Workshop PC stiller maken

52 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Tip 1. Zoek uit welke componenten het meeste lawaai maken
 3. 3. Tip 2. Kies een stillere CPU-koeler
 4. 4. Tip 3. Regel het toerental van de CPU-koeler dynamisch
 5. 5. Tip 4. Schakel stroombeperking processor in
 6. 6. Tip 5. Laat geen programma’s onnodig draaien
 7. 7. Tip 6. Kies stillere casefans
 8. 8. Tip 7. Size does matter!
 9. 9. Tip 8. Zet fans vast met rubber
 10. 10. Tip 9. Gebruik een fancontroller
 11. 11. Tip 10. Koop een SSD
 12. 12. Tip 11. Hang harde schijven op in rubbers
 13. 13. Tip 12. Laat harde schijven automatisch uitschakelen
 14. 14. Tip 13. Stillere voeding
 15. 15. Tip 14. Stillere videokaart
 16. 16. Tip 15. Losse videokaartkoeler
 17. 17. Tip 16. Beplak je kast met geluidsdempend materiaal
 18. 18. Tip 17. Kies voor een kast met schroeven
 19. 19. Tip 18. Hou je kast schoon
 20. 52 reacties

Tip 4. Schakel stroombeperking processor in

Zodra je de draaisnelheid van de CPU-koeler afhankelijk hebt gemaakt van de temperatuur, is het natuurlijk zaak om er zorg voor te dragen dat deze zo laag mogelijk blijft. Hoe beter de koelprestaties van de CPU-koeler, hoe langer deze de temperatuur laag kan houden en hoe minder vaak de ventilator op hoge snelheid hoeft te draaien. Je kunt zelf echter ook nog een beetje helpen, door de stroombesparende functies van de processor in de BIOS in te schakelen, zodat deze in een zuiniger modus gaat werken als er niet veel te doen is.

Bij AMD processors mag je in de BIOS de Cool ‘n’ Quiet functie inschakelen. Bij Intel processors is er een drietal zaken dat in de BIOS ingeschakeld moet worden: EIST (Enhanced Intel SpeedStep Technology), C1E en C-State technology. AMD’s Cool ’n Quiet en Intels EIST en C1E zijn technologieën die ervoor zorgen dat bij lage processorbelasting de klokfrequentie en het voltage van de cores teruggebracht worden. De C-State instelling maakt het bij Intel Core i3/i5/i7 processors met Turbo-modus mogelijk om ongebruikte cores zelfs helemaal uit te schakelen.

Met de BIOS instellingen ben je er nog niet. Zorg ervoor dat je bij de Windows energiebeheerinstellingen hebt gekozen voor balanced (gebalanceerd). Wanneer je hier high performance hebt geselecteerd, zullen de meeste energiebesparende functies niet werken.


Energie besparen doe je bij Intel processors door EIST, C-state en C1E in te schakelen.

0
*