Workshop PC stiller maken

52 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Tip 1. Zoek uit welke componenten het meeste lawaai maken
 3. 3. Tip 2. Kies een stillere CPU-koeler
 4. 4. Tip 3. Regel het toerental van de CPU-koeler dynamisch
 5. 5. Tip 4. Schakel stroombeperking processor in
 6. 6. Tip 5. Laat geen programma’s onnodig draaien
 7. 7. Tip 6. Kies stillere casefans
 8. 8. Tip 7. Size does matter!
 9. 9. Tip 8. Zet fans vast met rubber
 10. 10. Tip 9. Gebruik een fancontroller
 11. 11. Tip 10. Koop een SSD
 12. 12. Tip 11. Hang harde schijven op in rubbers
 13. 13. Tip 12. Laat harde schijven automatisch uitschakelen
 14. 14. Tip 13. Stillere voeding
 15. 15. Tip 14. Stillere videokaart
 16. 16. Tip 15. Losse videokaartkoeler
 17. 17. Tip 16. Beplak je kast met geluidsdempend materiaal
 18. 18. Tip 17. Kies voor een kast met schroeven
 19. 19. Tip 18. Hou je kast schoon
 20. 52 reacties

Tip 1. Zoek uit welke componenten het meeste lawaai maken

Het geluid dat een PC produceert is een optelsom van verschillende zaken. De belangrijkste zijn uiteraard de CPU-koeler, de casefans, de voeding, de videokaart en de harde schijf. Net zoals men in de politiek er de laatste tijd achter komt dat bezuinigen beter werkt met een botte bijl dan met een kaasschaaf, is het ook met het geluid zo dat je het best ervoor kunt zorgen dat je de grootste bronnen van lawaai het eerste aanpakt. Om die te ontdekken, zit er maar één ding op: uitproberen!

De truc is om één voor één alle lawaai makende onderdelen een keer uit te schakelen en dan te luisteren welke de grootste impact op de geluidproductie heeft. De CPU-koeler kun je in ieder systeem wel veilig een minuutje niet laten draaien, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je processor doorbrandt. Start je systeem op, haal simpelweg de 3- of 4-pin stekker even los en luister naar het verschil. Hetzelfde geldt voor de casefans: ook die kun je natuurlijk prima een keertje losmaken om te luisteren hoeveel ze bijdragen aan de totale geluidsproductie van de PC. De videokaart en de harde schijf kun je natuurlijk beide tijdelijk uit je systeem verwijderen: je zult dan weinig nuttigs met je PC kunnen doen, maar tijdens het opstarten kan je wel prima luisteren welke invloed ze hebben. Blijft alleen de voeding over, dat is wat lastiger. Om het losse geluidsniveau van een voeding te horen, zou je deze een keer uit de PC kunnen schroeven, los op tafel kunnen leggen en met een paperclip in de 24-pins ATX-stekker de donkergroene kabel verbinden met één van de naastgelegen zwarte kabels. De voeding springt dan aan en je kunt luisteren wat voor geluid de ventilator produceert. Maar… helemaal ideaal is deze methode niet, aangezien de meeste voedingen pas lawaai gaan maken wanneer ze flink belast worden.

Zodra je weet welke onderdelen het meeste lawaai maken, kun je je daar als eerste op richten bij je project om je PC stiller te maken.

0
*