Workshop PC stiller maken

52 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Tip 1. Zoek uit welke componenten het meeste lawaai maken
 3. 3. Tip 2. Kies een stillere CPU-koeler
 4. 4. Tip 3. Regel het toerental van de CPU-koeler dynamisch
 5. 5. Tip 4. Schakel stroombeperking processor in
 6. 6. Tip 5. Laat geen programma’s onnodig draaien
 7. 7. Tip 6. Kies stillere casefans
 8. 8. Tip 7. Size does matter!
 9. 9. Tip 8. Zet fans vast met rubber
 10. 10. Tip 9. Gebruik een fancontroller
 11. 11. Tip 10. Koop een SSD
 12. 12. Tip 11. Hang harde schijven op in rubbers
 13. 13. Tip 12. Laat harde schijven automatisch uitschakelen
 14. 14. Tip 13. Stillere voeding
 15. 15. Tip 14. Stillere videokaart
 16. 16. Tip 15. Losse videokaartkoeler
 17. 17. Tip 16. Beplak je kast met geluidsdempend materiaal
 18. 18. Tip 17. Kies voor een kast met schroeven
 19. 19. Tip 18. Hou je kast schoon
 20. 52 reacties

Tip 11. Hang harde schijven op in rubbers

Bij de casefans schreven we al dat je ze beter met rubbers kunt bevestigen om resonanties te voorkomen. Voor harde schijven geldt dat des te meer: aangezien de disks binnen harde schijven op zeer hoge snelheden draaien is het effect van resonantie van de behuizing juist hier extra sterk. De oplossing is dus om ook je harde schijven in rubber op te hangen, om trillingen weg te nemen. Gelukkig bieden steeds meer behuizingen hier standaardvoorzieningen voor. Is dat bij jou kast niet het geval, dan zijn er gelukkig andere oplossingen. Één mogelijkheid is speciale schroefjes met een rubberen rand, al is het effect daarvan beperkt. Betere alternatieven zijn speciale harddisk brackets waarmee je een 3,5” schijf in een 5,25” positie kunt inbouwen waarbij alle resonantie wordt weggenomen. Een aantal van dergelijke producten vind je hier. Een nog mooiere oplossing biedt de Antec Solo, waarin je harde schijven letterlijk in elastieken kan ophangen.

Wil je zover niet gaan, dan zijn de Nexus DiskTwin en Revoltec Hard Drive Silencer vrij simpele, gedeeltelijk rubberen brackets die je aan de zijkant van een 3,5” schijf schroeft. Door de rubberen ophanging halen ze alle resonanties prima weg. Producten als de Scythe Himuro, Silentmaxx HD-Silencer en Xilence Harddisk Cooler Passive gaan een stap verder en zijn complete 5,25” behuizingen waar je een 3,5” schijf in kwijt kunt. Deze nemen ook direct een groot gedeelte van het gezoem weg.

Revoltec Hard Drive Silencer Black
Met deze Revoltec hard drive silencer kit kun je een 3,5” harde schijf inbouwen in een 5,25” positie met rubberen ophanging.

0
*