Workshop PC stiller maken

52 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Tip 1. Zoek uit welke componenten het meeste lawaai maken
 3. 3. Tip 2. Kies een stillere CPU-koeler
 4. 4. Tip 3. Regel het toerental van de CPU-koeler dynamisch
 5. 5. Tip 4. Schakel stroombeperking processor in
 6. 6. Tip 5. Laat geen programma’s onnodig draaien
 7. 7. Tip 6. Kies stillere casefans
 8. 8. Tip 7. Size does matter!
 9. 9. Tip 8. Zet fans vast met rubber
 10. 10. Tip 9. Gebruik een fancontroller
 11. 11. Tip 10. Koop een SSD
 12. 12. Tip 11. Hang harde schijven op in rubbers
 13. 13. Tip 12. Laat harde schijven automatisch uitschakelen
 14. 14. Tip 13. Stillere voeding
 15. 15. Tip 14. Stillere videokaart
 16. 16. Tip 15. Losse videokaartkoeler
 17. 17. Tip 16. Beplak je kast met geluidsdempend materiaal
 18. 18. Tip 17. Kies voor een kast met schroeven
 19. 19. Tip 18. Hou je kast schoon
 20. 52 reacties

Tip 14. Stillere videokaart

Het laatste onderdeel binnen de PC dat flink voor lawaai kan zorgen is de videokaart. Juist omdat bij videokaarten wegens ruimtegebrek van relatief kleine ventilators gebruik gemaakt moet worden, loop je al snel tegen het feit aan dat de geluidsproductie vrij hoog kan zijn. Gelukkig brengen fabrikanten vaak speciale varianten van videokaarten met stillere koelers op de markt. Het afgelopen jaar hebben we van een flink aantal videokaarten de geluidsproductie gemeten, de grafiek vind je hier. Sommige kaarten blijven echter zelfs wanneer volledig belast onder de 40 dB(A) – gemeten op 10 centimeter afstand – en dat is heerlijk stil. Er zijn echter ook kaarten die de 60 dB(A) voorbij gaan en eigenlijk verplicht met oordopjes verkocht zouden moeten worden. Maak een slimme keuze zouden we zeggen!

Overigens raden we ook hier af om een volledig passief gekoelde videokaart te kiezen. Tenzij je echt een budgetkaart hebt, worden deze vaak zó heet dat je je echt kunt afvragen of ze langer dan een jaar probleemloos blijven functioneren. Een uitzondering zijn passieve kaarten waarbij heatpipes het mogelijk maken om het koelblok aan de achterkant van de videokaart te plaatsen. In dergelijke gevallen kan het koelblok op z’n minst enige airflow van de CPU-koeler oppikken. Helaas worden dergelijke kaarten wegens de hoge kosten bijna niet meer gemaakt.

HIS Radeon HD 5670 IceQ 512MB
Diverse merken hebben extra stille videokaarten op de markt, zoals deze HIS Radeon HD 5670 IceQ.

0
*