daarvoor is simpel: de luchtverplaatsing stijgt lineair met het aantal fans. Drie fans van type X produceren exact drie keer zo veel luchtverplaatsing als één van type Y. En hoewel de geluidsdruk die geproduceerd wordt ook lineair stijgt, moet de geluidsdruk ongeveer met een factor drie (10 dB) toenemen, wil het menselijk oor het als een verdubbeling van geluid waarnemen. Ofwel: twee fans in plaats van één betekent twee keer zoveel luchtverplaatsing en voor je gevoel slechts een beperkte geluidstoename. Hang je kast dus lekker vol met superstille fans: luchtverplaatsing gegarandeerd en je zult er geen last van hebben.


Een grotere casefan kan met minder geluid meer lucht verplaatsen.

0
*