Workshop PC stiller maken

52 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Tip 1. Zoek uit welke componenten het meeste lawaai maken
 3. 3. Tip 2. Kies een stillere CPU-koeler
 4. 4. Tip 3. Regel het toerental van de CPU-koeler dynamisch
 5. 5. Tip 4. Schakel stroombeperking processor in
 6. 6. Tip 5. Laat geen programma’s onnodig draaien
 7. 7. Tip 6. Kies stillere casefans
 8. 8. Tip 7. Size does matter!
 9. 9. Tip 8. Zet fans vast met rubber
 10. 10. Tip 9. Gebruik een fancontroller
 11. 11. Tip 10. Koop een SSD
 12. 12. Tip 11. Hang harde schijven op in rubbers
 13. 13. Tip 12. Laat harde schijven automatisch uitschakelen
 14. 14. Tip 13. Stillere voeding
 15. 15. Tip 14. Stillere videokaart
 16. 16. Tip 15. Losse videokaartkoeler
 17. 17. Tip 16. Beplak je kast met geluidsdempend materiaal
 18. 18. Tip 17. Kies voor een kast met schroeven
 19. 19. Tip 18. Hou je kast schoon
 20. 52 reacties

Tip 2. Kies een stillere CPU-koeler

Hoewel het tegenwoordig erg meevalt, zijn de standaard CPU-koelers zoals AMD en Intel die bij hun processors meeleveren zeker niet de stilste op de markt. Door zelf een ander exemplaar te kiezen, kun je jezelf heel wat lawaai besparen. Zoals wel blijkt uit de onze CPU-koelers tests zijn zelfs zeer goedkope, losse CPU-koelers soms al wat stiller dan de standaardversies. Geef je wat meer uit, dan is er ook veel meer te winnen, zowel qua koelprestaties als qua geluidsproductie.

Op basis van onze tests mogen we concluderen dat de verschillende boxed coolers van AMD op hoogste draaisnelheid tussen de 47 en 50 dB(A) geluid produceren, gemeten op 10 centimeter afstand. In langzame stand zitten ze tussen de 32 en 36 dB(A). De boxed coolers van Intel zijn op snelle stand juist wat stiller dan AMD, maar op langzame stand juist luidruchtiger.

De afgelopen jaren hebben we ruim 250 CPU-koelers op identieke wijze getest. Hier vind je een overzicht van de 10 stilste koelers, waarbij we hebben gekozen voor maximaal 30 dB(A) op lage snelheid (lees: onhoorbaar!) en maximaal 45 dB(A) op hoge snelheid. De stilste op lage snelheid is de Scythe Big Shuriken, welke zodoende ideaal is bijvoorbeeld een HTPC waar de processor zelden 100% belast wordt. Op hoge snelheid zijn de XiR-2300 en -3500 koelers van Nexus het stilst, maar qua koelvermogen vallen ze tegen. De Scythe Mugen 2 en Gelid Tranquilo zijn eigenlijk de beste keuzes: super stil, betaalbaar en nog altijd prima koeling.

Scythe Big Shuriken
De Scythe Big Shuriken is één van de stilste CPU-koelers die je kunt krijgen.

0
*